Hogyan nyaraljunk kütyüjeinkkel?

10 tipp a szállodai Wi-Fi hálózat biztonságos használatához

forrás: Prím Online, 2016. július 1. 10:42

Fogkefe? Megvan. Törölköző? Megvan. Laptop, okostelefon, táblagép? Megvan. Ha mi is olyan utazók vagyunk, akik nem képesek útra kelni az összes létező számítástechnikai eszközünk nélkül, akkor tudatában kell lennünk azoknak a veszélyeknek is, amelyeket a nyílt Wi-Fi kapcsolatok, az online bankolás, vagy az útközben lebonyolított vásárlások jelentenek.

Természetesen létezik védelem a kiberbűnözők trükkjeivel szemben. Az ESET biztonságtechnológiai cég szakemberei 10 rövid pontban írták le, hogyan tarthatjuk biztonságban adatainkat és eszközeinket utazásaink alatt:

  1. Győződjünk meg arról, hogy laptopunkon és okostelefonunkon a legfrissebb operációs rendszer fut, és mindig frissítsük alkalmazásainkat és biztonsági megoldásainkat mielőtt útra kelünk.
  2. Készítsünk biztonsági mentést adatainkról az utazás előtt, és tartsuk biztonságos helyen a másolatokat. Ennek egyik módja, ha laptopunk merevlemezéről kimásoljuk az adatainkat egy külső, titkosított tárolóra.
  3. Soha ne hagyjuk felügyelet nélkül eszközeinket nyilvános helyen, vagy kocsiban. Ha van rá lehetőség, mindig vegyük igénybe a széf, vagy értékmegőrző szolgáltatást. Lopásvédelem megoldás használatával pedig követhetjük elveszett eszközeinket, és esetleges lopás esetén távolról is törölhetjük adatainkat.
  4. Állítsunk be jelszavas védelmet és automatikus zárolást bizonyos inaktív időszak után, lehetőleg minden eszközünkön (laptop, táblagép, okostelefon). Próbáljuk lecsökkenteni a zárolás idejét a minimumra – a gyakori belépés kellemetlen lehet, de sokkal jobb, mintha idegenek ellopnák és felhasználnák személyes adatainkat.
  5. Amennyiben lehetséges, akkor csak megbízható internetszolgáltatást használjunk utazásaink során. Kérdezzük meg szállásadónktól a Wi-Fi hálózat nevét és csak a pontosan egyező nevű hálózatokat használjuk. Vigyázzunk a hasonlónak látszó, esetleg “free wifi”, vagy más utótaggal ellátott hálózatokkal. Idegen (szállodai) hálózatok és/vagy Wi-Fi használata után otthon óvatosságból első dolgunk legyen az azonnali jelszócsere. 
  6. Ha a szállásunk internetes kapcsolata azt kéri, hogy frissítsünk egy szoftvert a kapcsolódás érdekében, azonnal kapcsolódjunk le a hálózatról, és jelentsük szállásadónknak a problémát.
  7. Ne használjunk olyan Wi-Fi kapcsolatot, amely nincs WPA2 protokollal titkosítva. Az ennél alacsonyabb szintű titkosítások nem hatékonyak és könnyen feltörhetők. Ha nincs ilyen titkosítás, akkor kapcsolódjunk le a hálózatról.
  8. Amennyiben nyilvános Wi-Fi hálózatot használunk a munkahelyünk rendszerébe való belépéshez, mindenképpen használjunk VPN (virtual private network) megoldást. Mindenhol, ahol lehetőségünk van rá, éljünk a kétfaktoros azonosítási lehetőséggel, így a sima jelszó lopás esetén is nagyobb biztonságban maradunk.
  9. Ha nyilvános Wi-Fi hálózatra csatlakozunk, akkor kerüljük az online bankolást és vásárlást. Amennyiben elkerülhetetlen az online ügyintézés/vásárlás, akkor használjuk adatcsomagunkat, és készítsünk saját hotspotot.
  10. Ha nincs antivírus megoldásunk, de úgy gondoljuk, hogy számítógépünk megfertőződhetett, akkor használjuk az ingyenes ESET Online Scanner megoldását, amely nem igényel telepítést, de segítségével utazásaink alatt is megtalálhatjuk és eltávolíthatjuk a kártevőket gépünkről. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Majka duplázik a PLÁZSon augusztus 10-én!

Nincs is jobb hely most a kánikula ellen, mint a Balaton partja. Pláne, ha a pancsolás és hűsölés mellett éjszaka belevethetjük magunkat az önfeledt szórakozásba. A siófoki PLÁZSon természetesen ezen a hétvégén sem lesz hiány buliból: pénteken PoolParty, Bailando - Latin Nights és Metzker Viki várnak, míg szombaton Majka tér vissza a nyáron másodjára egy masszív koncerttel a Hősök társaságában.

2019. augusztus 9. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás