Egyre többen vesznek analóg fényképezőgépet a Vaterán

forrás: Prím Online, 2023. július 25. 19:32

Bár az okostelefonok korában a digitális fényképezőgépek piaca folyamatosan szűkül, a Vaterán egyre erősödik a hagyományos analóg fényképezők forgalma. Egyedisége miatt a filmes fotózás reneszánszát éli, így nem csak az instant papírképes élményt nyújtó Instax/Polaroid gépeket keresik a felhasználók, a bonyolultabb kezelés régi, manapság olcsón beszerezhető NDK vagy szovjet gyártmányú filmes gépek is népszerűek. A Vatera tanácsai szerint egyedül a negatívfilmből érdemes új termékre költeni, a jó minőséghez ugyanis elengedhetetlen a friss állapotú nyersanyag megléte.

A mai okostelefonokat egyre jobb minőségű kamerákkal szerelik fel, és az emberek többsége különálló digitális fényképezőgépet sem vásárol, pedig a Vaterán az utóbbi években folyamatosan emelkedett az analóg fényképezőgépek kategória forgalma – évente tízmilliós nagyságrendben cserélnek gazdát az eszközök.

 

Ezek a legagyobb forgalmat generáló analógfényképezőgép-márkák a Vaterán*:

1. Praktica

2. Canon

3. Zenit

4. Olympus

5. Yashica

6. Minolta

7. Polaroid

8. Nikon

9. Pentax

10. Zeiss

 

Továbbra is menő az azonnali papírkép

 

Pár évtizede még csodaszámba ment, hogy néhány perccel a készítése után kezünkbe vehetünk egy fotót – bár ez az okostelefonok korában már nem számít attrakciónak, jelenleg a Polaroid fényképezőgépekből található a legnagyobb választék a Vaterán az analóg gépek közül.

 

A Vaterán nem csak a modern, új példányaikat lehet elérni, hanem működőképes vintage példányaik is elérhetők a néhány ezer forintos használt készülékektől a 100 ezer forint feletti árú ritkaságokig. A vintage Polaroid instant fényképezőgépekhez való instantfilmet ma is lehet rendelni a hazai online áruházakból, csupán arra kell figyelni, hogy az adott modellel kompatibilis szettet válasszunk. Alternatívaként a Fujifilm Instax készüléke jöhet szóba, amelyből azonban a teljesen új példányok a népszerűbbek.

 

freepik.com

 

Szocialista gépeken olcsón kitanulhatjuk a filmes fotózást

 

Ha valaki szeretné a gyakorlatban elsajátítani az analóg fotózás rejtelmeit, egy sor magyar oktatóvideót találhat a YouTube-on. Gépek közül a legjobb áron általában az egykori KGST-országokban gyártott, például a szovjet Zenit, vagy az NDK-ban készült Praktica gépeket lehet megvenni a Vaterán, már tízezer forint körüli összegért elérhetők működőképes készülékek. A fent említett retró márkákhoz kreatív eszközök tárháza hozzáférhető nagyon olcsón, már néhány ezer forintért lehet találni  nagylátószögű, tele- és egyéb objektíveket és szűrőket hozzájuk.

 

A magyar Pajtás gépekből is szinte mindig van eladó példány a piactéren, de ez drágább, 120 milliméteres rollfilmet használ, amit nem lehet olyan sok helyen előhívatni. Más, különlegesebb és professzionálisabb gyártmányok például Yashica, Mamiya, Hasselblad fényképezőgépek ugyanezzel a középformátumú filmmel már kiemelkedő minőséget tudnak produkálni.

 

A klasszikus fotós márkák (például Canon, Nikon, Olympus) esetében is jellemző, hogy a Vaterán jutányos áron meg lehet kaparintani egy-egy legendás, jól bevált modellt. Ha már az Instagram beépített filmjei unalmasnak bizonyulnak, érdemes egy ilyen géppel próbát tenni például a Lomography egyedi látványt nyújtó analóg filmjeit, amelyek egyedi vintage látvány biztosítanak.

 

Így érdemes ismerkedni az analóg fotózással

 

Egy kezdő analóg fotós számára a legegyszerűbb kezelhetőséget és a legolcsóbb nyersanyagot a 35 milliméteres negatív filmtekercset használó gépek nyújtják, amelyek 24 és 36 képkockás változatban kaphatók. Kezdő fotósként ISO 200-400-as érzékenységű színes vagy fekete-fehér negatívfilmmel érdemes próbálkozni, ezek optimálisan használhatók kültéren, ha nincs túlságosan sötét. Az ilyen formátumú képeket lehet a legtöbb helyen előhívatni és papírképet nagyíttatni belőlük. Alternatívaként szóba jöhet a negatívfilm helyett a diapozitív film is: ennek előnye, hogy illetve dianézővel vagy diavetítővel szuper minőségben meg lehet nézni a felvételeket anélkül, hogy papírnyomatot készíttetnénk belőlük.

 

A filmes fotózással ismerkedés során érdemes kezdetben álló (például park, épület, portré), vagy csak lassan mozgó témákat (városkép) témának kiválasztani. A régi analóg fényképezőgépeken az ISO jelölés helyett DIN értéket adnak meg a helyes záridő és rekeszérték manuális kiválasztásához, ebben az ISO 200-400-as film esetén a DIN 20-27-nél megadott értékeket kell alkalmazni exponálás előtt. Ha a vázon megadott értékeket helyesen választjuk ki, meglepően alacsony hibaaránnyal tud dolgozni olyasvalaki is, aki soha életében nem fotózott analógra.

 

___________________________

*A 2021 januárjától bonyolított forgalom alapján

Fényképezés ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30