Már a levegőben a 4G jelei

Galvács László, 2011. október 10. 07:11

Szolgáltató és több száz felhasználó közösen tesztelheti a Magyar Telekom legújabb, negyedik generációs mobilhálózatát Budapesten. A kétéves előkészület után már a folytatás is látható: 2012. január 1-jén a 4G/LTE technológián alapuló kereskedelmi mobilinternet-szolgáltatást is elindítja a T-Mobile.

„Küldetésünk, hogy a mobiltechnológia legújabb fejlesztési eredményeit és a valódi szélessávot ne csak hozzáférhetővé, hanem élvezhetővé is tegyük” – hangsúlyozat Christopher Mattheisen a 4G próbaüzemének elindításakor. Ezzel arra utalt a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, hogy bár a mobilinternet már régóta nem ismeretlen fogalom, sőt a modernizáció eredményeképpen jelenleg 380 helyen elérhetővé vált a 21 Mbps névleges letöltési sebességű HSPA+ alapú szolgáltatás is, ám a most debütáló 4G/LTE technológia a nagy le- és feltöltési sebességével, valamint a lecsökkent késleltetési idővel a mobilkommunikáció új korszakát nyitja meg.

Az online alkalmazások és játékok könnyebb használatának, a nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek gyorsabb letöltésének, valamint több program egyidejű, problémamentes futtatásának élményét már most megtapasztalhatják azok az ügyfelek, akiknek lakó-, illetve munkahelyén elérhető a 4G/LTE képes hálózat. Az új technológia valós körülmények közötti működésének tesztelésére jelenleg Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein van lehetőség, de a mostani 80db állomás számát a tervek szerint az év végére nagyjából megháromszorozza a Telekom, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, a későbbiekben pedig a fogyasztói igények határozzák majd meg a bővítés ütemét.

Az első LTE teszteket a 2009 októberében kezdték meg a T-Mobile és az Ericsson szakemberei a szolgáltató Szerémi úti központjában. Az ún. maghálózat (Core Network) elemeit már 2009 decemberében beüzemelték, majd 2010 tavaszán egy, a XI. kerület egy részét lefedő LTE hálózatot építettek ki, ősszel pedig a teszthálózat lefedettségét kiterjesztették az V. kerület egy részére is. A tapasztalatok azt igazolták, hogy az LTE a sűrűbben lakott és a kevésbé beépített területeken egyaránt képes megfelelni a mobil adatátvitel terén mutatkozó rohamosan növekvő igényeknek.
A Telekom nem kíván zsákbamacskát árulni. A következő szűk három hónapban a szolgáltató és partnervbállalatai, az Ereicsson és a Cisco mérnökei saját valamint az ügyfelek tényleges tapasztalataira és visszajelzéseire építve tökéletesítik a technológiát, finomítják a rendszer működését. Ám a szolgáltatási palettán 2012. január 1-jén újonnan megjelenő Net&Roll 4G elnevezésű díjcsomag fő paramétereit már most elárulták. Eszerint a Net&Roll korábbi változataihoz képest az új, havi 11990 forintos ajánlatban mintegy duplájára nő az adatmennyiség (40 GB) és a garantált letöltési sebesség (4 Mbps). (Az elérhető maximális sebesség akár 21 Mbps is lehet, de ez függ a használt készülék képességétől, illetve a rádiós és forgalmi körülményektől.)

A T-Mobile Net&Roll díjcsomag-családja

Kulcsszavak: LTE UMTS T-mobile-hu

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

A jövő szakmáinak 85%-át még fel sem találták

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az emberi agy működését utánzó számítástechnika az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben átalakítják majd az életünket és a munkánkat. Az Institute for the Future legutóbbi jelentése pedig még erőteljesebben fogalmaz, szerintük a „2030-ban létező állások 85 százalékát még fel sem találták, így az új tudás megszerzésének a képessége értékesebbé válik, mint a tudás maga”. Ezért is egyre fontosabb kérdés a felsőfokú tanulmányaikat megkezdő hallgatók számára, hogy valóban jövőbiztos tudást adó szakot válasszanak.

2024. február 7. 09:57

Képes Gábor a Neumann Társaság új ügyvezetője

2024. február 1-től Képes Gábor, a Neumann Társaság korábbi marketingigazgatója tölti be a társaság ügyvezetői posztját, miután elődje, Szalay Imre nyugdíjba vonul. 2019-től Szalay Imre vezetése alatt valósult meg az NJSZT digitális átállása az ICDL automatikus vizsgarendszer bevezetésével, a társaság stratégiáját is modernizálta, és a 2023-as nagyszabású Neumann 120 emlékév lebonyolítását is ő koordinálta. A 2001 óta Neumann-tag Képes Gábor építeni kíván a Magyarország legrégebbi IT tudományos egyesületénél összegyűlt tudásra, valamint kiemelkedően fontosnak tartja a tehetséggondozást, közösségépítést.

2024. január 25. 11:29

Fiatalok számára hirdet 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatot a Vodafone Alapítvány

A Vodafone Magyarország Alapítvány második alkalommal hirdette meg Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatát, amelyre két korcsoportban várja a fiatalok jelentkezését. Az Alapítvány idén a fenntarthatóságot jelölte meg oktatási projektjei központi témájának, ennek megfelelően a pályázó csapatok 5, erre reflektáló kategóriában adhatják le ötleteiket. A szervezők hangsúlyozzák: a versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. január 24. 19:55

CES 2024: A mindennapokba beszökött a jövő

Mesterséges intelligencia, mobilitás, robotok ... csak egy pár kulcsszó a Szilícium völgyben egy évtizede megálmodott jövőből, ami most – a CES 2024 tanúsága szerint – gyakorlatilag már itt van a mindennapi világunkban, beszökött, miként Adynál az ősz...

2024. január 12. 15:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30