TV vagy projektor: mit válasszunk a Black Friday-en?

forrás: Prím Online, 2023. november 14. 19:02

A Black Friday a lehető legjobb alkalom arra, hogy beszerezzük azokat az elektronikai eszközöket, amelyekre már régóta áhítozunk. A tévé minden évben slágertermék, de ha hamisítatlan otthoni moziélményre vágyunk, érdemes lehet fontolóra vennünk egy projektor beszerzését.

A korábban kifejezetten csak üzleti környezetben használt projektor az elmúlt években egyre elterjedtebbé vált az otthonokban is. Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy a nappalink kényelmében képes előidézni a mozihangulatot, kevés helyet foglal, ráadásul lenyűgöző képminőséget és színeket produkál, így könnyedén felveszi a versenyt a tévékészülékekkel. 

 

„A digitális korszellem lassan mindenből képernyőt hoz létre, mégis kevesen vannak, akik egy tenyérnyi okostelefonon szeretnének végignézni egy egész estés filmet” – mondja Nagy Kornél, az Epson szakértője. „Nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy beruházzon egy nagy képernyőjű, hatalmas tévére. Nem is feltétlenül azért, mert nem engedheti meg magának, hanem mert egy ilyen eszköz roppant nehéz, sok helyet foglal, ráadásul meghatározza annak a helyiségnek a kinézetét, ahová felszerelik.” Számukra jelenthet megoldást egy újgenerációs projektor, amely több előnnyel jár, mint gondolnánk.  

 

Képátmérő és képminőség 

 

A vetített kép méretét a projektor képességeinek, valamint a rendelkezésre álló helynek a függvényében alakíthatjuk, tehát alapvetően egy rendkívül rugalmas megoldásról van szó. Az extra nagy méret nemcsak a filmnézéshez ideális, hanem a videojáték-élményt is új szintre emelheti, és nem csak az esti órákban: a magas lumen-számmal rendelkező eszközök egy átlagos fényviszonyú lakásban napközben is kiváló képminőséget biztosítanak. Persze az is fontos, hogy a megfelelő helyre vetítsünk: ez lehet egy üres, fehér fal, de akár használhatunk erre a célra kapható vásznat is. „Az eszköz kiválasztásánál érdemes odafigyelni a képalkotási technológiára. Az Epson projektorainál például a 3LCD jelzés azt jelenti, hogy minden RGB-alapszínnek adunk egy saját panelt, így mindegy, hogy milyen színt vetítünk éppen, mindig ugyanolyan intenzitású lesz a fényerő” – mondta a szakértő.  

 

 

Helyigény és esztétikum  

 

Egy tévé fix méretekkel rendelkezik, és minél nagyobb, annál több helyet foglal el a falon vagy az állványon. Ezzel szemben a projektor lényegesebb helytakarékosabb megoldás, és a képe egyáltalán nem csak hatalmas belső terekben élvezhető. Például az Epson EF-11 hatalmas, 381 centis képméretéhez mindössze 338 centis távolságra kell elhelyezni a projektort a vetítőfelülettől, tehát egy négyméteres szobában is majdnem négyméteres vetített képet kaphatunk. Egy tévé, különösen egy nagyobb modell, nem feltétlenül esztétikus egy stílusosan berendezett szobában, ezzel szemben a projektort használaton kívül akár könnyedén el is rejthetjük.  

 

Mobilitás, hordozhatóság  

 

A tévékészülék értelemszerűen nehezen mozgatható, ezzel szemben a projektorokat akár egy hátizsákban is magunkkal tudjuk vinni, mondjuk költözéskor, kiránduláskor vagy utazásokkor. A praktikusságának köszönhetően könnyen szervezhetünk kinti vetítéseket a kertben; ez a jövő évi olimpiai időszak során különösen hasznos lehet, ha nagyobb társasággal szurkolnánk a hazai sportolóknak.

 

 

Gyakori tévhitek 

 

„A modern projektorok már közel sem azok a konstrukciók, melyekkel kapcsolatban negatív sztereotípiák élnek a köztudatban. Nem ontják például magukból a hőt, mivel meglehetősen alacsony hőmérsékleten üzemelnek” – árulja el Nagy Kornél, majd hozzáteszi: nem is érdemes szimpla vetítőgépekként gondolni az újabb modellekre, hiszen ezek már az okostévékhez hasonlóan beépített okosfunkciókkal rendelkeznek.  

 

Jó hír azoknak, akik nem szívesen bíbelődnek a technikai beállításokkal, hogy egy projektor beüzemelése semmilyen műszaki felkészültséget nem igényel. Magától felméri a saját pozíciója és a vetítőfelület közötti távolságot, beesési szöget kalkulál, majd élesre állítja a képet. A csatlakozás sem bonyolult, mert bár USB- és HDMI-kábellel is lehet hozzá eszközt társítani, vezeték nélküli módban a csatlakoztatott berendezés képernyőjét tükrözhetjük is. A nagy, novemberi kedvezmények között tehát érdemes figyelni a projektorokat is, a döntés előtt célszerű tájékozódni az elérhető modellekről az epson.hu oldalán!  

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A kiberbűnözők célpontjainak közel 43 százalékát kkv-k teszik ki

A Statista adatai szerint a vállalkozások több mint 72 százalékát érte zsarolóvírus-támadás 2023-ban, ami messze a legmagasabb szám az elmúlt 5 évben. Azonban az Eurostat statisztikái alapján míg a hazai nagyvállalatok kiemelt figyelmet fordítanak az IT-biztonságra, addig a kkv-szektorról már nem mondható el ugyanez, mivel az erre költött összegek alapján az utolsó harmadban szerepel az európai országok rangsorában.* 

2024. február 20. 12:59

Jó hír a vásárlóknak: elindult az árcsökkenés a műszaki piacon

A magyarországi kiskereskedelmi forgalom apadásával párhuzamosan 2023-ban az Euronics szerint is csökkent az árbevétel és a vásárlások száma, az utolsó negyedév azonban ismét szép eredményeket, online kiszállítással rendelt termékek esetén pedig rekord növekedést hozott a vállalatnak. Az Euronics idén az infláció további mérséklődésére és a vásárlási kedv visszatérésére számít, amit új üzletnyitásokkal támogat.

2024. február 19. 17:40

25. évfordulója alkalmából a Thermaltake bemutatta Hydrangea Blue kollekcióját

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája büszkén ünnepli 25. évfordulóját, és egy különleges, új színű kollekciót dob piacra Hydrangea Blue színben. Az elmúlt 25 évben a Thermaltake a „Tökéletes felhasználói élmény nyújtása” szellemiségét követte a PC-rajongóknak szánt csúcskategóriás és sokszínű termékek folyamatos bevezetésével. 

2024. február 15. 14:31

Kutatás: a társas kapcsolatok jó hatással vannak az egészségre

A társas kapcsolatok jelentős pozitív hatással vannak a mentális jóllétre és az általános egészségi állapotra – derült ki a Huawei megbízásából készült kutatásból.* A felmérés szerint azok, akik másokkal együtt élnek – legyen szó barátokról, családtagokról vagy párkapcsolatról –, elégedettebbek mentális állapotukkal. Az érzelmi támogatás, a társaság, egymás motiválása pozitív légkört teremtenek, hozzájárulva a teljesebb, boldogabb élethez. Bajnai Nóra pszichológus szerint a társas kapcsolatok ápolása segíthet megbirkózni a stresszel. Emellett a mentális jólléthez a technológia is hozzájárulhat: a kutatás szerint az okosóra-használók többsége úgy érzi, hogy eszközük pozitív hatással van mentális egészségükre.

2024. február 14. 19:28

Túlélőfunkciókkal érkezett meg a Casio újdonsága

A Casio vadonatúj taggal bővítette a kimagasló ütés- és rázkódásálló G-Shock márkát. "Az új GPR-H1000 a már jól ismert Rangeman-sorozathoz tartozik, amelyet olyan kifejezetten hasznos, túlélő funkciókkal vérteztek fel, mint például a pulzusmérő, vagy éppen a GPS" – hívta fel a figyelmet Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere.

2024. február 10. 17:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40