Gyakorlati e-közigazgatás oktatás a Corvinuson

Multi Workplace Computing laboratórium

forrás Prim Online, 2011. július 20. 11:59

Létrejött az e-közigazgatás oktatását támogató első Fujitsu Multi Workplace Computing (MWP) laboratórium a Corvinus Egyetemen. A közigazgatási képzést új távlatokba helyező megoldás eszközeit a Fujitsu Technology Solutions Kft. adományozta és telepítette. Az elektronikus közigazgatás eddig csak elméletben oktatott ismereteit a következő tanévtől a hallgatók a gyakorlatban sajátíthatják el.

Dr. Imre Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának dékánja elmondta: „hallgató és tanár közötti interaktív és kollaboratív munkakörnyezet eddig nem volt ezen a téren elérhető. A most felszerelt tanterem multifunkcionális, így az MWP-vel találkozhatnak hallgatóink más gyakorlatorientált foglalkozások keretén belül is. Az e-rendszerek a közigazgatásban c. tantárgyat egyetemünkön évente közel 300 hallgató veszi fel”.

Dr. Budai Balázs oktatási dékánhelyettes hozzátette, hogy a Fujitsu szakembereinek együttműködésével elkészült az e-rendszerek a közigazgatásban c. tantárgy egyetemi jegyzete, amely szeptembertől tananyag.  A Fujitsu közreműködik az előadások megalkotásában és megtartásában is. A jegyzet több fejezetét, például az elméleti és történeti bevezetőt, valamint a cloud computing közigazgatási alkalmazásainak lehetőségeit összefoglaló tanulmányt a Fujitsu munkatársai írták. A tananyag tárgyalja egyebek között az információ hitelességének és a kormányzati hivatali elektronikus ügyintézés kérdéseit és esettanulmányokon keresztül mutatja be az okmányirodai rendszert, a közjegyzői Digitális Levéltárat, valamint a szegedi e-kormányzat projektet. A jegyzet a polisz integrált önkormányzati rendszer és a RITEK ZRt. szakigazgatási alkalmazásának bemutatásával zárul. Később a tárgy tematikájának bővítése és akár egy virtuális okmányiroda kialakítása is szerepelhet az együttműködésben.

A labor 15 munkaállomással került kiépítésre, így 30 hallgatóból álló csoportokkal indulhat meg a gyakorlatorientált képzés, kísérleti jelleggel. Továbbra is lesz kizárólag elméleti képzés a levelező hallgatóknak.

Novotny Dénes a Fujitsu Technology Solutions Kft. munkahelyi rendszerekért felelős ügyfélmenedzsere a több munkahelyes számítástechnikai megoldást ismertetve elmondta, hogy az egy PC-alapú 64 bites szerver-kliens infrastruktúrára épül. A központi gép operációs rendszere Microsoft Multipoint Server 2011. Ezen belül akár 30 felhasználó osztozhat egyetlen gép tárkapacitásán, optikai meghajtóján és operációs rendszerén. A gazdagép megfelelő beállítása és skálázása esetén a felhasználók hasonló környezetben dolgozhatnak, mint normál PC használata esetén Windows 7-hez nagyon hasonló felhasználói felületen. Mindez lehetővé teszi, hogy az egy felhasználóra jutó beszerzési költség jóval alacsonyabb legyen egy átlagos PC költségénél. A felügyelet és üzemeltetés terén még ennél is nagyobb megtakarítás érhető el.

A gazdagép a folyamatos működést (24/7) biztosító központi nagyteljesítményű munkaállomás, amit Intel Xeon processzor, 12GB RAM hajt meg. A szerverben helyet kapott egy Nvidia Quadro videókártya, két darab 10k fordulatú merevlemez, amely tükrözi a rendszer file-okat, valamint két darab 2TB tárkapacitású merevlemez az adatok számára tükrözve. Egy LAN- és négy USB-porttal rendelkezik (az adatbeviteli eszközök, pl. a billentyűzet és az egér, vagy külső tárolóegység csatlakoztatásához).

A gazdagéphez csatlakoznak a kliens gépek, amelyekkel a hallgatók dolgoznak majd. A Corvinus MWP laborba ebből kétfélét is telepített a Fujitsu: 20”-os LED monitorba épített FUTRO DC20-1-eseket és az ékszerdoboz nagyságú FUTRO C400-as típusjelű vékonyklienseket 23”-os LED kijelzőkkel. A konfigurációt minden elemében újrahasznosítható anyagokból gyártott ECO egér és billentyűzet egészíti ki. A rendszer hálózati kapcsolatait Gigabit switch és LAN kábelek biztosítják.

A Fujitsu előtelepített és előkonfigurált gazdagép-kliens infrastruktúrára épülő több munkahelyes számítástechnikai megoldása fokozza a produktivitást és gazdaságosan, hatékonyan használható az oktatás mellett a kis-/középvállalati környezetben is.

Kalotay Balázs, a Fujitsu Technology Solutions Kft. menedzselt szolgáltatások üzletágának vezetője hangsúlyozta, hogy a kft. arra törekszik, hogy a jövő köztisztviselői megismerjék a legmodernebb szoftver és hardver technológiákat egyúttal pedig gyakorlatot szerezzenek azok alkalmazásában is. „Szeretnénk a tananyag alkotóit kivétel nélkül bevonni az alkalmazások futtatásába, így jelen keretek között lehetőség nyílna két önkormányzati megoldás bemutatásába (TITÁN, POLISZ), valamint az elektronikus aláíráshoz kapcsolódó technológiák elsajátításába az alkalmazások (mysigno, infoprove és infoarchiv) futtatásába”. A továbbiakban a kft. további alkalmazásokat is szeretne bevonni a tananyagba és abban bízik, hogy a kormányzati informatika főbb szereplői, mint a KEK KH és a Kopint Datorg is csatlakozik majd ehhez az együttműködéshez.
 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

20 éves jubileumát ünnepli a Budapest Design Week

Idén 20. alkalommal rendezik meg 2023. október 5. és 15. között a Budapest Design Weeket (BDW), amelyre jubileumi programsorozattal készül a Magyar Formatervezési Tanács. A fesztivál fókuszában a BDW elmúlt 20 évének legkiemelkedőbb szereplői, alkotásai és eseményei állnak, emellett számos izgalmas programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, szakértői előadásokkal és neves hazai designvállalkozások bemutatásával ünnepelnek. A visszatekintés mellett kiemelt szerepet kap a jövőtervezés is.

2023. október 1. 11:49

Karrierváltás: 600 ezerhez közelít a junior informatikusok átlagbére

A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon az informatikusok: egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan havi bruttó 596 ezer forintot vihetnek haza azok, akik a karrierváltás mellett döntenek. 

2023. október 1. 10:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38