Ilyen az Air Force One testközelből!

forrás: Prím Online, 2016. október 21. 15:33

Hogy néz ki az amerikai elnök magángépe belülről? Hogy készítik fel az Air Force One-t egy hosszabb útra? Mit rejtenek a marylandi támaszpont kapui? A DoQ megmutatja.

A DoQ-n október 22-én debütáló Elnöki különgép című dokumentumfilmben a nézők egy hat állomásos túrán vehetnek részt, melyen megismerhetik a „repülő Fehérházat”, az utazáshoz szükséges biztonsági intézkedéseket, a páncélozott limuzinokal és harckocsikkal felszerelt repülőtereket, sőt az ex-elnök, George W. Bush vezetésével beleshetnek a repülő elnöki lakrészébe is.  

 

 

Az Air Force One a Boeing 747 jelentősen átalakított, speciális berendezésekkel felszerelt változata, ami képes 14 órán keresztül szállítani az elnököt és csapatát, bárhova a Földön. Az Elnöki különgép című dokumentumfilm az amerikai fővárostól 17 kilométerre, az Andrews katonai támaszpont zárt kapui mögé kalauzolja a nézőket, túl a fegyveres őrök és a 24 órás megfigyelőrendszer vigyázó szemein. Megismerhetjük az elnök biztonsági szolgálatát, bepillantást nyerhetünk a szigorúan titkos légvédelmi rendszerbe, valamint megtekinthetjük a szuperszonikus sebességhez közelítő teljesítményű motorszerkezetet is. Íme, néhány érdekesség ízelítőül az Air Force One-ról!

 

Az első elnök a levegőben

Franklin D. Roosevelt volt az első amerikai elnök, aki repülővel utazott szolgálati ideje alatt. 1943-ban a világháború idején Marokkóba repült, hogy Winston Churchillel tárgyaljon – az út három napig tartott a „Flying Boat” nevű Boeing 314-es gépen, ami Miamiból indulva a brazíliai Belém városán keresztül repülte át az Atlanti-óceánt. 

 

 

Elnöki kényelem

A háromemeletes repülőgépen teljes kényelem övezi az elnök minden útját, ugyanis lakrészében – a hálószobán, öltözőn és fürdőszobán kívül – van edzőterem, konferencia terem és egy tágas, mindennel felszerelt iroda is. Vészhelyzet esetére egy teljesen felszerelt műtő is rendelkezésre áll, hiszen az elnök orvosa is mindig a fedélzeten utazik.  

 

Tankolás a levegőben

Az Air Force One képes bárhova elszállítani az Egyesült Államok elnökét megszakítás nélkül, így felmerülhet a kérdés, mekkora a gép üzemanyag tartálya? Nos, a tartály befogadóképessége véges, azonban a Boeing gépet képesek a levegőben is megtankolni egy másik katonai gép segítségével. Akár a földön, akár a levegőben történik a tankolás, az Air Force One üzemanyagát minden esetben vizsgálják, sőt gyakran külföldről szállítják, hogy illetéktelenek semmilyen szinten ne férhessenek hozzá. 

 

 

Air Force One dizájn

1962-ben jelent meg először a kék-fehér dizájn az akkori Boeing 707-es repülőgépen, amely John F. Kennedyt szállította. Jackie Kennedy First Lady a gép arculatának megálmodását Raymond Loewy ipari tervezőre bízta, aki korábban a Lucky Strike cigaretta logójának megtervezésével szerzett magának hírnevet. A végeredményt mindannyian ismerjük: a gép törzsén végighúzódó UNITED STATES OF AMERICA felirat, az elnöki címer az ajtó mellett, az amerikai zászló az oldalkormányon, valamint a karibi-kék színben pompázó pilótafülke és ablakok alkotják az Air Force One dizájnját.

 

Elnöki különgép filmpremier a DoQ-n október 22-én 21.05-kor!

Kulcsszavak: szórakozás DoQ

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48