Az elemek típusai és sajátosságai

forrás: Prím Online, 2019. november 18. 10:03

Az életünk során rengeteg műszaki eszközben használunk különböző típusú elemeket. Egyes eszközök nagyobb energiafelhasználásuk miatt gyorsabban lemerítik az energiaforrásokat, míg más modellekben tovább bírják.

Elemek fajtái

 

Talán a ceruzaelemek a legismertebbek, ez elsősorban a távirányítóknak köszönhető. A legtöbb háztartási eszköz ezt a típust alkalmazza. Ezen energiaforrás különböző méretben és különböző kivitelben kaphatóak. Ezen kívül a gomb-, lapos-, blokkelemek, a bébi elemek és a góliát elemek vannak forgalomban.

 

Speciális eszközhöz - mint mondjuk a hallókészülék - csak higanymentes elemek használhatóak. Karórákhoz pedig a higanymentes ezüst ötvözetű kivitelek az alkalmasak. Az elemek túlnyomó többsége kereskedelmi forgalomban megvásárolható. 

 


 

Az áramforrások története 

 

Az elemek múltja és jövője szoros összefüggésben áll az elektronikai fejlődéssel. Legelőször az alkáli elemek jelentek meg, amelyek elegendő energiát voltak képesek ahhoz hordozni, hogy a minimális energiafelhasználású eszközöket működtessék. A következő lépésben a lítium megjelenésével feljebb léptünk. A high-tech eszközök megjelenésével azok energiaigénye is megnövekedett, amelyet már az alkáli megoldások nem voltak képesek kiszolgálni. 

 

A lítiumos megoldások jelenleg a technológia csúcsát alkotják. Az alkálival összehasonlítva több mint tízszer több ideig bírják, és súlyban sokkal könnyebb kivitelek. Emellett a környezeti hatások sem befolyásolják azok működését. 

 

Az elemek működőképességének tekintetében ügyeljünk arra, hogy azok érintkező felületét tisztán tartsuk. Tárolásukhoz a legideálisabb a száraz, hűvös hely. Hangsúlyozzuk, hogy hűvös, de nem hűtött. Ez kb. 20 Celsius fok körüli szobahőmérsékletet jelent. 

 

Modern elem 

 

Az elem kiválasztása ma már tudatos. Nagyon helyesen ár-érték arány figyelembevételével döntenek a vásárlók. A tudatos fogyasztók a tölthető elemekre teszik a voksukat. A Gigaplaza Webáruháznál kapható elemek és töltők területén is széles a választék. A márkanevet viselő termékek egy árnyalatnyival drágábbak lehetnek, de megérik a befektetést, hiszen sokkal megbízhatóbbak. A hosszabb élettartamának köszönhetően a rendszeres elem vásárolgatás is megszűnik.

 

Az elemekre napjainkban már komoly környezetvédelmi szabályozások vonatkoznak. A lemerült, tönkrement elemek és akkumulátorok mindegyike veszélyes hulladéknak minősül. Nemcsak hazánkban, hanem egész Európában. Körültekintően bánjunk velük, a háztartási hulladék közé soha ne helyezzük. 

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az elemek típusai és sajátosságai

Az életünk során rengeteg műszaki eszközben használunk különböző típusú elemeket. Egyes eszközök nagyobb energiafelhasználásuk miatt gyorsabban lemerítik az energiaforrásokat, míg más modellekben tovább bírják.

2019. november 18. 10:03

A pénzhez jutás gyors módja heti törlesztéssel

A heti törlesztésű kölcsön mellett szóló legfontosabb érvek közül a kiszámíthatóságot, a gyorsaságot és az egyszerű ügyintézést érdemes kiemelni. Ez a fajta konstrukció tehát hatékony megoldást kínálhat az olyan élethelyzetekre, amikor rövid időn belül kell pénzhez jutnunk.

 

2019. november 18. 09:18

Ön is genetikai minták szerint él

Szüleink, nagyszüleink, minden ősünk és elődünk bennünk él. Ott rejtőznek gesztusainkban, meglapulnak cselekedeteinkben, reakcióinkban, mi pedig azt gondoljuk, teljesen egyediek vagyunk. Talán ön is így vélekedik. Mert talán ön sem tudja, hogy a genetikai minták milyen szinten képesek befolyásolni az életét, a pénzügyeit, a kapcsolatait és a mindennapjait.

2019. november 18. 09:05

Eljegyzési gyűrűk személyiség típusok szerint

Az eljegyzés mindig nagy szó egy pár életében. Egy új és merész lépés egy közös, boldog jövő felé. Mindenki számára más az ideális eljegyzés, de egy biztos: minden esetben szükség van egy eljegyzési gyűrűre. Lássuk is, hogy melyik személyiségtípushoz mi az, ami előnyös választás!

2019. november 18. 08:54

A tálca nélküli zuhanykabinok sajátosságai

Új fürdőszoba kialakításánál vagy a régi felújításánál sok minden merül fel a helyiség kialakításával kapcsolatban, ám a központi kérdés mindig az, hogy kád vagy zuhany kerüljön a helyiségbe.

2019. november 18. 08:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás