Rekordokat döntött a CES 2016

forrás: Prím Online, 2016. január 19. 13:23

Megdőlt a nézőcsúcs a világ legrangosabb tech show-ján: több mint 170.000 érdeklődő nyert bepillantást a fogyasztói elektronika jövőjébe. A CES 2016 hatalmas, közel 230.000 négyzetméternyi kiállítóterén 3800 cég – köztük több mint 500 startup vállalkozás – összesen 20.000 vadonatúj terméket mutatott be január 5-9. között.

A CES idén is saját kiállítóteret szentelt a meghatározó technológiai szegmenseknek, a legjelentősebb óriáscégek soha nem látott, összesen 230.000 négyzetméretnyi kiállítótéren fogadták az öt nap alatt ellátogató 170.000 érdeklődőt. A 49. alkalommal megrendezett sivatagi tech show kiállítói idén is a szemünk láttára oldottak meg eddig lehetetlennek hitt problémákat. A szaksajtó véleménye alapján összeállítottuk az idei CES Top 5 techtrendjét, melyek garantáltan átformálják a jövőt.

 

 

Dróntechnológia – A repülő robottaxiké a jövő

Az idei CES slágertémájának is nevezhetnénk a dróntechnológia újításait, egymást érték ugyanis az iparággal kapcsolatos bejelentések az expó során, összesen 27 gyártó mutatta be a forradalmi újítását. Megcsodálhattuk a világ legkisebb drónját, mely társaihoz hasonlóan élő közvetítésre és kiváló minőségű képrögzítésre is alkalmas, mégis elfér a tenyerünkben, az Intel akadályokat is kikerülni képes szuperkütyüjét, a kínai Ehang cég pedig a világ első utasszállító drónját mutatta be. A tabletről irányítható, egy személy szállítására alkalmas Ehang 184-es 96 km/h-s sebességgel repül és 23 percet képes a levegőben tölteni.

 

Virtuális valóság – Csak a képzelet szabhat határt

Ki ne álmodott volna már arról, hogy a nappalijában ülve utazza körbe a világot, esetleg a világűrt, vagy kedvenc koncertjéhez ki se tegye a lábát hazulról? A virtuális valóság (vr) legújabb vívmányainak az okostelefonokéhoz hasonló, gyors terjedést jósolnak. Az újgenerációs vr kütyük már az idén hódító útjukra indulnak, a szakértők tizenkét millió eladott példányra számítanak 2016-ban, csak a négy legnagyobb gyártótól. Sokak szerint azonban a szórakoztatóipar még csak a jéghegy csúcsa, a vr-ben rejlő potenciál bőven túlmutat a játékokon. A virtuális valóságnak pár éven belül vitathatatlan szerepe lehet az oktatásban, a gimnáziumok történelemóráitól a sebészképzésig, vagy éppen az egészségügyben, különböző rehabilitációs kezelések formájában.

 

Önjáró autók – Magyar műszer forradalmasíthatja a közlekedést

A korábbi évekhez hasonlóan az idei CES-re is kivonult az autógyártás színe-java, a General Motors, az Audi vagy éppen a Mercedes mérnökei elhozták a jövő autócsodáit. Eddig nem látott baleset-elkerülő alkalmazások, 3D nyomtatóval gyártott alkatrészek, szélvédőbe épített kijelzők és teljesen önjáró autók léptek ki a mítosz világából. Az önjáró autók már képesek valós időben érzékelni a környezetükben lévő autókat és gyalogosokat, figyelnek a közlekedési táblákra és sávokra, vagyis lehetővé teszik, hogy az autó a sofőr közbeavatkozása nélkül tudjon haladni. Bár az újgenerációs autócsodák csak 2020 környékén állnak majd forgalomba, már most gőzerővel folyik tesztelésük, a világ legnagyobb szabású okosautó kísérletének ráadásul magyar vonatkozása is van. A járművek „szemét”, az AdasWorks mesterséges intelligencián alapuló szoftverét magyar szakemberek mutatták be a CES-en.

 

 

Egészségipar – Intelligens technológiákkal 120 évig is élhetünk

Az egészségügy fejlesztését a technológia a legelképesztőbb módokon támogatja, szakértők szerint ilyen iramú fejlődéssel akár 120 évig is élhetünk a jövőben. A 3D-s nyomtatók már emberi szerveket és szöveteket állítanak elő, melyekkel könnyen pótolhatunk egy megfáradt szívet, vagy elhasznált tüdőt. A robotipar sosem látott precizitású művégtagokat gyárt, a gyógyszereket pedig már otthon is előállíthatjuk magunknak. A CES 2016 egyik legnagyobb sztárjának mégis a L'Oreal bőrrák ellen létrehozott okosmatricája tekinthető, mely a kritikus UV szint elérésekor jelez, ideje abbahagyni a napozást. 2016 nagy szenzációi között tartják majd számon továbbá az alvást segítő alkalmazásokat, az otthoni EKG-készüléket, az első hordozható fájdalomcsillapító kütyüt, vagy éppen az okosfogkefe megjelenését.

 

Smart Home – Önellátóak lehetnek a jövő otthonai

Életünket eddig is számos tech újdonság könnyítette meg, az igazi áttörést mégis az okosotthonok jelentik majd. Hűtőszekrényünk beépített tablet segítségével képes lesz bevásárolni, figyeli és számon tartani a benne tárolt élelmiszert, hogy jelezzen, ha megromlana, vagy elfogyna valami. Hasonló automatizmusok várhatóak a fürdőkád és természetesen a televízió oldaláról is, az egyik legújabb okostévé például már az egész lakást képes kézben tartani, irányíthatjuk vele a villanykapcsolókat, vagy éppen a hőfokszabályzót is. A show-ról természetesen nem hiányozhattak a legújabb, tömegterméknek szánt okostelefonok, 8K-s felbontású tévék és egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök sem. A kategória sztárjai egyértelműen a flexibilis technológiák voltak, láthattunk félbehajtható okostelefont, vagy egy egészen elképesztő, csupán 1mm vastag, poszterként összetekerhető LED tévét is.

 

A 2016-os CES-t szervező CTA (Consumer Technology Association) egy rövid videóban is összefoglalta, mik voltak a januári esemény kiemelt érdeklődésre számot tartó területei.

 

Kulcsszavak: CES 2016 kiállítás

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kutatás: a közösségi média böngészése több órát vesz el az alvásból

Naponta három és fél órát töltenek közösségi média-oldalakon lefekvés előtt egy felmérés szerint az amerikai válaszadók, gyakran az alvás rovására. A rossz alvásban sok tényező játszhat szerepet, azonban a probléma széles körű: a Huawei és az Ipsos tavalyi kutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka szenved alvási nehézséggel, és ugyanennyien szeretnének változtatni rajta. Idén március 15-én tartják az Alvás világnapját, hogy felhívják a figyelmet az alvás fontosságára, az alvászavarok okozta problémákra és a megoldásukra. Ez utóbbihoz a viselhető okoseszközök alvásfigyelő funkciója nagy segítséget nyújthat, amelyek a részletes elemzés mellett javaslatokat is adhatnak a minőségi alváshoz.

2024. március 11. 17:43

2024-ben 75 iF Design Díjat nyert el a Samsung

A Samsung összesen 75 díjat nyert a rangos német, nemzetközileg is elismert International Forum (iF) Design 2024 dizájnversenyen. A vállalat két Arany Díjban részesült – a Samsung OLED TV (S95C), valamint a Galaxy Z Flip5 Maison Margiela kiadása*  kapta meg az elismerést. A Samsung televíziók, okostelefonok és egyéb készülékei mind a 9 kategóriában –, beleértve a Termék és Felhasználói élményt is – díjat érdemeltek. 

2024. március 4. 14:37

Elképesztő! Így üldözi Max Verstappent a világ leggyorsabb drónkamerája

Max Verstappen már teszteli az Oracle Red Bull Racing legújabb modelljét, a 2024-2025-ös Formula-1 versenynaptárra fejlesztett RB20-at – de nemcsak a kiváló pilóta, hanem a médiacsapat is készül az új szezonra. Ralph „Shaggy” Hogenbirk, a Dutch Drone Gods tervezője és drónpilótája egyedi építésű modelljével csatlakozott egy körre a silverstone-i pályán.

2024. március 1. 10:10

A Galaxy Buds széria legújabb frissítése magával ragadó, intelligens hangzást kínál

A Samsung közelmúltban megjelent Galaxy S24 termékcsaládja a Galaxy AI erejével új lehetőségeket teremtett a kultúrák közötti kapcsolatteremtésre. A biztonságos, készülékeken elérhető mesterséges intelligenciával a felhasználók jelenleg 13 nyelven hidalhatják át a kommunikáció során felmerülő nyelvi akadályokat. A Galaxy Buds fülhallgatókat érintő legújabb frissítések még zökkenőmentesebbé tehetik ezen okosfunkciók használatát.

2024. február 29. 14:28

Az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészséget helyezi fejlesztései fókuszába idén a Huawei

Prémium kategóriás zászlóshajó termékeivel jelentkezik a Huawei fogyasztói üzletága az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). Olyan, nagy érdeklődésre számot tartó, a divatot és csúcstechnológát ötvöző terméket mutatnak be, mint a HUAWEI Mate 60 RS ULTIMATE DESIGN okostelefon, a HUAWEI FreeClip vezeték nélküli fülhallgató és a HUAWEI WATCH GT 4 okosóra. A Huawei tavaly megszilárdította pozícióját a viselhető prémium okoseszközök piacán: 2023 végére több mint 150 millió okosórát szállított le. A vállalat tovább növeli kutatás-fejlesztési beruházásait. Idén három fontos iparági kihívást, az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészség kezelését érintő innovációkra összpontosít.

2024. február 28. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05