Az elemek típusai és sajátosságai

forrás: Prím Online, 2019. november 18. 10:03

Az életünk során rengeteg műszaki eszközben használunk különböző típusú elemeket. Egyes eszközök nagyobb energiafelhasználásuk miatt gyorsabban lemerítik az energiaforrásokat, míg más modellekben tovább bírják.

Elemek fajtái

 

Talán a ceruzaelemek a legismertebbek, ez elsősorban a távirányítóknak köszönhető. A legtöbb háztartási eszköz ezt a típust alkalmazza. Ezen energiaforrás különböző méretben és különböző kivitelben kaphatóak. Ezen kívül a gomb-, lapos-, blokkelemek, a bébi elemek és a góliát elemek vannak forgalomban.

 

Speciális eszközhöz - mint mondjuk a hallókészülék - csak higanymentes elemek használhatóak. Karórákhoz pedig a higanymentes ezüst ötvözetű kivitelek az alkalmasak. Az elemek túlnyomó többsége kereskedelmi forgalomban megvásárolható. 

 


 

Az áramforrások története 

 

Az elemek múltja és jövője szoros összefüggésben áll az elektronikai fejlődéssel. Legelőször az alkáli elemek jelentek meg, amelyek elegendő energiát voltak képesek ahhoz hordozni, hogy a minimális energiafelhasználású eszközöket működtessék. A következő lépésben a lítium megjelenésével feljebb léptünk. A high-tech eszközök megjelenésével azok energiaigénye is megnövekedett, amelyet már az alkáli megoldások nem voltak képesek kiszolgálni. 

 

A lítiumos megoldások jelenleg a technológia csúcsát alkotják. Az alkálival összehasonlítva több mint tízszer több ideig bírják, és súlyban sokkal könnyebb kivitelek. Emellett a környezeti hatások sem befolyásolják azok működését. 

 

Az elemek működőképességének tekintetében ügyeljünk arra, hogy azok érintkező felületét tisztán tartsuk. Tárolásukhoz a legideálisabb a száraz, hűvös hely. Hangsúlyozzuk, hogy hűvös, de nem hűtött. Ez kb. 20 Celsius fok körüli szobahőmérsékletet jelent. 

 

Modern elem 

 

Az elem kiválasztása ma már tudatos. Nagyon helyesen ár-érték arány figyelembevételével döntenek a vásárlók. A tudatos fogyasztók a tölthető elemekre teszik a voksukat. A Gigaplaza Webáruháznál kapható elemek és töltők területén is széles a választék. A márkanevet viselő termékek egy árnyalatnyival drágábbak lehetnek, de megérik a befektetést, hiszen sokkal megbízhatóbbak. A hosszabb élettartamának köszönhetően a rendszeres elem vásárolgatás is megszűnik.

 

Az elemekre napjainkban már komoly környezetvédelmi szabályozások vonatkoznak. A lemerült, tönkrement elemek és akkumulátorok mindegyike veszélyes hulladéknak minősül. Nemcsak hazánkban, hanem egész Európában. Körültekintően bánjunk velük, a háztartási hulladék közé soha ne helyezzük. 

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jó ötlet-e négyévszakos abroncsot használni?

Az idei tavasz sok különleges pillanatot tartogatott. Volt, hogy a szinte nyárias meleg néhány napra ismét fagyra váltott. Nagy volt a szárazság, és elmaradt a szokásos, május 1-jei hőség is, viszont időnként lecsapott egy-egy nagyobb zápor, majd hűvösség. Sokan egészen júniusig halasztják a téli-nyári gumicserét. Ilyenkor pedig felmerül a kérdés: nem érdemesebb-e hagyni az egészet, és négyévszakos gumira váltani?

2020. június 16. 19:51

Hogyan napozzunk biztonságosan?

Közeleg a nyár, és ahogy napról napra melegszik az idő, egyre többen vágyunk a szabadba. Nincs is jobb annál, mint a kánikulában a strandon pihenni, felváltva élvezni a hűs hullámokat és a melengető napsugarakat. A túlzásba vitt, illetve a védelem nélküli napozás azonban veszélyes is tud lenni, ezért mindig tudatosan készüljünk fel erre az időszakra, és tartsunk be néhány egyszerű, ám annál fontosabb szabályt.

2020. június 16. 19:43

Kéziszerszámok professzionális felhasználáshoz

Sok más területhez hasonlóan a villamossággal kapcsolatos munkáknál is roppant hasznos kelléknek bizonyulhat egy-egy praktikus kéziszerszám. Nemcsak a munka gyorsaságára lehetnek pozitív hatással ezek a kiegészítők, hanem a minőségét is kedvezően befolyásolhatják.

2020. június 16. 19:31

Ezért jó nyáron lakást vásárolni

Jön a nyár. Az ember legszívesebben a teraszon koktélt kortyolgatva, a vízparton ejtőzve, vagy fagylaltot kanalazva töltené az időt. Kinek van kedve ilyenkor költözni? Pedig a nyári ingatlanvásárlás nagyon is megéri! Mutatjuk, hogy miért!

2020. május 15. 11:14

Ezek a világ legnépszerűbb receptes oldalai

Manapság már nem kell egy könyvtárnyi szakácskönyvet tartanunk otthon, hogy új receptet tudjunk kipróbálni. Az internet számos lehetőséget kínál erre, elég az étel nevét vagy akár csak az alapanyagot beírnunk a keresőbe, és már szemezgethetünk is a jobbnál-jobb receptek, és a különböző receptes oldalak között. És ha rendelkezünk némi nyelvtudással, akkor nem kell csak a magyar oldalakat böngésznünk, bár itt is van recept és jó receptes oldal szép számmal. 

2020. május 15. 11:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás