A tartósan tiszta otthon titka a tudatos takarítás

forrás: Prím Online, 2020. április 20. 16:55

A megváltozott körülményeknek köszönhetően sokak számára kiemelten fontossá vált az otthonuk fokozottabb tisztántartása, azonban ennek mikéntjéről számos különféle, akár egymásnak ellentmondó információ kering. A szakértők*  szerint a következő tippek segíthetnek abban, hogy ne pusztán a járvány idején, de akár hosszabb távon is egészségesebbek maradjunk** . 

 

Otthoni fertőtlenítés 

A járványhelyzetben, de a takarításnál általában is a legfontosabb azoknak a felületeknek a megtisztítása, amelyekkel a leggyakrabban érintkeznek. Ilyenek például a kilincsek, villanykapcsolók, csapok, lépcsőkorlátok, a fiókok és a hűtő ajtaja, vagy a karanténban esetleg intenzívebben használt távirányító, kontroller. Az otthoni munkavégzéshez szükséges számítógépeket is érdemes tisztán tartani, különös tekintettel a billentyűzetre, és a felhasználók kezében lévő okostelefonokat is fertőtleníteni kell. Az UNICEF kiemeli a gyermekek kedvenc játékait is, ezeket szintén érdemes 1-2 naponta letörölgetni*** . 

 

A szakértők a bevált tisztítószerek és a 70 százaléknál magasabb alkoholtartalmú fertőtlenítők mellett a hipó-oldatokat javasolják, 1 liter vízben kb. 4 teáskanál hipót feloldva. Fontos kiemelni, hogy a takarításra gyakran használt ecet nem fertőtlenítő hatású ezért a vírus ellen nem ajánlott a használata**** . Kiválóan használhatók ellenben a gőztisztítók, amelyek a forró gőzzel alaposan tisztítanak és vegyszerek nélkül is elpusztítják a baktériumok és vírusok nagy részét.

 

Az áttörlés és felmosás mellett a porszívózás is jó megoldás lehet, például kézi- vagy robotporszívóval, amely kis helyen is elfér és könnyen kezelhető, akár 3-4 lakótárs mellett is. A modern porszívók szűrői hatékonyan kötik meg az allergéneket, a Samsung JetTM vezeték nélküli porszívó 5 rétegű HEPA Szűrőrendszere pedig közel 100 százalékban megtisztítja az otthoni felületeket. Cserélhető portartályával hosszú ideig használható, így a korlátozások ideje alatt folyamatosan tisztán tartható vele a lakás.   

 

 

 

Mosás

Bár a legtöbben hajlamosak a karanténban kevesebb ruhát használni, ezek tisztasága is fontos, hiszen a ruhák érintkeznek a legnagyobb felületen az emberi testtel. Ha valaki kimozdulna, érdemes az otthoni ruhát lecserélni, és újat fölvenni, mikor hazaért. A szennyes elkülönítésével biztosítható, hogy a kórokozók ne maradjanak a lakásban. A mosást az elérhető legmagasabb hőfokon érdemes végezni, minden esetben mosószerrel. 

 

Vannak olyan mosógépek, amelyek ennél többet nyújtanak és leveszik a felhasználók válláról a mosás terhét. A Samsung QuickDrive gépei az otthoni feladatok mellett, okostelefonról is vezérelhetők és segítenek kiválasztani a megfelelő programot és mosási időt az egyes ruhadarabokhoz. Ha egy-két póló vagy zokni kimaradna, az AddWash ajtón keresztül akár mosás közben is hozzáadható. A legújabb modellek fertőtlenítő gőztisztításra is lehetőséget adnak, az Air Wash technológiával felszerelt mosó- és szárítógépek pedig víz és mosószer nélkül is képesek kisebb adagokat takarékosan fertőtleníteni forró levegő segítségével, így a felhasználók higiénikusan tiszta ruhákban várhatják a karantén végét.  

 

 

Konyha

A jelenlegi álláspont szerint ételekből senki nem kaphatja el a koronavírust, így a főzés továbbra is jó megoldás, persze a megfelelő higiéniai előírások betartásával. A csomagolt áruk áttörlése és a zöldség, gyümölcs alapos megmosása minden esetben ajánlott, húsok esetében pedig a vágódeszka érdemel külön figyelmet. A tojások áztathatók tisztítószeres vízben vagy gőzölős fertőtlenítés után fogyaszthatók. Az ételhez csak tiszta kézzel érjen hozzá mindenki a háztartásban és maradjanak az evőeszközök is higiénikusan tiszták. 

 

Nem kell, hogy a sütés-főzés egész napos elfoglaltságot jelentsen, egyes mikrohullámú sütőkkel például már a hagyományos sütőkhöz hasonló ételek készíthetők rövid idő alatt, a Samsung Heat Wave rendszerével pedig akár grillezhetnek is a felhasználók a négy fal között. Aki mégis inkább az ételrendelést választja, a legtöbb kiszállítónál már kontaktok nélkül megteheti. Miután megérkezett az étel, a doboz helyett tiszta tányérból fogyasztva minimálisra csökkenthető a fertőzés kockázata. Az edények és evőeszközök megtisztítása könnyebb és higiénikusabb is mosogatógéppel, a Samsung berendezései pedig külön fertőtlenítő programmal is rendelkeznek, amely 70°C hőmérsékleten öblít, így eltávolítja a rejtett kórokozókat és szennyeződéseket is. 

 

 

_____________________

* https://www.healthline.com/health-news/germs-in-the-home-how-to-protect-yourself#Areas-to-clean-in-your-home 

** https://www.ahchealthenews.com/2016/06/06/staying-fit-cleaning-house/ 

*** https://www.unicef.org/coronavirus/cleaning-and-hygiene-tips-help-keep-coronavirus-covid-19-out-your-home 

**** https://www.goodhousekeeping.com/health/wellness/a31789443/coronavirus-questions-answers-faq/ 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony bemutatja a LinkBuds-sorozat legújabb tagját, a LinkBuds S-t

A Sony bejelentette a LinkBuds-sorozat legújabb tagját: a LinkBuds S vadonatúj hangzásélményt biztosít a Sony érzékelő technológiáinak és partneri együttműködésének köszönhetően, mindezt úgy, hogy a felhasználók megtapaszthatják a “NEVER OFF” élményt.

2022. május 19. 15:26

Piacvezető zajszűréssel rendelkező fejhallgató, ami újraírja az iparági szabályokat

A Sony bejelentette díjnyertes 1000X-sorozatának legújabb termékét, a WH-1000XM5 vezeték nélküli, zajszűrős fejhallgatót. Az új modell vadonatúj, magával ragadó hallgatási élményt biztosít, melyek az új technológiák alkalmazásával új szintre emelik a piacvezető WH-1000XM4 zajszűrését és hangminőségét. 

2022. május 14. 15:53

Két díjjal jutalmazták a TCL légtisztítóit

Nemzetközi formatervezési szakértőkből álló független zsűri döntötte el, hogy ki nyeri az iF DESIGN DÍJÁT az alábbi öt szempontot figyelembe véve: ötlet, forma, funkció, megkülönböztetés és hatás. Az iF Design Award-ot közel 70 éve osztják ki a leginnovatívabb termékeknek. A világ egyik legfontosabb formatervezési díja, az iF címke világszerte elismert. Idén 10 776 terméket regisztráltak a 2022-es iF DESIGN DÍJRA.

2022. május 9. 19:04

Közel másfélmillió forintos órát mutatott be a Casio

Új taggal bővült a G-Shock márka csúcskategóriás kínálata, az MR-G kollekció. A Casio bemutatta az MRG-B5000-res modellt, amely az első olyan MR-G karóra, ami a legendás, 1983-ban leleplezett „ős G-Shock”, a DW-5000C dizájnját idézi meg. 

2022. április 28. 11:13

Bivalyerős zászlóshajó okostelefont mutatott be a POCO

A POCO bejelentette legújabb presztízskészülékét, a POCO F4 GT okostelefont, amely minden korábbinál nagyobb teljesítményt ígér. A márka továbbá bejelentette a POCO Buds Pro Genshin Impact Edition és a POCO Watch termékeket is, melyek a POCO első AIoT termékei. 

2022. április 27. 18:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24