Stronger together! RSAC2023

Az együttműködő közösség hatalma

Laszlo Horvath, 2023. április 26. 15:55

Gyakorlatilag a Digital Media Hungaryvel egyidőben nyitotta meg a kapuit a kiberbiztonság legfontosabb nemzetközi eseménye, a szépséges San Francisco Moscone Centerében évente megrendezett RSA Conference.  

 
Ráadásul az idő is csodásra sikeredett, a hosszú hónapokig tartó esőzéseket ragyogó napsütés váltotta fel, a smaragdzöldben pompázó hegyek-völgyek Észak-Kaliforniájában.
 
Mint mostanában minden, ez a konferencia is a mesterséges intelligenciáról szól, hiszen a hackerek már ezt is a saját hasznukra hackelik meg, és gyorsabban találnak utat a tűzfalakon belülre ezzel.
 
Elon Musk ebben a témában is hangadó: nemcsak a human intelligence / public fórum / szólásszabadság fóruma az új Twitter, hanem az artificial intelligence / szuperagy területen is a "Truth GPT" -vel kezdődő viták nagyon izgalmasak.
 
 
Aztán amikor a már rendszeres RSAC előadó Harvard Kennedy School professzor, Bruce Schneier vizionálja még az AI által mindenki számára "képviseleti demokráciát", akkor kezdek megijedni.
 
 
Na nem a hackerektől, hiszen azokat egy ilyen erős közösség, a sokezer kiberharcos a jó oldalon biztosan meg fogja állítani. Hiszen nézzük csak meg Amerika ellenségeinek a listáját (bocsánat, inkább azt mondanám "volt ellenségeinek", hiszen a létező ellenségek átalakulnak előbb-utóbb, amikor rájönnek, hogy túl nagy fejszébe vágták a fejüket. Általában későn jönnek rá, amikor már éppen átalakulóban vannak – mert azok is lebecsülték ezt a hihetetlen gyorsan változó, pillanatok alatt reagálni kepés kontinensnyi vállalkozót. Könnyű összetéveszteni a határtalan toleranciát gyengeséggel meg hanyatlással azoknak, akiknek nincsen szerencséjük az itteni személyes szabadságot megtapasztalni.
 
Inkább attól félek, hogy mekkora politikai átalakulást fog eredményezni az AI bevonása a képviseleti demokrácia újabb változatába vagy változataiba: hogyan fogja Amerika kezelni az AI adatok bevitelének- és az adatok feldolgozásának a tisztaságát.
 
 
Talán nem túlságosan őrült paranoia ezen gondolkodni, hiszen az RSAC-n tegnap nyilvánosságra hozott hírek között található az, hogy az irániak is megpróbáltak betörni az elnökválasztási szavazásba több államban is, nemcsak az oroszok, és természetesen az észak-koreaiak is. Mennyire érdekes nézni, hogy ezek a gazemberségtől nem visszariadó diktátoroknak dolgozó népek milyen hosszú árnyékot vetítenek a szabad világra – és milyen óriási technológiai haladást idéznek elő ezzel, többek között Dél-Korea vezetésével.
 
 
Mielőtt elfelejteném: az RSAC nem csak időben esik egybe a Digital Media Hungaryvel, hanem az is egy hasonlóság, hogy a partijai ennek is kiválóak, a szakma legjava bulizik együtt a világ minden részéről, és egy jó korsó hideg sör is jobban ízlik világ legjobb szakembereinek társaságában. Hál’ istennek Európa is elég jól képviselteti magát. A spanyol és a holland kiállítási terület népszerű és a cégiek anyagait sokan tanulmányozzák. Reméljük előbb-utóbb magyar kiberbiztonsági cégek világméretű innovációját is megtapasztalhatjuk itt, akár a Sandbox startup versenyben, akár a már növekedő cégek kiállítóhelyein.
 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

CES 2023,2024 és a többi: innováció egész évben

Messziről indítja gondolatait amerikai tudósítónk, Laszlo Horvath, aki még nem írta ki magából az év elejei CES-élményeket, amiket a folyamatosan érkező hírlevelek is folyamatosan frissítenek. A sivatagi eső vagy a nyárson körbekínált hús mind elvezetnek a technológiához, ami a egyrészt a CES-nek központi témája, másrészt (s egyben) a környezete is. Az írás hosszú, javasoljuk olvasóinknak döljenek hátra, és élvezzék! 

2023. május 22. 22:25

A Delta az Apple termékek hivatalos rendszerintegrátora lett

A Delta Technologies Nyrt. 100%-os leányvállalata az elsők között szerzett rendszerintegrátorként AAR (Apple Authorised Reseller) minősítést. Az Apple termékek hatékonyabb hazai támogatásának érdekében a Delta Systems Kft. stratégiai megállapodást kötött az Apple termékek magyarországi hivatalos disztribútorával, az Apcom Hungary Kft-vel.  

2023. május 15. 17:03

Megjelent a Magyar Telekom 2022. évről szóló fenntarthatósági jelentése

Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott (2021-2030), ötödik fenntarthatósági stratégia második évét zárta a Magyar Telekom. A 2022. évi eredményekről a friss Fenntarthatósági jelentésében számol be a vállalatcsoport.

2023. május 9. 15:41

Stronger together! RSAC2023

Gyakorlatilag a Digital Media Hungaryvel egyidőben nyitotta meg a kapuit a kiberbiztonság legfontosabb nemzetközi eseménye, a szépséges San Francisco Moscone Centerében évente megrendezett RSA Conference.  

2023. április 26. 15:55

Öt árulkodó jel, hogy csalás áldozatai lettünk – mit tegyünk ezután?

Számtalan csaló jelent meg a kibertérben, akik csak arra várnak, hogy ellopják a felhasználók személyazonosságát és pénzét, akik ezt sokszor észre sem veszik. Az ő leleményességük, a mi hiszékenységünk, valamint a gyenge vállalati biztonsági megoldások együttesen teszik az online csalásokat egy több milliárd dollárt érő kihívássá. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint 2021-ben az amerikai fogyasztók összesen közel 6 milliárd dolláros kárt szenvedtek el online csalások miatt, ami 70 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az ESET kiberbiztonági szakértői összegyűjtötték azokat az intő jeleket, amelyek segítenek időben felismerni az átveréseket.

2023. április 26. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01