Már a levegőben a 4G jelei

Galvács László, 2011. október 10. 07:11

Szolgáltató és több száz felhasználó közösen tesztelheti a Magyar Telekom legújabb, negyedik generációs mobilhálózatát Budapesten. A kétéves előkészület után már a folytatás is látható: 2012. január 1-jén a 4G/LTE technológián alapuló kereskedelmi mobilinternet-szolgáltatást is elindítja a T-Mobile.

„Küldetésünk, hogy a mobiltechnológia legújabb fejlesztési eredményeit és a valódi szélessávot ne csak hozzáférhetővé, hanem élvezhetővé is tegyük” – hangsúlyozat Christopher Mattheisen a 4G próbaüzemének elindításakor. Ezzel arra utalt a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, hogy bár a mobilinternet már régóta nem ismeretlen fogalom, sőt a modernizáció eredményeképpen jelenleg 380 helyen elérhetővé vált a 21 Mbps névleges letöltési sebességű HSPA+ alapú szolgáltatás is, ám a most debütáló 4G/LTE technológia a nagy le- és feltöltési sebességével, valamint a lecsökkent késleltetési idővel a mobilkommunikáció új korszakát nyitja meg.

Az online alkalmazások és játékok könnyebb használatának, a nagy felbontású, akár HD minőségű videofilmek gyorsabb letöltésének, valamint több program egyidejű, problémamentes futtatásának élményét már most megtapasztalhatják azok az ügyfelek, akiknek lakó-, illetve munkahelyén elérhető a 4G/LTE képes hálózat. Az új technológia valós körülmények közötti működésének tesztelésére jelenleg Budapest III., IV., V., VI. VII., XII. és XIII. kerületének bizonyos részein van lehetőség, de a mostani 80db állomás számát a tervek szerint az év végére nagyjából megháromszorozza a Telekom, 2012-ben Budapest egész területére kiterjesztik a lefedettséget, a későbbiekben pedig a fogyasztói igények határozzák majd meg a bővítés ütemét.

Az első LTE teszteket a 2009 októberében kezdték meg a T-Mobile és az Ericsson szakemberei a szolgáltató Szerémi úti központjában. Az ún. maghálózat (Core Network) elemeit már 2009 decemberében beüzemelték, majd 2010 tavaszán egy, a XI. kerület egy részét lefedő LTE hálózatot építettek ki, ősszel pedig a teszthálózat lefedettségét kiterjesztették az V. kerület egy részére is. A tapasztalatok azt igazolták, hogy az LTE a sűrűbben lakott és a kevésbé beépített területeken egyaránt képes megfelelni a mobil adatátvitel terén mutatkozó rohamosan növekvő igényeknek.
A Telekom nem kíván zsákbamacskát árulni. A következő szűk három hónapban a szolgáltató és partnervbállalatai, az Ereicsson és a Cisco mérnökei saját valamint az ügyfelek tényleges tapasztalataira és visszajelzéseire építve tökéletesítik a technológiát, finomítják a rendszer működését. Ám a szolgáltatási palettán 2012. január 1-jén újonnan megjelenő Net&Roll 4G elnevezésű díjcsomag fő paramétereit már most elárulták. Eszerint a Net&Roll korábbi változataihoz képest az új, havi 11990 forintos ajánlatban mintegy duplájára nő az adatmennyiség (40 GB) és a garantált letöltési sebesség (4 Mbps). (Az elérhető maximális sebesség akár 21 Mbps is lehet, de ez függ a használt készülék képességétől, illetve a rádiós és forgalmi körülményektől.)

A T-Mobile Net&Roll díjcsomag-családja

Kulcsszavak: LTE UMTS T-mobile-hu

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Dr. Steffen Haack a Bosch Rexroth AG új vezérigazgatója

2022. augusztus 1-jétől Dr. Steffen Haack (56) a hajtás- és vezérléstechnikai specialista Bosch Rexroth AG vezérigazgatója. 2021. január 1-től a fejlesztésért és az ipari hidraulika két üzletágáért felelős igazgatósági tagja. Rolf Najork (60), aki 2016 óta a Bosch Rexroth vezérigazgatója, és emellett 2019 januárja óta a Robert Bosch GmbH igazgatóságának tagja, a Boschnál betöltött szerepére koncentrál.

2022. augusztus 3. 17:21

Nagyobb szabadságot élvezhetnek a digitalizált cégek vezetői

A legtöbb vezető számára a munkában még a nyaralás alatt sincsen teljes megállás, hisz bármikor adódhat olyan helyzet a cég életében, amiről azonnali döntést kell hozni. Így számukra az jelentheti a legnagyobb szabadságot, ha a céggel kapcsolatos ügyeket, ha kell, bárhol, bármikor, bármilyen eszközről intézhetik. 

2022. július 18. 16:37

Kihirdették az idei Vodafone Digitális Díj nyerteseit

Kéz-ortézis, nyelvtanulást segítő szoftver és idősek számára készített videóhívó gomb is található az idei díjazottak között. A Vodafone Magyarország Alapítvány által kiírt, 15 millió forint összdíjazású pályázatra olyan projektekkel lehetett nevezni, melyek a digitalizáció segítségével kínálnak megoldást napjaink legégetőbb kihívásaira. Ebben az évben összesen 118 pályázat érkezett három kategóriában (Digitális Társadalom, Digitális Esélyegyenlőség, Környezetvédelem és Fenntarthatóság), továbbá egy Inkubációs Különdíjat is kiosztottak. 

2022. június 24. 09:44

Kiválóan szerepeltek a magyar csapatok az európai RoboCupJunioron

A vártnál is több éremmel, számos magas szakmai elismeréssel tértek haza a magyar diákcsapatok az Európai RoboCupJunior bajnokságról, amelyet idén Portugáliában rendeztek meg június 1. és 4. között. A nemzetközi robotikai versenyre az idén 15 éves Magyar Ifjúsági Robot Kupa válogatóversenyről kerültek be a budapesti és a nyíregyházi versenyeken tartott ligákon legjobban szereplő magyar diákok.

2022. június 7. 18:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24