Az elemek típusai és sajátosságai

forrás: Prím Online, 2019. november 18. 10:03

Az életünk során rengeteg műszaki eszközben használunk különböző típusú elemeket. Egyes eszközök nagyobb energiafelhasználásuk miatt gyorsabban lemerítik az energiaforrásokat, míg más modellekben tovább bírják.

Elemek fajtái

 

Talán a ceruzaelemek a legismertebbek, ez elsősorban a távirányítóknak köszönhető. A legtöbb háztartási eszköz ezt a típust alkalmazza. Ezen energiaforrás különböző méretben és különböző kivitelben kaphatóak. Ezen kívül a gomb-, lapos-, blokkelemek, a bébi elemek és a góliát elemek vannak forgalomban.

 

Speciális eszközhöz - mint mondjuk a hallókészülék - csak higanymentes elemek használhatóak. Karórákhoz pedig a higanymentes ezüst ötvözetű kivitelek az alkalmasak. Az elemek túlnyomó többsége kereskedelmi forgalomban megvásárolható. 

 


 

Az áramforrások története 

 

Az elemek múltja és jövője szoros összefüggésben áll az elektronikai fejlődéssel. Legelőször az alkáli elemek jelentek meg, amelyek elegendő energiát voltak képesek ahhoz hordozni, hogy a minimális energiafelhasználású eszközöket működtessék. A következő lépésben a lítium megjelenésével feljebb léptünk. A high-tech eszközök megjelenésével azok energiaigénye is megnövekedett, amelyet már az alkáli megoldások nem voltak képesek kiszolgálni. 

 

A lítiumos megoldások jelenleg a technológia csúcsát alkotják. Az alkálival összehasonlítva több mint tízszer több ideig bírják, és súlyban sokkal könnyebb kivitelek. Emellett a környezeti hatások sem befolyásolják azok működését. 

 

Az elemek működőképességének tekintetében ügyeljünk arra, hogy azok érintkező felületét tisztán tartsuk. Tárolásukhoz a legideálisabb a száraz, hűvös hely. Hangsúlyozzuk, hogy hűvös, de nem hűtött. Ez kb. 20 Celsius fok körüli szobahőmérsékletet jelent. 

 

Modern elem 

 

Az elem kiválasztása ma már tudatos. Nagyon helyesen ár-érték arány figyelembevételével döntenek a vásárlók. A tudatos fogyasztók a tölthető elemekre teszik a voksukat. A Gigaplaza Webáruháznál kapható elemek és töltők területén is széles a választék. A márkanevet viselő termékek egy árnyalatnyival drágábbak lehetnek, de megérik a befektetést, hiszen sokkal megbízhatóbbak. A hosszabb élettartamának köszönhetően a rendszeres elem vásárolgatás is megszűnik.

 

Az elemekre napjainkban már komoly környezetvédelmi szabályozások vonatkoznak. A lemerült, tönkrement elemek és akkumulátorok mindegyike veszélyes hulladéknak minősül. Nemcsak hazánkban, hanem egész Európában. Körültekintően bánjunk velük, a háztartási hulladék közé soha ne helyezzük. 

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemre is abszolút tetszetős lépcsővilágító lámpák

Manapság már a lakberendezés fontos részét képezi a lépcsők megvilágításához használatos lámpák gondos megválasztása. Az igényesen kialakított lépcsővilágítás ugyanis kategóriákat képes javítani az otthon hangulatán.

2019. december 18. 10:44

A tervezést segítő szoftverek használata a versenyképesség feltétele

Az ipari automatizálással, a speciális feladatok ellátására megalkotott célgépek elterjedésével a gyártási folyamatok felgyorsultak, ezért a termékek előállítása egyre rövidebb időt vesz igénybe. Ahhoz, hogy az ötletek ennél is gyorsabban testet ölthessenek, a tervezési fázist is rövidebbre kell fogni, ez pedig tervezést segítő szoftverek alkalmazásával valósulhat meg.

2019. december 16. 20:46

Miért egyre népszerűbb az őzhús fogyasztása?

Az őzhúsokat egyre többen kedvelik, ennek köszönhetően az éttermekben is gyakori az étlapon. Ismerje meg, hogy miért népszerűbb évről-évre az őzhús, és miért lett számos ember számára a marhahús alternatívája!

2019. december 16. 19:08

Amit a fürdőszoba költöztetésénél figyelembe kell venni

Amikor költözés előtt állunk, a pakolás heteket is igénybe vehet, főleg, ha munka mellett próbáljuk elvégezni a szükséges teendőket. A konyha és a nappali bedobozolása után úgy érezhetjük, hogy a fürdőszobával már csak a pakolászás könnyebbik fele van hátra, hiszen a fürdő a többi helyiséghez képest kicsi, és amúgy sem tárolunk ott túl sok mindent.

2019. december 13. 12:48

Hogyan pakolj, hogy minden beférjen?

Egy repülőút már magában izgalmas, hát még akkor, ha nem férsz a bőröndödbe. Mit kéne kihagyni vagy éppen átpakolni ahhoz, hogy mindennek legyen helye, esetleg van más jó megoldás is? Lássunk néhány tippet az ideális utazásért!

2019. december 12. 17:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás