Feliratozással akadálymentesíti a Samsung a televíziós tartalomfogyasztást

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 6. 09:06

A siketek és a nagyothallók számára is élvezhetők lesznek az élő és video on demand (VoD) tartalmak a legújabb feliratozási technológiának köszönhetően. A HbbTV 2.0-t a Samsung a német közszolgálati médiacéggel (RBB) és az IRT híradástechnológiai céggel közös, akadálymentesítést célzó pilot keretében a berlini IFA-n mutatják be.

A műsorszolgáltatók számára komoly kihívást jelent, hogy a tévéadás minden platformon egységesen feliratozható legyen. A feliratozás ugyanis nemcsak az idenegnyelvű műsorok szinkronját helyettesíti, hanem a siketek és nagyothallók számára akadálymentesíti a televíziózást. Míg a hagyományos műsortípusok feliratozása már bevált szolgáltatás, napjaink kihívásai már arról szólnak, hogy hogyan lehetne mindezt az egyéni televíziózási szokásoknak megfelelően bővíteni és a műsorok nagyobb választékát a fogyatékossággal élők számára is hozzáférhetővé tenni.

 Szakértői becslések alapján Magyarország lakosságának kb. 10 százaléka küzd valamilyen mértékű hallásproblémával. Az Egészségügyi Világszervezet 2000-ben végzett felméréséből  kiderült, hogy a világon a népesség 4,2 százaléka, kb. 250 millió ember hallássérült. A hallássérülés okától és mértékétől függetlenül minden hallásprobléma ide tartozik az időskori halláscsökkenéstől kezdve az örökletes, veleszületett siketségig. A WHO statisztikái alapján a hallássérültek száma folyamatosan emelkedik, mely öregedő társadalmunknak, a különböző technikai eszközök (pl. fülhallgatók) használatának és a magas zajártalomnak is köszönhető. „Az akadálymentesítésre tehát napjainkban egyre nagyobb szükség van, a megvalósításában pedig támaszkodhatunk a Samsung okoseszközök tudására." – tette hozzá Nyilas Orsolya.

A HbbTV lényege, hogy a lineáris tévéadás mellett az interneten keresztül a műsorszolgáltatók és partnereik streamelt adást és számos kiegészítő információt juttathatnak el a felhasználók készülékére. Egyre több európai tévétársaság, köztük a hazai közszolgálati adók is kínálnak ilyen, kiegészítő és többletszolgáltatásokat. Így például lehetőség van az elmulasztott műsor utólagos megtekintésére, vagy akár a hírek további részleteinek elolvasására, de itt érhető el a a műsorok feliratozása is.
 
A technológia továbbfejlesztett változata, a HbbTV 2.0 a berlini IFA-n, az ARD Digitális Hallban az IRT és RBB standján debütál, és szeptember 7-15 között az amsterdami IBC-n, az IRT standján is bemutatják.
 

TV ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Környezetvédelmi díjat kaptak az LG 2023-as OLED evo tévéi

Az LG Electronics (LG) 2023-as OLED evo tévéi megkapták a Carbon Trust*** CO2 kibocsátás csökkentéséről* és CO2 méréséről** szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a Société Générale de Surveillance SA (SGS) környezetvédelmi címkét**** is magáénak tudhatja. Az elismerésekkel az LG folyamatos ESG-erőfeszítéseit díjazták, amelyeket a gyártás során keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében tesz.

2023. június 1. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39