Internetes játékkal is harcolnak a korrupció ellen Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 14. 07:44

A korrupt hivatalnokok megbüntetését jutalmazó internetes játékkal rukkolt elő a Zsenmin Zsipao című kínai központi pártlap internetes oldalán, ezzel is népszerűsítve a Hszi Csin-ping elnök által meghirdetett korrupcióellenes kampányt.

A Csapj le a kapzsikra! nevet viselő játék lényege, hogy a képernyőn felugró korrupt hivatalnokokat - azok képére kattintva - a játékosok egy virtuális (bilincszár) kattintással börtönbe zárják. Minden rács mögé kerített bűnözőért pont jár, a pénzt elzsákmányoló "rossz fiúk" mellett a monitor különböző pontjain rendőrök is megjelennek. Az egyenruhások képére viszont nem szabad kattintani, azért pontlevonás jár. Idővel a felugró képek váltakozása gyorsul, ezzel fokozva a játékosok előtt álló kihívást. Az egyszerű, de élvezetes játékkal a Zsenmin Zsipao célja a kínai kormány által tavaly meghirdetett, Hszi Csin-ping elnök által személyes ügynek is tekintett korrupcióellenes harc népszerűsítése.
 

A korrupció letörése az országot vezető kommunista párt számára döntő fontosságú, mert a vesztegetések a vezetésbe vetett bizalmat gyengítik, a hivatali korrupció ezen túl sokadik éve a társadalom legfőbb aggodalmainak egyike. A tisztességtelen hivatalnokok kézre kerítésére indult fokozott harc eredményeként az elmúlt hónapokban több tucat, nagyszabású visszaélésre derült fény, kiemelkedik ezek közül Po Hszi-laj korábbi csungkingi párttitkár vagy az egykori vasúti miniszter Liu Csi-csün esete. Ezek arról is tanúskodnak is szolgálnak, hogy a legmagasabb tisztségeket betöltő bűnösök sincsenek immár biztonságban. Hszi Csin-ping elnök korábban úgy fogalmazott: a korrupcióellenes harc a tiszta párt és a tiszta kormány építésének előfeltétele, s mint ilyen, hosszú távú kihívás.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39