Székházavató az informatikai kormánybiztosságnál

MTI Sajtóadatbank, 2000. november 10. 22:25
Az informatikai kormánybiztosság azért jött létre, mert a kormány felismerte, hogy jelentős szerepet kell játszania az információs társadalom kialakításában - közölte Stumpf István kancelláriaminiszter csütörtökön Budapesten, az informatikai kormánybiztosság székházának avatóünnepségén.
A Miniszterelnöki Hivatal vezetője utalt arra, hogy Magyarországnak kitűnő esélyei vannak az informatika területén, jóllehet sok tekintetben még elmarad a legfejlettebb országok mögött.

Stumpf István kifejtette: míg az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a lakosság 50, illetve 30 százaléka rendelkezik aktív internet-hozzáféréssel, addig Magyarországon ez az arány mindössze 10 százalék. Hozzátette: Magyarországon a családoknak csak az egyötöde rendelkezik számítógéppel.

A miniszter utalt arra, hogy ezen a helyzeten változtatni kell. Az első lépések már megtörténtek, hiszen az állam és a versenyszféra összefogásával elindult a családi netprogram, amely iránt a vártnál sokkal nagyobb az érdeklődés. A kancelláriaminiszter azért is fontosnak nevezte az információs, illetve a tudásalapú társadalom kialakítását, mert a január elsején induló Széchenyi-program szervesen épít az új típusú társadalomra.

Hozzátette: a kormánybiztosságnak nagy szerepe van a szabályozási feltételek kialakításában, s jelentős feladat hárul rá abban is, hogy a kormányzati szervezetek meg tudjanak felelni az új, az informatikai társadalommal összefüggő kihívásoknak.

Stumpf István elmondta: fontos az elektronikus kormányzás mihamarabbi kialakítása, ám ennek nemcsak a jogi szabályozási feltételeit kell megteremteni. A szervezeteket alkalmassá kell tenni az új típusú kulturális együttműködésre is.

A székházavatón Sík Zoltán informatikai kormánybiztos közölte: hivatalának kettős kihívásnak kell eleget tennie, hiszen egyrészt a maga eszközeivel meg kell akadályoznia a társadalom kettészakadását, miközben meg kell felelnie az informatikai szektor támasztotta igényeknek is.

A kormánybiztos közölte: jövőre pályázatot írnak ki szabad forráskódú szoftverek kidolgozására. E programok fejlesztését a kormány anyagilag is támogatja, majd elkészültük után elhelyezi azokat egy internetes weblapon, amelyről az érdeklődők ingyenesen letölthetik a szoftvereket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05