Meghalt kollegánk, Széll Zoltán, a processzorok professzora

forrás: Prím Online, 2017. január 28. 10:03

Bár csak e hét elején ment el, hosszú évek óta nincs közöttünk, hiszen ő túlélte az őt egy időben foglalkoztató újságjainkat, hírleveleinket. 

Nyugdíjasként, igen szerény körülmények között telt az utolsó évtizede,  a mikroprocesszorokról vagy a legnagyobb PC-gyártókról az idők folyamán általa összeszedett hatalmas – mélyben gyökeredző - tudásra a XXI. század már nem volt vevő. Azt is mondhatnánk, hogy túllépett rajta a világ, de valójában pontosabb lenne, ha úgy fogalmaznánk, hogy átgyalogolt rajta és némiképp meg is taposta...

 

Számítástechnikai újságíróként a számítógépek sorsát az IBM XT-től, AT-től kezdve követte, ő tudósított a 386-os, a 486-os processzorok vagy a Pentium megjelenéséről, de még a Xeonról is. Nekünk, kollégáknak is lelkesen mesélt néha az egyre apróbb lapkák mögött rejlő műszaki csodákról, ilyenkor még az utóbbi időben egyre fáradtabb arca is felderült, talán még a szeme is csillogott.

 

Nyugdíjas éveiben is írogatott, bár cikkei természetesen megritkultak. Utolsó publikációja két éves, 2015 februárjában az Intel Xeon E7 v3 részleteibe avatta be a hozzáértő olvasókat (http://hirek.prim.hu/cikk/110670/). Kicsit fájó szívvel nézegettük a cikk alatt a kapcsolódó cikkek sorát, valamennyinek Széll Zoli a szerzője, ebben a témakörben azóta sem lépett – és a jövőben sem valószínű, hogy léphet - az üresen hagyott helyére senki. Utoljára tavaly márciusban kaptunk e-mailt tőle, ebben már csak a magányát, fájdalmát és egyre nehezebb sorsát osztotta meg velünk, tudta, hogy számíthat némi szolidaritásra a volt kollégáktól. Karácsonykor már nem írt, nem vette fel a telefont sem. Nyomoztunk, mi lehet vele, egy szomszédtól tudtuk meg, hogy elhatalmasodó betegségei kórházba juttatták, s ott egy sztrók végzett vele  január 23-án. Három hónap híján 77 évet élt, ami alig több, mint a számítástechnika eddigi történelme.

Kulcsszavak: Széll Zoltán

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A megjósolt trendek felé haladnak a kiberbűnözés idei irányai

Az ESET szakemberei áttekintették, hogy a 2016 végén publikált biztonsági jelentésben megjósolt trendekből melyek váltak valóra 2017 első felében. A kutatók úgy gondolták, hogy a 2017-es esztendő a zsarolóvírusok, valamint ehhez kapcsolódóan a Ransomware of Things (RoT) éve lesz. Eddig úgy tűnik, sajnos nem tévedtek a szakemberek.

2017. július 20. 16:59

Az év CIO-ja pályázat

A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) 2017-ben is kiírja az Év CIO-ja pályázatát. A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai vezetők tevékenységének fontosságára, valamint a díjjal elismerje az évek során kiemelkedő teljesítményt nyújtó CIO (Chief Information Officer) munkáját.

2017. július 6. 13:48

AI-jaj, ez itt és most a robotok őskora!

Miközben készülődtem arra, hogy összeszedjem a gondolataimat arról, amit alig egy hónapja tapasztaltam az IoT World rendezvényen, az Apple Watchom rám zörög: a Verge magazin szellőztette pletykák után az Apple bejelentette, hogy AI-val (mesterséges intelligenciával) felszerelt chipet készül betenni az új iPhone-ba, az iPhone 8-ba – amiről mellesleg az a másik pletyka járja a technológiai blogok között, hogy az Augmented Reality (AR) tömeges elterjedéséhez fog vezetni a beépített AR/VR (Virtual Reality) képességeinek köszönhetően.

2017. június 27. 19:27

Közterületet neveztek el a neves informatikusról, Jánosi Marcellről

Mint azt az NJSZT hírül adta, a III. kerületi Szél utcából nyíló, eddig névtelen terület Jánosi Marcell köz lesz ezentúl. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság kezdeményezése és a III. kerületi önkormányzattal folytatott kitartó egyeztetés nyomán a Fővárosi Közgyűlés 2017. június 14-i ülésén elfogadta, hogy közterület őrizze a magyar informatika kiemelkedő úttörője, Jánosi Marcell (1931-2011) emlékét.

 

 

2017. június 22. 10:22

Generációs ugrást hoz a technológiában az 5G Koalíció

Ugrásszerűen javíthatja az ország technológiai fejlettségét az 5G Koalíció. A Microsoft Magyarország részvételével megalakult, széleskörű összefogás célja nem csupán az, hogy az elsők között álljon rendelkezésre nálunk a minden eddiginél tágabb lehetőségeket nyújtó 5G technológia, hanem az is, hogy ezt a lehető leghatékonyabban állítsák a lakosság és a gazdaság szolgálatába.

2017. június 19. 15:16

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Késésben vagy? - Akkor gyorsan regisztrálj!

2017. szeptember 19. 19:45

Együttműködés a biztonságos jövőért

2017. szeptember 6. 09:21

Elsőként került magyar cég a nemzetközi HR elitbe

2017. augusztus 4. 13:40

Júniusi vírusriport az ESET-től

2017. július 25. 17:21
cloudappsportal.com