Stronger together! RSAC2023

Az együttműködő közösség hatalma

Laszlo Horvath, 2023. április 26. 15:55

Gyakorlatilag a Digital Media Hungaryvel egyidőben nyitotta meg a kapuit a kiberbiztonság legfontosabb nemzetközi eseménye, a szépséges San Francisco Moscone Centerében évente megrendezett RSA Conference.  

 
Ráadásul az idő is csodásra sikeredett, a hosszú hónapokig tartó esőzéseket ragyogó napsütés váltotta fel, a smaragdzöldben pompázó hegyek-völgyek Észak-Kaliforniájában.
 
Mint mostanában minden, ez a konferencia is a mesterséges intelligenciáról szól, hiszen a hackerek már ezt is a saját hasznukra hackelik meg, és gyorsabban találnak utat a tűzfalakon belülre ezzel.
 
Elon Musk ebben a témában is hangadó: nemcsak a human intelligence / public fórum / szólásszabadság fóruma az új Twitter, hanem az artificial intelligence / szuperagy területen is a "Truth GPT" -vel kezdődő viták nagyon izgalmasak.
 
 
Aztán amikor a már rendszeres RSAC előadó Harvard Kennedy School professzor, Bruce Schneier vizionálja még az AI által mindenki számára "képviseleti demokráciát", akkor kezdek megijedni.
 
 
Na nem a hackerektől, hiszen azokat egy ilyen erős közösség, a sokezer kiberharcos a jó oldalon biztosan meg fogja állítani. Hiszen nézzük csak meg Amerika ellenségeinek a listáját (bocsánat, inkább azt mondanám "volt ellenségeinek", hiszen a létező ellenségek átalakulnak előbb-utóbb, amikor rájönnek, hogy túl nagy fejszébe vágták a fejüket. Általában későn jönnek rá, amikor már éppen átalakulóban vannak – mert azok is lebecsülték ezt a hihetetlen gyorsan változó, pillanatok alatt reagálni kepés kontinensnyi vállalkozót. Könnyű összetéveszteni a határtalan toleranciát gyengeséggel meg hanyatlással azoknak, akiknek nincsen szerencséjük az itteni személyes szabadságot megtapasztalni.
 
Inkább attól félek, hogy mekkora politikai átalakulást fog eredményezni az AI bevonása a képviseleti demokrácia újabb változatába vagy változataiba: hogyan fogja Amerika kezelni az AI adatok bevitelének- és az adatok feldolgozásának a tisztaságát.
 
 
Talán nem túlságosan őrült paranoia ezen gondolkodni, hiszen az RSAC-n tegnap nyilvánosságra hozott hírek között található az, hogy az irániak is megpróbáltak betörni az elnökválasztási szavazásba több államban is, nemcsak az oroszok, és természetesen az észak-koreaiak is. Mennyire érdekes nézni, hogy ezek a gazemberségtől nem visszariadó diktátoroknak dolgozó népek milyen hosszú árnyékot vetítenek a szabad világra – és milyen óriási technológiai haladást idéznek elő ezzel, többek között Dél-Korea vezetésével.
 
 
Mielőtt elfelejteném: az RSAC nem csak időben esik egybe a Digital Media Hungaryvel, hanem az is egy hasonlóság, hogy a partijai ennek is kiválóak, a szakma legjava bulizik együtt a világ minden részéről, és egy jó korsó hideg sör is jobban ízlik világ legjobb szakembereinek társaságában. Hál’ istennek Európa is elég jól képviselteti magát. A spanyol és a holland kiállítási terület népszerű és a cégiek anyagait sokan tanulmányozzák. Reméljük előbb-utóbb magyar kiberbiztonsági cégek világméretű innovációját is megtapasztalhatjuk itt, akár a Sandbox startup versenyben, akár a már növekedő cégek kiállítóhelyein.
 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Változás a Magyar Telekom felsővezetésében

Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere 2024. január 1-től a T-Systems International-nél folytatja karrierjét Chief HR Officerként. Új feladatkörében a világ 20 országában jelen lévő 28.000 fős T-Systems International felsővezetésének tagjaként a HR vezetői feladatokat fogja ellátni. Ezért Friedl Zsuzsanna 2024. január 1-jével távozik a Magyar Telekomnál betöltött pozíciójából.

2023. szeptember 20. 14:05

Történelmet írtak a magyar informatikusok a szakmák Európa-bajnokságán

Egészen elképesztő sikert értek el webfejlesztő és informatikai rendszerüzemeltető versenyzőink Gdanskban, a vasárnap véget ért EuroSkills 2023 versenyen. A szakmák Európa-bajnokságaként számontartott versenyen Hidvégi János webfejlesztő, valamint a Bandúr Tamás – Koncsik Zsolt összeállítású rendszerüzemeltető csapat is aranyérmet szerzett. Utóbbi két fiatal a legeredményesebb versenyzőnek járó „Jos de Goey Best of Europe” díjat is kiérdemelte.

2023. szeptember 13. 12:55

Ők lettek az év informatikai vezetői

Idén is az Infogolfon adták át a Vezető Informatikusok Szövetség (VISZ) hagyományos szakmai díjait. Egy a szervezet elnöksége által felkért független zsűri javaslata alapján a VISZ minden év-ben az Év Informatikai Vezetője díjjal ismeri el annak a szakembernek a munkáját, aki szakmai-ságával, innovatív gondolkodásával például szolgálhat kollégái számára. 

2023. augusztus 31. 20:00

Két ezüstérmet is szerzett a magyar csapat a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

A németországi Magdeburgban rendezett informatikai versenyen a közép-európai régió és a vendégországok mintegy ötven diákja mérte össze tudását, a négytagú magyar diákdelegáció tagjai közül ketten ezüstéremmel tértek haza. A CEOI-n induló magyar középiskolások néhány nap múlva az idén Szegeden megrendezett világversenyen, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) is megmérettetik magukat.

2023. augusztus 21. 11:31

Rejtett kincsek, a magyar utazók számára! IPW 2023

Amerika minden évben megrendezi a maga utazási kiállítását, amiről be lehet számolni úgy is, mint egy konferenciáról, kiállításról, és úgy is, hogy maga a rendezvény tárgya, az utazás legyen a cikk témája. Amerikai tudósítónk az utóbbit választotta, az IPW 2023 csak ürügy nála arra, hogy megossza gondolatait az utazásról, s egyben kedvet is ébresszen a következő kirándulásunkhoz.

2023. augusztus 12. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38