A Sony európai természetvédelmi parkokkal működik együtt

Állatgondozókat és parkőröket kértek fel, hogy mozgó állatokat fényképezzenek le, ezzel kiemelve az Xperia X kamera képességeit

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 28. 08:15

A Sony Mobile Communications (“Sony Mobile”) együttműködésre lépett a Port Lympne Reserve (Kent, UK) és a Parque de Cabárceno (Cantabria, Spanyolország) természetvédelmi parkokkal, hogy bemutassák az Xperia X okostelefon kamerájának előnyeit.

A Sony Mobile felkérte a parkőröket, hogy készítsenek fényképeket a vadonban élő állatokról mozgás közben. Az állatokhoz fűződő különleges kapcsolatuknak hála, sok érdekes, vicces és érzelmes pillanatot láthatnak mindennapi munkájuk során, melyek a nagyközönség elől sokszor rejtve maradnak. Éppen ezért tökéletes helyzetben vannak, hogy lenyűgöző fényképeket készítsenek az Xperia X 23 megapixeles kamerájával. 

 

 

A fényképezést megelőzően az elismert természetfotós, Neil Aldridge (Az Év Európai Természetfotósa 2014) tartott kurzust a parkőröknek, megosztotta velük tapasztalatait, melyekre vadon élő állatokkal való munkája során tett szert. Neil az Xperia X funkcióit is átvette velük, hogy a lehető legérdekesebb módon örökíthessék meg az állatokat.

 

A Sony egyedi prediktív hibrid autofókuszának köszönhetően, a parkőrök mozgás közben is fókuszban tudták tartani az állatokat, és éles képeket készíthettek még úgy is, ha fekete sapkás kapucinusmajmok ugráltak ágról ágra, vagy a medvék barangoltak a 35 hektáros elkerített vadonban. 

 

Vicces kifejezéseket, furcsa viselkedésmintákat vagy érdekes reakciókat is lekaptak a kamerával, amikor a parkőrök a legkevésbé számítottak volna rá: az Xperia X gyorsindító és gyorsfényképező funkciójával csak előkapták a zsebükből a telefont, és az a másodperc töredéke alatt készenlétből fényképezésre váltott, egyetlen mozdulattal. 

 

 

„Nagyszerű élmény volt Neil tanítványának lenni. Ahogy a park főemlőseihez közel dolgozom, rengeteg érdekes pillanatnak vagyok szemtanúja, melyeket így soha többé nem fogok elmulasztani” – mondta Francesca Conti, a Port Lympne Reserve park főemlősökért felelős gondozója

 

Az Állatkertek és Akváriumok Európai Szövetségének (EAZA) támogatásával, Port Lympne Reserve és a Parque de Cabárceno természetvédelmi területek nagy erőkkel dolgoznak a veszélyeztetett fajok fenntartásáért.

 

A spanyolországi Cantabriaban, lenyűgöző, 1.900 hektáros területen elterülő Parque de Cabárceno egy természetvédelmi terület, melyet egy nyílt bányából alakítottak át, és most több, mint száz állatfajnak ad otthont, melyek öt kontinensről érkeztek ide. Cristina a legszelídebb lakók egyike, egy elhagyott elefánt, akit Capárceno vezető állatorvosa, Santiago Borragan Santos „nevelt fel”. Az Xperia X okostelefonnal készített fényképeken láthatjuk, ahogy Cristina játékosan elkapja az almákat, melyeket gondozói dobnak neki.

 

Az angliai, Kent-ben található Lympne Reserve rengeteg ritka és veszélyeztetett állatnak ad otthont, több mint 50 faj és 700 állat él a parkban. Itt található meg a fekete orrszarvúk legnagyobb tenyésztési állománya az Egyesült Királyságban. A számtalan állat közül kiemelkedik Ambam, egy ezüsthátú gorilla, aki több mint 1.5 millió megtekintésnek örvend a YouTube-on. Ambam lehetőséget adott a Port Lympne Reserve parkőreinek, hogy kipróbálhassák rajta az Xperia X kameráját, hiszen mindig lenyűgözi a nézőket, amikor két lábra áll és emberi módon, két lábon sétál.

 

 

Mindkét park állatgondozói folyamatosan használják az Xperia X okostelefonjaikat, hogy újabb és újabb kihagyhatatlan pillanatokat örökítsenek meg a vadonban.

 

„Itt, a Parque de Cabárceno-ban az a célunk, hogy az állatoknak olyan tágas helyet biztosítsunk, ahol majdnem szabadon élhetik az életüket. A parkőreink és gondozóink ismerik minden állat jellemét és egyéniségét, így ez egy csodálatos lehetőség, hogy megmutathassuk a világnak azokat a különleges pillanatokat, melyek rendszerint csak mi láthatunk” – nyilatkozta a park szóvivője.

 

„Az Xperia X kamerájának egyik fő jellemzője a prediktív hibrid autofókusz, melynek segítségével még könnyebben örökíthetjük meg a pillanatokat – és még a legváratlanabb helyzetek is a legélesebb minőségben jelennek meg a fényképeken. Nincs is jobb módja a kamera tesztelésének, mint azokat a kiszámíthatatlan és spontán dolgokat fényképezni, melyeket annyira szeretünk lencsevégre kapni – az állatokat” – tette hozzá Diana Hernandez Gonzalez, a Sony Mobile termékélmény-menedzsere.

 

Az Xperia X testesíti meg a Sony Mobile új márkavízióját, új szintre emelve az intelligens technológiát a népszerű és elismert Xperia jellemzőkön keresztül: kamera, akkumulátor és formatervezés, hogy a mindennapok még okosabbak és egyszerűbbek legyenek.

 

 

Tíz tipp vadon élő állatok fotózásához

Neil Aldridge

 • A szem a lélek tükre
  A magával ragadó fotók első szabálya, hogy a kamerát az alany szemére kell fókuszálni. A szikra vagy „catch light”, mely az fotó alanyának szemében megjelenik, odavonzza a néző tekintetét és a fénykép legfontosabb kapcsolódási pontjává válik. A közvetlen szemkontaktus rendkívül magával ragadó fényképeket eredményez.
 • Kerülj szemmagasságba az alannyal
  Mindig légy kész lehajolni, vagy inkább letérdelni. Alacsony helyzetben jobban elkülönítheted az alanyt a fókuszon kívül eső háttértől és előtértől. Ez a kamera prediktív hibrid autofókuszának is segít a mozgásban lévő alanyok követésében.
  A legtöbb állat alacsonyabb nálunk, ezért az alacsony elhelyezkedés segít szemmagasságba kerülni az alannyal. Sőt, a magasabb állatokat így még lenyűgözőbbé és impozánssá tehetjük.
 • A harmadolás szabálya
  Segít kiegyenlíteni a képet, ha az alanyt vagy a fókuszpontot, mint az alany szemét a középponttól kicsit eltolva, a kép szélétől egy harmadnyi távolságra helyezzük. A képek természetes módon legerőteljesebb pontja a kép szélétől egy harmadra és a kép tetejétől vagy aljától egy harmadnyira meghúzott egyenesek metszéspontja. 
  Ez a fénykép megkomponálásának első szabálya: így a közönség még természetesebben tudja feldolgozni a képet. A magyarázat az, hogy az emberek természetükből kifolyóan először inkább egy ilyen félreeső pontra irányítják a tekintetüket, mint a kép közepére.
  A mozgó alanyok esetében ennek a szabálynak a használata azt az érzetet kelti, mintha teret adnánk az alanynak, ahová futhat/repülhet.
 • Emberi tényező
  Az emberek és állatok találkozásai, interakciói mindig emlékezetes pillanatokat teremtenek, főleg gondozáskor vagy játék közben. Az ilyen helyzetek mindig erős érzelmeket közvetíthetnek, így könnyedén megragadják a néző figyelmét. Érdemes ezért a gondozókat is lefotózni, amikor etetik vagy gondozzák az állatokat, vagy a látogatókat, akik őket nézik.
 • Lépj távolabb a kamerától
  Az állatok természetes viselkedése sokszor lenyűgöző. Ha kilépsz a szituációból és csak hagyod, hogy forogjon a kamera elkaphatod ezeket a pillanatokat. Érdemes olyan helyek közelébe tenni, ahová az állatok inni járnak, vagy ahol egy madár megpihenhet, akár csak hagyd, hogy egy rakás famászó kisállat felfedezze. Teremts olyan helyzetet, hogy az állatok természetesen viselkedhessenek.
  Így biztonságon fényképezhetünk akár veszélyes állatokat is.
 • Sorozatfelvételre fel
  Ne csak egy képet lőj. Állítsd a kamerát sorozatfényképező módba, így biztosan nem maradsz le a kritikus pillanatról az akció hevében.
  Fókuszálj az alanyra és csak kövesd – mindegy, hogy az egy elröppenő madár vagy egy prédáját üldöző oroszlán – a telefon nagy, színes és élettel teli kijelzőjén. A prediktív hibrid autofókusz fókuszban tartja az alanyt. Tartsd lenyomva a kioldó gombot és fotózz vagy videózz, amíg véget nem ér az akció. Utána visszanézheted a képeket és kiválaszthatod a legjobbakat.
 • Ügyelj a fényforrásokra
  Próbáld meg a hátad mögött vagy az egyik oldaladon tartani a napot, az alanyt pedig magad előtt. Az alany így nemcsak jó megvilágításba kerül, de a prediktív hibrid autofókuszból is még többet kihozhatsz, ha nem árnyékok között kell megkeresnie a fókuszpontot.
 • Ha nem elég jó, nem vagy elég közel
  Ez a mondás a fényképészet egyik mesterétől ered. Minél közelebb mész, annál közelebb érzi magát a közönséged az alanyhoz. A közeli kapcsolat az állatokkal segít megragadni a karakterüket is, legyen az egy kíváncsi madár, egy játékos majom vagy egy éhes oroszlánfóka.
 • Állj biztos lábakon
  Minél biztosabban állsz, annál simább lesz a videód és élesek a képeid. Ha a videók rázkódnak, az emberek nem szívesen nézik végig. Ha a képeid elmosódottak, az emberek nem fogják tudni, mi folyik a képen. Sötétben vagy zoomolás közben nehezebb a kamerát stabilan és az alanyokat fókuszban tartani, ezért érdemes a karjaidat valamire ráfektetni, hogy a kezek szabadon dolgozhassanak a kamerával. Ezt kiválthatja egy telefontartó, amit egy háromlábú állványra szerelhetsz. Így biztos képeket lőhetsz, és nem kell tartanod a kamerát, nagyobb szabadsággal kezelheted a beállításokat, és könnyebben lekaphatod az akciót.
 • Szegd meg a szabályokat
  Ezek a tippek jó kiindulási pontot adnak, de a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. Nyugodtan próbálj ki új dolgokat. Próbáld az alanyaidat a fénykép közepére helyezni. Lépj egyet hátra, és kicsinyítsd le az alanyt a képben. Fotózz a nappal szemben. Fényképezz le egy állatot anélkül, hogy megmutatnád az arcát.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL

Szinte az összes, jelentősebb hazai fesztivál, számos klub és igazán fontos koncerthelyszín közösen mozgósítja a hazai művészvilágot. Arra buzdítják a zenészeket, popsztárokat, előadókat, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a “MARADJ OTTHON!” kampányban. Közösen indítják el a virtuális “MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL”-t, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

2020. március 21. 19:05

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11

Javaslatcsomag szülőknek és pedagógusoknak a HiperSuli digitális tanáraitól

2020. március 15. 11:53
online sportfogadás