5G-s fejlesztés hallássérülteknek

Kütyü Magazin, 2022. június 16. 10:06

Egyedülálló 5G alapú fejlesztést mutatott be a Vodafone a Music Not Impossible csapattal közösen: egy úgynevezett haptikus eszköz segítségével, siket és nagyothallók zenerajongók példanélküli élőzenei élményben részesülhetnek. A fejlesztés a dél-londoni Mighty Hoopla zenei fesztiválon debütált a világhírű Jessie Ware koncertjén, amelyen egyúttal osztatlan sikert aratott mind az eszköz használói, mind a fellépők körében.

A Vodafone és a Music Not Impossible innovációja a haptikus (tapintásalapú) technológián alapul, melynek köszönhetően az eszköz viselői a csuklójukon, bokájukon és felsőtestükön elhelyezett szenzorokon keresztül érkező rezgések segítségével képesek érzékelni a zenét. Ehhez hasonló fejlesztéssel sokan kísérleteztek, azonban a Vodafone a világon elsőként hozott olyan fejlesztést, amely nemcsupán a hallott zene lüktetését, de a tömeg hangulatát is képes átadni. A zene és a tömeg rezgéseit szenzorok rögzítik és küldik tovább a jelet az eszközre, melynek viselője azt rezgések formájában – az 5G hálózat rendkívüli sebességének köszönhetően – valós időben érzékelhetik.

 

Rendkívül pozitív volt a Vodafone és a Music Not Impossible innovációjának fogadtatása – Kyle Springate, egy korábban súlyos halláskárosodást szenvedett fesztiválozó, aki kipróbálta az eszközt, úgy fogalmazott: „Egy ilyen nagy és hangos tömegben általában nem lehet hallani az éneklést és ha az előadó száját eltakarja a mikrofon, szájról sem lehet olvasni. Az eszköz viselésével sokkal könnyebben tudtam követni a dalokat, és amikor a tömeg tombolt, én is mindent érzékeltem. Eufórikus érzés volt!"

 

 

Az eszköz debütálása kapcsán Jessie Ware világhírű énekes és dalszerző így vélekedett: „Amikor először hallottam erről a technológiáról, teljesen lenyűgözött, az eszközt kipróbáló rajongók reakcióit látni pedig hihetetlen élmény volt. A zene mindenkié, csodás dolog, hogy siket és nagyothalló zeneszerető emberek is megtapasztalhatják az élőzene nyújtotta élményt – bízom benne, hogy a jövőben minél több fellépésemen használhatók lesznek ezek az eszközök".

Nem ez az első alkalom, mikor a Vodafone az 5G technológia társadalmilag hasznos felhasználás keresi. Az infótechnológiai vállalat volt Magyarországon az első, aki továbbított röntgenfelvételt 5G hálózat segítségével, sőt, hazánk első 5G koncertjét is a Vodafone jegyzi.

Készülékek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Airpods-tisztítókészlet és új Sandberg headset

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 09:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50