Önálló munkavégzés? - A te porszívód mire képes?

forrás: Prím Online, 2016. október 24. 14:22

Lemorzsáztuk a szőnyeget? Felporszívozzuk! Macskaszőrös lett a kanapé? Kiporszívózzuk! Manapság a legnagyobb természetességgel nyúlunk a porszívó után, ha takarításról van szó. 

De nem volt ez mindig így: évszázadokon át az embereknek kézzel kellett verni és portalanítani az otthoni kárpitokat, ami lássuk be, elég fárasztó és időigényes munka. Az 1900-as évek elején jelentek meg az első porszívók, ezek némelyike azonban még akár 50 kilót is nyomott. Hogyan jutottunk el ezektől a monstrumoktól a fél kézzel megemelhető, távolról is irányítható okosporszívókig, és egyáltalán hogyan működik az egyik leghasznosabb háztartási gép?

 

 

Az 50 kilós szörnyektől az önműködő robotokig

A házimunkát valóban megkönnyítő berendezések a múlt század közepén kezdtek terjedni, ezzel egyidőben a modern porszívózás forradalmasította a tisztítási folyamatot. A porszívók az idők folyamán kisebbek, erősebbek, sőt sok esetben automatizáltak is lettek. Számos változat jött létre, hogy mindenki megtalálhassa a takarítási igényeinek megfelelő készüléket. Napjainkban már négyféle alap porszívótípust különböztetünk meg: a dobozost, az álló-, a kézi- valamint a robotporszívót. Ez utóbbi típus már a porszívózás jövőjébe enged bepillantást. 

 

Hogyan működik?

A készülékek technológiája a mai napig folyamatosan fejlődik és halad előre, azonban a fő működési elv minden porszívóban azonos és négy fő alkatrészen alapul. 

 

A legfontosabb tartozék a ventillátort forgató szívó motor, amely vákuumot és szívóhatást állít elő. A lapátkerék hihetetlenül gyorsan, akár 30-35 ezres fordulatszámon pörög percenként. 

 

 

A legtöbb modern porszívó már többféle kefével rendelkezik, melyeket különböző felületek és szennyeződések tisztítására fejlesztettek ki. A megfelelő kefék használatával jelentősen csökkenthetjük a porszívózás időtartamát. A porszívó szívómotorja a kefén keresztül beszívja a port és piszkot, ami a csövön keresztül a porgyűjtőbe jut. 

 

Kétfajta porgyűjtő létezik: a porzsákkal rendelkező porszívók általában könnyebbek, de a felhasználónak időnként cserélniük kell azt, míg a zsák nélküli, úgynevezett ciklonos porszívók tartályát elegendő rendszeresen kiüríteni.

 

A működés utolsó fázisaként a kimeneti légszűrő gondoskodik arról, hogy a piszok a porszívóban maradjon és csak tiszta, pormentes levegő távozzon az eszközből. Ehhez a szűrő méret szerint elkülöníti a milliméter ezredrészénél is kisebb szennyeződéseket.

 

A porszívózás jövője - Te otthon vagy, amikor a robot porszívózik?

A 32 éve a piacon tevékenykedő Samsung legutóbb olyan robotporszívót mutatott be, amely nem csupán önállóan feltérképezi és kitakarítja a lakást, de Wi-Fi-képes is. A POWERbot Essential nevű modell egy előre telepíthető alkalmazás segítségével már távolról is bármikor elindítható vagy leállítható, így hamarosan a rohamosan növekvő IoT-ökoszisztéma és az okos otthonok elengedhetetlen kelléke lesz, és akkor takarít, amikor otthon sem vagyunk - egyetlen gombnyomással.

 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új fogyasztói elektronikai márkák a magyar piacon

Bővíti termékkínálatát Magyarországon az Elem6, a régió egyik jelentős forgalmazója. A vállalat saját elektronikai márkáit kínálja, jó ár-érték arányú termékeikre jellemző a magas minőség és a megbízhatóság. 

2023. június 5. 11:21

A virtuális valóság (VR) fitnesz új távlatokat nyit a mozgásban

A VR fitnesznek köszönhetően javul az állóképesség, az izomzat erősödik és kellő kitartással a mérleg is egyre kevesebbet mutathat.

2023. június 2. 14:06

Új okosóra a Huawei magyarországi kínálatában

Új okosórával bővül június 1-jétől a Huawei magyarországi kínálata: a HUAWEI WATCH GT 3 SE a sorozat eddigi legkisebb súlyú készüléke, amely sport- és fitnesz funkciók széles választékát nyújtja, és akár két hetes folyamatos használatot tesz lehetővé. Az okosóra kompatibilis Android és iOS-készülékekkel, a felhasználók egyszerűen indíthatnak és fogadhatnak hívást az eszközzel, amely gyorstöltéssel is tölthető.

2023. június 1. 15:37

Ez várható idén az okosotthon eszözök piacán

Az okosotthon-technológia folyamatosan fejlődik, ez 2023-ban sincs másképp. Az okosotthon megoldások az elmúlt néhány évben hosszú utat tettek meg, új trendek és technológiák léptek színre a hatékonyság, a kényelem és a biztonság érdekében. A cseh Tesla okosotthon márka bemutatja az idei év legforróbb okosotthon trendjeit. 

2023. június 1. 09:57

Hamarosan rendelhető a Lenovo új VR headsetje

A kiemelt nemzetközi piacokon (többek között Magyarországon is) júniustól rendelhető a Lenovo vállalatok számára kifejlesztett új ThinkReality VRX all-in-one virtuális valóság (VR) headsetje. A magával ragadó, kényelmes, vékony kialakítású, hat mozgási szabadságfokú (6DoF) VR-megoldást a Snapdragon XR2+ Gen 1 processzor vezérli, színes, nagy felbontású átviteli képességeket biztosítva a kevert valóság alkalmazásokhoz. A ThinkReality VRX-et egy teljes körű, végponttól végpontig terjedő szolgáltatáscsomag is támogatja, amely biztosítja a szervezeti projektek sikerességét és megtérülését.

2023. május 31. 20:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39