Meghalt kollegánk, Széll Zoltán, a processzorok professzora

forrás: Prím Online, 2017. január 28. 10:03

Bár csak e hét elején ment el, hosszú évek óta nincs közöttünk, hiszen ő túlélte az őt egy időben foglalkoztató újságjainkat, hírleveleinket. 

Nyugdíjasként, igen szerény körülmények között telt az utolsó évtizede,  a mikroprocesszorokról vagy a legnagyobb PC-gyártókról az idők folyamán általa összeszedett hatalmas – mélyben gyökeredző - tudásra a XXI. század már nem volt vevő. Azt is mondhatnánk, hogy túllépett rajta a világ, de valójában pontosabb lenne, ha úgy fogalmaznánk, hogy átgyalogolt rajta és némiképp meg is taposta...

 

Számítástechnikai újságíróként a számítógépek sorsát az IBM XT-től, AT-től kezdve követte, ő tudósított a 386-os, a 486-os processzorok vagy a Pentium megjelenéséről, de még a Xeonról is. Nekünk, kollégáknak is lelkesen mesélt néha az egyre apróbb lapkák mögött rejlő műszaki csodákról, ilyenkor még az utóbbi időben egyre fáradtabb arca is felderült, talán még a szeme is csillogott.

 

Nyugdíjas éveiben is írogatott, bár cikkei természetesen megritkultak. Utolsó publikációja két éves, 2015 februárjában az Intel Xeon E7 v3 részleteibe avatta be a hozzáértő olvasókat (http://hirek.prim.hu/cikk/110670/). Kicsit fájó szívvel nézegettük a cikk alatt a kapcsolódó cikkek sorát, valamennyinek Széll Zoli a szerzője, ebben a témakörben azóta sem lépett – és a jövőben sem valószínű, hogy léphet - az üresen hagyott helyére senki. Utoljára tavaly márciusban kaptunk e-mailt tőle, ebben már csak a magányát, fájdalmát és egyre nehezebb sorsát osztotta meg velünk, tudta, hogy számíthat némi szolidaritásra a volt kollégáktól. Karácsonykor már nem írt, nem vette fel a telefont sem. Nyomoztunk, mi lehet vele, egy szomszédtól tudtuk meg, hogy elhatalmasodó betegségei kórházba juttatták, s ott egy sztrók végzett vele  január 23-án. Három hónap híján 77 évet élt, ami alig több, mint a számítástechnika eddigi történelme.

Kulcsszavak: Széll Zoltán

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Izmos Smart City felhozatallal jön a 2018-as CES

Az 5G technológia terjedése robbanásszerű fejlődést vetít elő az intelligens város megoldások területén, mely a modern városlakók életének szinte minden elemét érinti majd. A trendekre válaszul a világ legnagyobb technológiai seregszemléje, a 2018. január 9-12. között, Las Vegas-ban megrendezésre kerülő CES Smart Cities programot szervez, külön kiállítói területtel és kétnapos konferenciával.

2017. október 31. 15:04

Már csak 1 hét van hátra az ’Az Év Honlapja’ pályázat lezárásáig!

Már csak 1 hét áll a nevezők rendelkezésére, hogy jelentkezzenek az online szakma egyik legrangosabb díjára „Az Év Honlapja” pályázatra. Egy rövidített nevezési időszak után, a szervezők meghosszabbították a határidőt, hogy senki ne maradjon le a nevezésről, így október 31-ig lehet jelentkezni az ország legrangosabb online marketingkommunikációs pályázatára.

2017. október 25. 08:38

Folytatódhat a nevezés - Hosszabbít ’Az Év Honlapja’ pályázat!

Bár idén rövidített nevezési időszakkal zajlik a pályázat, a szervezők nem szeretnék, ha bárki lemaradna… ezért mostantól meghosszabbított határidővel, október 31-ig lehet jelentkezni az online szakma egyik legrangosabb díjára, ’Az Év Honlapja’ pályázatra! A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által 16 éve életre hívott digitális megmérettetés díjátadójára novemberben kerül sor!

2017. október 16. 14:34

Teszteltük a WIWE szívdiagnosztikai eszközt


2016 novemberében jelent meg a Prim Online tudósítása arról a zsebben hordozható kis készülékről, amely a 12 elvezetéses EKG I csatornájával egyenértékű mérése alapján megrajzolja szívünk EKG-görbéjét, felismeri a pitvarfibrillációt és a kamrai heterogenitás - akár hirtelen szívhalált okozó - kóros mértékét, ezen kívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló. Közel egy évvel a sajtóbemutató után módunkban állt kipróbálni (nagyképűbben mondva: tesztelni) is a WIWE-ot.

2017. október 3. 13:30

A Kaspersky Lab CTF játékkal keresi az ipari létesítmények sebezhetőségét

A Kaspersky Lab elindítja a nemzetközi Indusztriális CTF (Capture the Flag) biztonsági játékát, amelynek lényege egy virtuális olajfinomító létesítmény biztonságának imitálása és védelme. A döntőre október 24-én kerül sor Sanghajban. A CTF játékok hagyományosan kültéren zajlanak, ahol alapvetően két csapat játszik azért, hogy megszerezze az ellenfél zászlóját annak bázisáról és eljuttassa saját területére.

2017. szeptember 27. 18:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

E-kereskedelmi Körkép 2017

2017. december 28. 09:48

Fogyasztóvédelmi díjat kapott a UPC

2017. december 20. 09:27

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19
cloudappsportal.com