30 éves a legendás Casio Frogman sorozat

forrás: Prím Online, 2023. június 26. 12:41

A Casio már régóta kínál alternatívát a búvárkodás szerelmeseinek. Ezek a karórák többnyire a G-Shock előnyös tulajdonságait ötvözik a kiváló nyomásállósággal, valamint számtalan fejlett funkcióval, amelyek segítik a felhasználókat abban, hogy minél könnyebben eligazodjanak a vízben. „Az első, kifejezetten a búvárok számára fejlesztett Frogman 1993-ban, harminc évvel ezelőtt jelent meg a piacon. Azóta töretlen népszerűségnek örvend” – árulta el Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

 

 

A hazai piac egyik újdonsága a GW-8230NT-4 típusú karóra, amely a G-Shock Master of G széria tagja és a Frogman 30 éves létezése előtt tiszteleg. Az 52 × 50.3 × 18 mm-res ütésálló tokkal rendelkező modell páratlan látványt nyújt a maga nemében. Az újdonság lünettája a legendás DW-8200-as karóra megjelenését idézi és a tokon ugyanúgy megtalálhatók a „Titanium”, valamint a „Frogman” feliratok, mint az ezredfordulón bemutatott elődön. A GW-8230NT-4 ugyancsak műanyag szíjjal van felvértezve, mint az elődje és a folyadékkristályos kijelző is megegyezik. A jellegzetes aszimmetrikus forma is újra feltámadt. Mi az akkor, amiben különbözik az ünnepi kiadású Frogman?

 

 

Ez nem más, mint az alkalmazott technológia. A lünetta és a karóra tokja ugyanis már megújuló energiaforrásokból előállított bioműanyagból készült. Az óra pedig olyan fejlett funkciókat testesít meg, mint a Tough Soular napelemes működtetésű óraszerkezet, vagy éppen a 200 méteres vízállóság (ISO minősítés szerint). Mivel a karóra kezelőgombjait úgy alakították ki, hogy akár kesztyűben is könnyedén lehessen őket kezelni, így merülési pozíciók (diving log) egyszerűen elmenthetők vele. Mindemellett világidő, stopper, visszaszámlálás, valamint ébresztő funkcióval is el van látva. Megjelenését a hátlapján található, gravírozott, a 30 éves évforduló előtt tisztelgő Frogman logó teszi teljessé. 

 

 

A Casio másik újdonsága az MRG-BF1000R-1A, amely az MR-G szériába és a Frogman családba tartozik. Mint minden MR-G az új Frogman is teljes egészében Japánban készül. 56 × 49.7 × 18.6 mm-es tokkal rendelkezik és mivel nemcsak a lünettája, hanem a tokja is titánból készül, így fémre érzékenyek is viselhetik. Az úgynevezett DLC felületkezelési eljárás nagyon esztétikus, csillogó megjelenést biztosít, ugyanakkor a karcokkal és egyéb sportsérülésekkel szemben ellenállóbb, mint más technológiák. A piros, műanyag tokos Frogmanhoz hasonlóan ez is 200 méterig vízálló (ISO-szabvány), vagyis kimagaslóan nagy szabadságot biztosít a búvárkodáshoz. Mivel a tokjának zafír kristályüvegét tükröződésálló bevonattal látták el, éppen ezért számlapja a víz alatt is kiváló leolvashatóságot nyújt. A fehér LED háttérvilágítás pedig még nagyobb mélységben is jól láthatóvá varázsolja a számlapot.

 

 

Az MRG-BF1000R-1A Frogman legalább hetvenféle alkatrészt tartalmaz, amelyeket magas minőségű megmunkálás jellemez. A megfelelő ütés- és vízállóság érdekében a Casio szakemberei számtalan plusz védőelemet alkalmaztak. A Dura Soft gumiszíjnak köszönhetően az újdonság minden helyzetben kényelmes viseletet biztosít. „Egy búvárkodásra szánt óránál kiemelten fontos, hogy mindig alkalmazkodni tudjon az adott helyzethez. Éppen ezért ez a Frogman teljesen analóg számlappal büszkélkedhet, amely merülési, illetve ár-apály üzemmódban is használható” – emelte ki Nagy Sándor. 

 

 

Merülési módban a merülési időket és a felszínen töltött időintervallumokat a kezek előre, vagy hátra forgatásával jeleníti meg az óra. Ár-apály módban pedig a karóra a helyi idővel együtt megjeleníti a kiválasztott merülési hely ár-apály grafikonját. A MRG-BF1000R-1A Frogman hosszú üzemidőt biztosít, mivel óraszerkezete napelemes működtetésű. A Bluetooth-os kapcsolatnak köszönhetően pedig akár össze is kapcsolhatjuk az okostelefonunkkal, hozzájutva ezáltal további, kiterjesztett funkciókhoz a CASIO WATCHES applikáció használatával.

 

 

A GW-8230NT-4 javasolt fogyasztói ára 239.990, míg az MRG-BF1000R-1A karóráé várhatóan 2.000.000 forint körül várható. 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Samsung a Galaxy AI jövőképét mutatja be legújabb készülékein az MWC-n

A Samsung a Galaxy AI-jal új mobilélményeket mutat be a 2024-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) Barcelonában. A Samsung kiállítóterének látogatói a Galaxy AI funkciókat a Galaxy készülékeken kipróbálhatják, köztük a Galaxy S24 szérián, amelyek az AI mobilok új korszakába vezetnek. Az új ökoszisztéma magában foglalja a Galaxy Watch6 széria egészséget szolgáló okosfunkcióit is, valamint a Galaxy Ring okosgyűrűt, amelyet ezen a kiállításon mutatnak be először a nagyközönségnek.

2024. február 27. 12:53

Maradj motivált és hozz ki magadból még többet az új Samsung Galaxy Fit3 aktivitásmérővel!

A Samsung bemutatja a legújabb, széles körben elérhető Galaxy Fit3 aktivitásmérőjét, amely a vállalat továbbfejlesztett egészségmegőrző technológiájával mindenkit arra ösztönöz, hogy jobban érezze magát és egészségesebb életmódot folytasson. Az alumíniumvázzal és szélesebb kijelzővel érkező Galaxy Fit3 okoskarkötőkön a felhasználók éjjel-nappal, közvetlenül csuklójukról követhetik nyomon az alvás vagy edzés során mért, egészségüket és jóllétüket érintő információkat.

2024. február 25. 13:50

Legyen minden pillanat nyugodt a babával

Az Owlet sokkal többet nyújt egy innovatív és díjnyertes technológiánál. Már a magyar szülők számára is elérhető a bébifigyelő rendszer, amely biztosítja a gyermek jó közérzetét alvás közben. A márka két zászlóshajó termékében, az Owlet Smart Sock Okos Zokniban és a kamerában már több mint 1,5 millió család bízik világszerte.

2024. február 24. 13:29

Az utazások elengedhetetlen kelléke – BOOX Palma!

A BOOX tavaly szeptemberben mutatta be legújabb mobil e-papír készülékét, amely a csúcsteljesítményt az E-Ink kijelzővel és a telefon méretű dizájnnal ötvözi, így tökéletes választást jelent útközben is.

2024. február 22. 12:56

Retro időmérővel ünneplik a Casio karóra részlegének 50 éves fennállását

A CASIO újra kiadta legendássá vált Casiotron QW02 karórát, amely a világ első automatikus naptárfunkcióval ellátott időmérő szerkezete volt. Az újdonság a TRN-50-es típusszámot viseli, utalva arra, hogy a Casio karóra részlege idén ünnepli 50 éves fennállását. A modell limitált, négyezer darabos példányszámban került forgalomba.

2024. február 21. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30