Önálló munkavégzés? - A te porszívód mire képes?

forrás: Prím Online, 2016. október 24. 14:22

Lemorzsáztuk a szőnyeget? Felporszívozzuk! Macskaszőrös lett a kanapé? Kiporszívózzuk! Manapság a legnagyobb természetességgel nyúlunk a porszívó után, ha takarításról van szó. 

De nem volt ez mindig így: évszázadokon át az embereknek kézzel kellett verni és portalanítani az otthoni kárpitokat, ami lássuk be, elég fárasztó és időigényes munka. Az 1900-as évek elején jelentek meg az első porszívók, ezek némelyike azonban még akár 50 kilót is nyomott. Hogyan jutottunk el ezektől a monstrumoktól a fél kézzel megemelhető, távolról is irányítható okosporszívókig, és egyáltalán hogyan működik az egyik leghasznosabb háztartási gép?

 

 

Az 50 kilós szörnyektől az önműködő robotokig

A házimunkát valóban megkönnyítő berendezések a múlt század közepén kezdtek terjedni, ezzel egyidőben a modern porszívózás forradalmasította a tisztítási folyamatot. A porszívók az idők folyamán kisebbek, erősebbek, sőt sok esetben automatizáltak is lettek. Számos változat jött létre, hogy mindenki megtalálhassa a takarítási igényeinek megfelelő készüléket. Napjainkban már négyféle alap porszívótípust különböztetünk meg: a dobozost, az álló-, a kézi- valamint a robotporszívót. Ez utóbbi típus már a porszívózás jövőjébe enged bepillantást. 

 

Hogyan működik?

A készülékek technológiája a mai napig folyamatosan fejlődik és halad előre, azonban a fő működési elv minden porszívóban azonos és négy fő alkatrészen alapul. 

 

A legfontosabb tartozék a ventillátort forgató szívó motor, amely vákuumot és szívóhatást állít elő. A lapátkerék hihetetlenül gyorsan, akár 30-35 ezres fordulatszámon pörög percenként. 

 

 

A legtöbb modern porszívó már többféle kefével rendelkezik, melyeket különböző felületek és szennyeződések tisztítására fejlesztettek ki. A megfelelő kefék használatával jelentősen csökkenthetjük a porszívózás időtartamát. A porszívó szívómotorja a kefén keresztül beszívja a port és piszkot, ami a csövön keresztül a porgyűjtőbe jut. 

 

Kétfajta porgyűjtő létezik: a porzsákkal rendelkező porszívók általában könnyebbek, de a felhasználónak időnként cserélniük kell azt, míg a zsák nélküli, úgynevezett ciklonos porszívók tartályát elegendő rendszeresen kiüríteni.

 

A működés utolsó fázisaként a kimeneti légszűrő gondoskodik arról, hogy a piszok a porszívóban maradjon és csak tiszta, pormentes levegő távozzon az eszközből. Ehhez a szűrő méret szerint elkülöníti a milliméter ezredrészénél is kisebb szennyeződéseket.

 

A porszívózás jövője - Te otthon vagy, amikor a robot porszívózik?

A 32 éve a piacon tevékenykedő Samsung legutóbb olyan robotporszívót mutatott be, amely nem csupán önállóan feltérképezi és kitakarítja a lakást, de Wi-Fi-képes is. A POWERbot Essential nevű modell egy előre telepíthető alkalmazás segítségével már távolról is bármikor elindítható vagy leállítható, így hamarosan a rohamosan növekvő IoT-ökoszisztéma és az okos otthonok elengedhetetlen kelléke lesz, és akkor takarít, amikor otthon sem vagyunk - egyetlen gombnyomással.

 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már árulják a Honor új aktivitásmérő karkötőjét

Magyarországra is megérkezett a Honor Band 5 aktivitásmérő karkötő. A készülék akár 14 napig is bírja egy feltöltés mellett, 0,95”-es AMOLED Full Colour érintőképernyője pedig személyre szabható a Honor Clock Face Store-on keresztül.*

2019. október 7. 11:35

3 év garancia az év végéig vásárolt Mio autós kamerákra és navigációkra

Újra akcióban a Mio: az autós kamerák és navigációk vezető gyártója év végéig meghosszabbított garanciát ad több termékére. December 31-ig 2 év helyett 3 év garanciával vásárolhatjuk meg a népszerű Mio menetrögzítő kamerákat és Mio Spirit navigációkat.

2019. szeptember 30. 10:19

Az Everlast bokszmúltja előtt tiszteleg a legújabb G-Shock

Már hazánkban is elérhető a Casio új limitált szériás karórája, amely a legendás bokszmárka, az Everlasttal történő együttműködés révén született meg. A strapabíró óráiról ismert japán óramárka és a sport- és bokszfelszereléseket gyártó cég közös modellje a GBA800EL-4A típusszámot viseli. 

2019. szeptember 27. 16:01

Az új EVOLVEO robotporszívókkal megoldódik a mindennapi takarítás problémája

Két új robotporszívóval jelentkezett az EVOLVEO a mindennapi takarítás megkönnyítésére. A Robotrex H6 és H9 porszívók mindegyike rendelkezik a robotporszívóktól elvárható funkciókkal, sőt a H9 WiFi kapcsolattal is rendelkezik és egy mobilapplikáción keresztül is irányítható. 

2019. szeptember 27. 11:45

Ultrahosszú üzemidővel és sportmóddal jön az új Watch GT 2 széria

A Huawei Technologies bemutatta legújabb okosóracsaládját. A Watch GT 2 sorozat modelljei 46mm-es, illetve 42mm-es kivitelben, elődjeiknél gazdagabb funkcionalitással érkeznek. 

2019. szeptember 23. 13:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás