Az Apple bevallotta, hogy törölték az iPodokról a nem iTunes tartalmakat

Biztonsági okokra hivatkoztak

Czipperer Dia, 2014. december 6. 15:30

Az Apple, még Steve Jobs idejében, a felhasználók tudta nélkül törölt zeneszámokat egyes felhasználók iPodjáról. A vállalatot bírósági tárgyaláson szembesítették a vádakkal, ahol beismerték, hogy hibáztak, viszont megvolt az okuk rá.

Az Apple iPod/iTunes bírósági eljáráson a felperesek azt állították, az Apple titokban zeneszámokat törölt az iPodokról. Olyan alkotásokat távolítottak el, melyeket nem az iTunesból töltöttek le az emberek.

 

2006 és 2009 között voltak hasonló esetek, melyek akkor történtek, amikor az iPodokat szinkronizálták az iTunesszal. Így nyomon lehetett követni, ha egy zeneszám más forrásból származott.

 

Ha valaki megpróbálta eszközét szinkronizálni, ám gyűjteményében más, rivális szolgáltatók tartalmai is szerepeltek, rögtön egy hibaüzenettel találkozott, anélkül, hogy bármilyen figyelmeztetést kapott volna arról, hogy végezzen gyári beállítás visszaállítását. Miután a felhasználók visszaállították a készüléket, minden olyan tartalom eltűnt róla, melyek nem az iTunesból származtak. Az iPod classic, iPod shuffle, iPod touch és iPod nano tulajdonosok is szembesültek ilyen esetekkel.

iPod classic, iPod shuffle, iPod touch és iPod nano modellek


Bár az Apple elismerte, hogy töröltek bizonyos tartalmakat az iPodokról, ám elmondásuk szerint biztonsági okokból volt minderre szükség, mind a felhasználók, mind pedig az iPodok védelme érdekében. Augustin Farrugia, az Apple biztonsági igazgatója szerint nem akarták túl sok információval zavarni a felhasználókat. Azt is hozzátette, hogy az Apple akkoriban nagyon paranoiás volt az iTunes védelme kapcsán, melyet Steve Jobs egykori e-mailjei és videófelvételei is igazoltak.

 

A felhasználók azonban máshogy vélekednek a dologról. Szerintük az Apple egyoldalúan járt el a kérdésben. A 2006. szeptember 12. és 2009. március 31. közötti eseteket tárgyalja a bíróság, a felperesek pedig összesen 350 millió dollár kártérítést kérnek. Ez akár háromszorosára is nőhet az amerikai versenyjogi szabályok szerint. Vagyis, ha az Apple-t bűnösnek találják a vádpontokban, minden bizonnyal izmos összeget kell majd fizetniük.

 

Forrás: Appleinsider.com; Képek: science.opposingviews.com

Kulcsszavak: Apple iPod iTunes bírság jog

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30