A Continental bemutatta eddigi legfenntarthatóbb gumiabroncsát

forrás: Prím Online, 2023. június 20. 11:25

A Continental bemutatta eddigi legfenntarthatóbb abroncsszériáját, az UltraContact NXT-t (ejtsd: Next). Az akár 65 százalékban megújuló, újrahasznosított, és újrahasznosításra alkalmas anyagokat tartalmazó abroncs a figyelemre méltóan magas arányban felhasznált fenntartható anyagokat a maximális biztonsággal és teljesítménnyel ötvözi. 

A Continental az első olyan gyártó, amely sorozatgyártásban kezd értékesíteni fenntartható anyagokból készült és egyben az EU-s abroncscímke szerinti maximális teljesítménnyel bíró autógumikat. Mind a 19 elérhető méret a lehető legmagasabb („A”) minősítést érdemelte ki a gördülési ellenállás, a vizes fékezés és a külső zaj tekintetében. Az UltraContact NXT idén júliusban lesz elérhető az európai gumiabroncs-kereskedők számára.

 

„A Continental-nál a biztonság, a teljesítmény és a környezettudatosság kéz a kézben jár. Az UltraContact NXT fontos szerepet tölt be ambiciózus fenntarthatósági céljaink elérésében. Ez a fejlesztés jelentős előrelépést jelent, és bizonyítja vezető szerepünket a technológia terén, valamint erős elkötelezettségünket a fenntarthatóság és a biztonság iránt” – mondta el Ferdinand Hoyos, a Continental EMEA-régiós (Európa, Közel-Kelet és Afrika) gumiabroncs-utánpótlás üzletágának igazgatója. Hozzátette: „Lenyűgöző teljesítményével az UltraContact NXT új szintre emeli a fenntarthatóságot.”

 

Az UltraContact NXT abroncsmérettől függően akár 65 százalékban megújuló, újrahasznosított és újrahasznosításra alkalmas anyagokból készül. 32 százalékot a megújuló-, legfeljebb 5 százalékot pedig az újrahasznosítható anyagok tesznek ki. Ezen felül a Continental akár 28 százalékban ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező anyagokat szerzett be bio-, biokörforgásos és/vagy körkörös alapanyagokból.

 

 

A gumiabroncs mezőgazdasági hulladékból előállított bioalapú anyagot is tartalmaz

 

Az UltraContact NXT 32 százalékát megújuló anyagok teszik ki. Ez magában foglalja a papír- és faipari maradékanyagokon alapuló gyantákat, melyek gumiabroncsokban felhasználva rendkívül rugalmas keverékek előállítását teszik lehetővé, javítva az anyag tapadását. Az UltraContact NXT rizshéj hamujából származó szilikátot is tartalmaz, mely egy olyan mezőgazdasági hulladéktermék, amit egy új, kevésbé energiaigényes eljárással szilícium-dioxiddá lehet átalakítani. Az alapanyag segít optimalizálni a tapadást, a gördülési ellenállást és az abroncs élettartamát. Mint minden abroncsban, az UltraContact NXT esetében is a természetes kaucsuk az egyik legfontosabb összetevő. Kimagasló szilárdsága és tartóssága miatt a legmagasabb szintű teljesítményt biztosítja, így használata továbbra is nélkülözhetetlen.

 

 

Dedikált logó jelzi a fenntarthatóságot

 

Az UltraContact NXT oldalfalán egy speciális logó jelzi az újrahasznosított anyagok felhasználását, melyek aránya eléri az 5 százalékot. Ez a mechanikusan feldolgozott, elhasználódott gumiabroncsokból származó anyagokat is magában foglalja. A Continental a termékhez emellett újrahasznosított acélt is felhasznált, valamint a már bemutatott innovatív ContiRe.Tex technológiát is alkalmazzák a gyártás során. Ez az eljárás nagy teljesítményű poliészterszálakat állít elő, melyeket az autógumivázának megerősítésére alkalmaznak olyan PET-palackok újrahasznosításával, amelyek máskülönben az égetőkben vagy a hulladéklerakókban végezték volna. A ContiRe.Tex technológia segítségével a Continental egy olyan energiahatékony és környezetbarát alternatívát fejlesztett ki, amely lehetővé teszi abroncsonként – mérettől függően – kilenc-tizenöt műanyag palack újrafeldolgozását. A vállalat célja, hogy legkésőbb 2050-re teljes mértékben fenntartható működést valósítson meg a gyártásban.

 

 

A fenntartható szintetikus gumi és a korom is az újrahasznosítható anyagok közé tartozik

 

Az UltraContact NXT esetében a Continental akár 28 százalékban ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező, újrahasznosításra alkalmas anyagokat használ: bioalapú, biokörforgásos és/vagy körforgásos fenntartható szintetikus gumit, valamint kormot. Az előbbi a modern személygépkocsi-abroncsok egyik fontos teljesítményt meghatározó összetevője, mivel tulajdonságai kifejezetten az alkalmazás és felhasználás módjához alakíthatók. A kormot pedig a stabilitás, a szilárdság és a tartósság optimalizálására használják a gumikeverékekben. Az ISCC PLUS tanúsítvány biztosítja az átláthatóságot és a nyomon követhetőséget az ellátási lánc teljes egészében azáltal, hogy leköveti a nyersanyagok eredetét és jellemzőit. Emellett ellenőrzi a fenntartható kritériumoknak való megfelelést, valamint tanúsítja a kész termékeket.

 

 

A Continental célja, hogy a legprogresszívebb gumiabroncs-gyártóvá váljon 

 

A Continental fáradhatatlanul dolgozik az innovatív technológiák, valamint a fenntartható termékek és szolgáltatások fejlesztésén a teljes értékláncában, a környezetkímélő anyagok beszerzésétől az elhasználódott abroncsok újrahasznosításáig. A prémium gumiabroncs-gyártó célja, hogy 2030-ra az összes újonnan gyártott termékének megújuló és újrahasznosított tartalma meghaladja a 40 százalékot, 2050-re pedig elérje a 100 százalékot. Az UltraContact NXT egy fontos lépés ezen ambiciózus célok eléréséhez, valamint ahhoz, hogy a Vision 2030 stratégiai programjában meghatározottak szerint a Continental a legprogresszívebb gumiabroncs-gyártóvá váljon.

 

Számos autómodellhez és minden meghajtási típushoz elérhető

 

Az UltraContact NXT a Continental által 2022-ben bevezetett, sikeres UltraContact család újabb tagja: a 19 új méret az UltraContact korábbi méreteit váltja fel. A termék fokozatosan kerül bevezetésre Európában, az első darabok idén júliusban lesznek elérhetők a kontinens gumiabroncs-kereskedői számára. Az UltraContact NXT-t egyaránt tervezték elektromos és belsőégésű motorral szerelt járművekhez. A Continental eddigi legfenntarthatóbb sorozatgyártott gumiabroncsa – ami így az EV Compatible logót viseli – és olyan népszerű modellekkel is kompatibilis, mint például a Kia Niro, a VW ID.3, a Mercedes-Benz EQA, a Tesla Model 3, az Audi Q4 E-TRON, a Skoda Octavia, VW Golf 8, az Audi A3 és számos további modell.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fogyasztók 37%-a tervezi, hogy a következő egy évben több okoseszközt vásárol

A szórakoztató elektronikai cikkek és az okosjárművek népszerűsége áll a lista élén, az egészségügyi és otthoni biztonsági eszközök pedig 2024-ben várhatóan még közkedveltebbé válnak. 

2024. február 9. 14:36

Jelentős támogatást nyújt a Rheinmetall a győri Formula Student hallgatói csapatnak

Tizenötezer euróval, vagyis közel hatmillió forinttal támogatja a Rheinmetall az Arrabona Racing Teamet, a Széchenyi István Egyetem Formula Student-versenysorozatban részt vevő hallgatói csapatát. A cég, amelynek logója mostantól a győriek versenyautóját díszíti, a közelmúltban Zalaegerszeg legnagyobb ipari beruházását hajtotta végre a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó ZalaZone mellett.

2024. február 7. 14:38

A pályázati források mellett innovatív töltési megoldás is segíti a vállalati e-autó-programokat

2024. február 5-től igényelhetnek támogatást a hazai vállalkozások elektromos autók vásárlásához, ami várhatóan újabb lökést ad az ilyen típusú járművek hazai elterjedéséhez. Ahhoz azonban, hogy a céges e-autó-programok igazi sikertörténetek legyenek, a töltési infrastruktúra kérdésével is foglalkozni kell. Már elérhetőek a piacon hatékony, egyszerűen telepíthető megoldások is, amelyek alkalmazására hazai példa is van. 

2024. február 6. 09:55

Az ABB több mint 1300 robotot szállít a Volvo Carsnak

Az ABB bejelentette, hogy megerősíti a Volvo Cars-zal régóta fennálló partnerségét, amelynek keretében több mint 1300 robotot és funkcionális csomagot szállít az elektromos járművek következő generációjának gyártásához. Ezzel támogatja a svéd autógyártót ambiciózus fenntarthatósági céljainak elérésében. 

2024. február 5. 17:36

Az aszfaltcsíkon születő bajnokokat segíti versenymérnökként a Széchenyi-egyetem volt hallgatója

Gyerekként legóból készített járműveket, később valódi versenyautót épített. Gyenis Máté alapító tagja volt a Széchenyi István Egyetem Formula Student-versenysorozatban szereplő hallgatói csapatának, majd profi versenymérnök lett. Dolgozott a túraautós holland Nick Catsburggel, az osztrák Nico Grubert junior bajnoki címhez segítette és Michelisz Norbert csapatát, a M1RA-t is erősítette. A motorsport nemzetközileg is ismert háttérembere büszke arra, hogy mindezt a győri egyetemről indulva érte el.

2024. február 4. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07