Budapesten is viselhetnek okoseszközöket az atléták

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 25. 18:45

Az Atlétikai Világszövetség szabályzata tavaly óta hivatalosan is engedélyezi az okoseszközök használatát versenyzés közben, így már Budapesten is láthat a közönség okosórákat, okoskarkötőket az atlétákon. 

Az elmúlt évtizedben a sportszektor digitalizációja nyomán az élsport, köztük az atlétika már elképzelhetetlen a legújabb technológiai megoldások használata nélkül: legyen szó általános erőnlétről, edzéstervezésről, sérülések elkerüléséről vagy felépülési idő meghatározásáról, a technológia adta lehetőségek számos területen növelhetik a sportolók teljesítményét. Az újabb és újabb megoldásokat az amatőr sportolók és sportolni vágyók is ki tudják használni a prémium kategóriás HUAWEI WATCH 4 sorozat modelljeivel.

 

 

Idén Budapesten is láthat a közönség okoseszközöket az atlétákon versenyzés közben. Az Atlétikai Világszövetség szabályzata 2022 óta engedélyezi olyan okoseszközök viselését verseny közben, amelyek figyelik a pulzusszámot-, a sebességet-, a távolságot, a lépésszámot vagy hasonló értékeket, azzal a feltétellel, hogy a kiegészítőket a sportolók nem használhatják más személlyel való kommunikációra.*  

 

A viselhető okoseszközöket 2009-ben használták először élő sportverseny közben, azóta a viselhető technológia rohamos fejlődésen ment keresztül. Ma már az élsport, köztük az atlétika, elképzelhetetlen a legújabb technológiai megoldások használata nélkül, a sportszektor digitalizációja pedig napjainkra jövedelmező üzletággá vált: a sporttechnológiai piac globális bevétele a tavalyi évben 21,9 milliárd USA dollár volt, 2027-re pedig várhatóan eléri a 41,8 milliárd dollárt, ami évente 13,8 százalékos növekedést jelent.**  

 

 

A profi sport egyre inkább kiszámítható tudománnyá válik

 

Az adatvezérelt viselhető technológia elsősorban a sérülések megelőzésében és az általános erőnlét nyomon követésében nyújthat előnyöket a sportolók számára. Egy kutatás szerint***  például azok a sportolók, akik viselhető pulzusmérőket használtak, 7,5 százalékkal rövidebb idő alatt regenerálódtak az intenzív edzések között. 

 

A többszörös olimpiai és világbajnoki aranyérmes sportoló Sir Mo Farah 2021-ben kezdte meg együttműködését a Huawei-jel, a gyártó okosórái azóta szigorú edzéseinek és egészséges életmódjának szerves részét képezik. A világ legjobb maratonfutóinak egyikeként Mo Farah nagyra értékeli a gyártó legutóbbi prémium kategóriás modelljei, a HUAWEI WATCH 4 okosórák új Egészségügyi Áttekintés funkcióját, amely hét különböző egészségügyi mutatót mér egyidejűleg 60 másodperc alatt, így lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók gyors rálátást kaphassanak a legfontosabb egészségügyi adataikra: „Bár legtöbben azt gondolják, hogy az edzőmmel csak a futóképesség nyomon követésével foglalkozunk, valójában az általános egészségügyi mutatók is nagyon fontosak a teljesítményszintem elemzéséhez. Az új HUAWEI WATCH 4 okosórával minden információt egyszerűen elérhetek egy gomb megnyomásával” – összegezte tapasztalatait a sportoló. A WATCH 4 okosórák a hagyományos paraméterek mellett – amilyen például a pulzusszám és a véroxigén-szint (SpO2)****  –, képesek az EKG figyelésre, az artériás érfali merevség észlelésére, a stresszszint- és a bőrhőmérséklet-mérésére, valamint a tüdőfunkció figyelésére is.***** 

 

Az edzők is sokat profitálhatnak a viselhető eszközök által szolgáltatott adatokból, módosíthatják, finomhangolhatják a sportolók technikáit, akár a felkészülés, akár a versenyek során. Emellett az egyre fejlődő deep learning technológiák képesek arra, hogy összekapcsolják a táplálkozás, az alvás és az edzések összefüggéseit, ami lehetőséget ad a személyre szabottabb edzésprogramok tervezésére. 

 

 

Egyre nagyobb a kereslet az innovatív technológiák iránt 

 

Az élsport által használt okoseszközök iránt az egészségtudatos életmódot élők és a sportkedvelők által is nagy igény mutatkozik: a Huawei megbízásából készült 2022-es évi reprezentatív kutatás szerint a magyar válaszadók harmada (34 százaléka) vásárolt okosórát vagy okoskarkötőt a felmérést megelőző két évben azért, hogy valamilyen egészségügyi értékét, vagy fitnesz-, illetve sporttevékenységét nyomon kövesse.****** 

 

___________________________

*Rules and Regulations of World Athletics – C1.1 & C2.1 - Competition Rules & Technical Rules – https://worldathletics.org/about-iaaf/documents/book-of-rules

**Sports Technology Market – Global Forecast to 2027 Sports Technology Market Revenue Trends and Growth Drivers | MarketsandMarkets

***The Future of Sports: How IoT is Revolutionizing the Athletic Landscape  – https://www.linkedin.com/pulse/future-sports-how-iot-revolutionizing-athletic-landscape/ 

****Az SpO2 riasztások és a hosszú távú változási trendek fogadásához engedélyeznie kell a folyamatos SpO2 mérést a Huawei Egészség alkalmazásban. Ez a termék nem orvosi használatra készült, és minden adat csak referenciaként szolgál.

*****Ez a termék nem orvosi használatra készült, és minden adat csak referenciaként szolgál.

******A felmérést 2022. márciusában online adatfelvételi módszerrel Magyar Target-Pulzus Média Kutató Kft. készítette. A kutatás életkorra, nemre, iskolai végzettségre és településtípusra reprezentatív. 

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészséget helyezi fejlesztései fókuszába idén a Huawei

Prémium kategóriás zászlóshajó termékeivel jelentkezik a Huawei fogyasztói üzletága az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). Olyan, nagy érdeklődésre számot tartó, a divatot és csúcstechnológát ötvöző terméket mutatnak be, mint a HUAWEI Mate 60 RS ULTIMATE DESIGN okostelefon, a HUAWEI FreeClip vezeték nélküli fülhallgató és a HUAWEI WATCH GT 4 okosóra. A Huawei tavaly megszilárdította pozícióját a viselhető prémium okoseszközök piacán: 2023 végére több mint 150 millió okosórát szállított le. A vállalat tovább növeli kutatás-fejlesztési beruházásait. Idén három fontos iparági kihívást, az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészség kezelését érintő innovációkra összpontosít.

2024. február 28. 13:01

A Samsung a Galaxy AI jövőképét mutatja be legújabb készülékein az MWC-n

A Samsung a Galaxy AI-jal új mobilélményeket mutat be a 2024-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) Barcelonában. A Samsung kiállítóterének látogatói a Galaxy AI funkciókat a Galaxy készülékeken kipróbálhatják, köztük a Galaxy S24 szérián, amelyek az AI mobilok új korszakába vezetnek. Az új ökoszisztéma magában foglalja a Galaxy Watch6 széria egészséget szolgáló okosfunkcióit is, valamint a Galaxy Ring okosgyűrűt, amelyet ezen a kiállításon mutatnak be először a nagyközönségnek.

2024. február 27. 12:53

Maradj motivált és hozz ki magadból még többet az új Samsung Galaxy Fit3 aktivitásmérővel!

A Samsung bemutatja a legújabb, széles körben elérhető Galaxy Fit3 aktivitásmérőjét, amely a vállalat továbbfejlesztett egészségmegőrző technológiájával mindenkit arra ösztönöz, hogy jobban érezze magát és egészségesebb életmódot folytasson. Az alumíniumvázzal és szélesebb kijelzővel érkező Galaxy Fit3 okoskarkötőkön a felhasználók éjjel-nappal, közvetlenül csuklójukról követhetik nyomon az alvás vagy edzés során mért, egészségüket és jóllétüket érintő információkat.

2024. február 25. 13:50

Legyen minden pillanat nyugodt a babával

Az Owlet sokkal többet nyújt egy innovatív és díjnyertes technológiánál. Már a magyar szülők számára is elérhető a bébifigyelő rendszer, amely biztosítja a gyermek jó közérzetét alvás közben. A márka két zászlóshajó termékében, az Owlet Smart Sock Okos Zokniban és a kamerában már több mint 1,5 millió család bízik világszerte.

2024. február 24. 13:29

Az utazások elengedhetetlen kelléke – BOOX Palma!

A BOOX tavaly szeptemberben mutatta be legújabb mobil e-papír készülékét, amely a csúcsteljesítményt az E-Ink kijelzővel és a telefon méretű dizájnnal ötvözi, így tökéletes választást jelent útközben is.

2024. február 22. 12:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30