ARM processzorok: menő a mini

forrás: Prím Online, 2016. április 14. 15:13

Az informatika világában az elvárások egyre nagyobbak, míg a készülékek egyre kisebbek és okosabbak. A fejlődés motorjai többek között az olyan innovatív technológiák, mint az ARM processzorok, illetve az innovációk kiaknázását elősegítő szoftverek, amelyek fejlesztését a SUSE is támogatja. A mini készülékek így számos jövőbe mutató „kütyü” alapjait adják, és az oktatás fellendítésében is aktív szerepet játszanak.

Az ARM processzorok a RISC (reduced instruction set computer – csökkentett utasításkészletű számítógép) architektúrán alapulnak, amelyet az Advanced RISC Machines (ARM) fejlesztett ki. Az ilyen processzorokat úgy tervezték, hogy kevesebb utasítás segítségével is el tudják végezni ugyanazokat a feladatokat, mint a „hagyományos” processzorok. Ennek következtében nagyon gyors működésre képesek: akár több millió utasítást hajtanak végre másodpercenként, ráadásul rendkívül energiatakarékos módon. 

 

A csökkentett utasításkészlet miatt az ARM processzorok kevesebb tranzisztort igényelnek, így az integrált áramköröknek sem kell akkorának lenniük, mint más modellek esetén. A kis méretnek, illetve az alacsony energiaigénynek és egyszerű működésnek köszönhetően rendkívül széles körben alkalmazzák őket, például okostelefonokban, tabletekben, multimédiás lejátszókban és különféle viselhető eszközökben. Miniatürizált készülékekben, főként számítógépekben is egyre elterjedtebbek, ami új távlatokat nyit meg rengeteg különféle területen. Így jött létre többek között a Raspberry Pi, a BeagleBoard, a BeagleBone vagy a PandaBoard.

 

Az innováció alapja

Számos érdekes új ötlet épül ezekre a készülékekre. Az ARM-alapú Raspberry Pi segítségével például már rengeteg „kütyüt” fejlesztettek, a beszélő játéktól kezdve az okos mikrohullámú sütőn és félig önműködő drónon keresztül egészen a mágikus tükörig, amely azzal gyorsítja meg a reggeli készülődést, hogy mutatja az időt, a híreket és a várható időjárást. Hogy az olyan eszközöket ne is említsük, mint a házi készítésű mobiltelefon és rádió, illetve az olcsó és energiahatékony számítógépklaszterek. 

 

A privát hobbiprojektek mellett természetesen komolyabb kezdeményezésekben is jelentős szerepet tölt be a technológia. Már 2005-ben felhasználták a Manchester University SpiNNaker névre keresztelt számítógépének fejlesztésénél, amely ARM magokat használt az emberi agy működésének szimulálásához.

 

Tanulásra hangolva

Az ARM processzorokat az oktatásban is egyre több helyen alkalmazzák, amire az egyik legjobb példa a BBC fejlesztése. A brit műsorszolgáltató vállalat Micro:bit névre keresztelte a 32 bites ARM Cortex M0 processzorra épülő, programozható miniszámítógépét, amely iskoláskorú gyerekeknek segít a programozás tanulásában és a hardveres projektek fejlesztésében. A készülékből mintegy egymillió darabot osztották szét angol iskolás gyerekek között az elmúlt év végén. A BBC – a projektben résztvevő partnereivel összefogva – szorosan együttműködik az iskolákkal, tanárokkal és oktatókkal, így minden szükséges erőforrás, információ és támogatás rendelkezésre áll ahhoz, hogy együtt támogassák a diákokat az alapok elsajátításában.

 

Teljes körű támogatás a SUSE-tól

A SUSE fontosnak tartja az előremutató technológiák és azok elterjedésének, kihasználásának segítését. Tavaly például új partnerprogramot hozott létre a vállalat, amelynek keretein belül lehetővé teszi partnerei számára, hogy egy új, kifejezetten erre a célra kialakított SUSE Linux Enterprise Server-változattal tesztelhessék és fejleszthessék a 64 bites ARM processzorokhoz fejlesztett megoldásaikat.

 

Két ARM-eszköz openSUSE rendszerrel

 

Nemrégiben pedig fontos elemmel bővült az openSUSE Build Service, amelynek köszönhetően a fejlesztők gyorsan és egyszerűen hozhatnak létre különböző disztribúciókon és platformokon telepíthető szoftvercsomagokat. Az Applied Micro hardveradományának és a SUSE együttműködésének köszönhetően most már natív környezet áll rendelkezésre a csomagok összeállításához a 64 bites ARM-alapú megoldások esetén is.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20