Ismerkedjünk meg közelebbről is a hőszivattyú hasznosságával

forrás: Prím Online, 2021. március 6. 11:18

Mi az a hőszivattyú, és miként segíthet a fűtés és hűtés költséghatékony megvalósításában? Kiknek érdemes gondolkodni az alkalmazásában, illetve milyen módon hasznosítható a háztartás méretétől függetlenül?

Fontos kérdések ezek abban az esetben, hogyha az otthoni hűtést és fűtést szeretnénk racionálisan, költséghatékony módon megoldani. Úgyhogy ennek jegyében válaszoljuk meg egyenként őket a bejegyzés keretei között.

 

Mit is csinál a hőszivattyú, avagy miért szokás alkalmazni a gyakorlatban?

 

A modern hőszivattyú lényegét tekintve nem más, mint egy fűtő- és hűtőberendezés. A gyakorlatban jelentkező hasznossága úgy néz ki, hogy az egyik oldalról kivont hőt egész egyszerűen képes a másik oldalra szállítani. Méghozzá zavartalanul, majdhogynem alig észrevehető módon.

Ez a gyakorlatban egyébként úgy valósul meg, hogy a hőszivattyú egy kültéri és beltéri egységgel egyaránt el van látva. Ez mindenképp kell ahhoz, hogy az energiatranszfer meg tudjon valósulni. Persze a fentiek olvasatában már adódik is a jellemző alkalmazás, tehát a kültéren természetes formában rendelkező energiát szállítja beltéri viszonyok közé.

 

Ezért lehet roppant mód előnyös a hőszivattyú alkalmazása

 

Nyilván azt sem túl bonyolult kitalálni, hogy a legtöbben a költséghatékonyság miatt választják a hőszivattyú beüzemelését és használatát. Elvégre kimondottan okos megoldás fogni a kültéren csaknem korlátlanul rendelkezésre álló hőt, majd azt odabent hasznosítani.

 

Ehhez jönnek persze még pluszban további előnyök. Például az, hogy a hőszivattyú működtetése nem fogyaszt sok energiát. Vagy az a tény, hogy a hőszivattyú üzembe helyezése és telepítése egy szakember segítségével egyszerű feladat.

 

Nem beszélve arról, hogy a gyakorlati használata egyúttal környezetkímélő megoldásnak is számít. Úgyhogy ezeket összeadva már világos lehet, miért is számít a hőszivattyú egyre kelendőbb eszköznek.

 

A hőszivattyú alkalmazását indokló körülmények és tényezők

 

Szintén előnyként meg lehet említeni a hőszivattyú kapcsán, hogy viszonylag sokféle helyen tud érvényesülni. Vagyis a kisebb családi házaktól kezdve egészen a nagyobb otthonokig, valamint a társas házakig egytől egyig jelentkezhet a hozzáadott értéke.

 

Persze arra mindenképp figyelni kell jó előre, hogy a kültéri egységhez, no meg a beltéri egységhez is szükség lesz bizonyos nagyságú helyre. Úgyhogy ezzel a körülménnyel bizony erősen javasolt még a telepítés megkezdése előtt számolni.

 

Hogyha a feltételek adottak, akkor mondhatni zöld jelzés lehet a hőszivattyú beüzemelését illetően. Onnantól kezdve pedig elkezdheti szépen visszahozni az árát. Mivel viszonylag alacsony beszerzési költségekről lehet beszélni, ennek fényében ez igencsak záros határidőn belül sikerrel abszolválható.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mit érdemes tudni a fluktuációról?

A fluktuáció kifejezés általában automatikusan negatív érzéseket kelt. A rossz munkakörülményekkel, kevés fizetéssel és a be nem váltott ígéretekkel hozzák összefüggésbe, elsősorban munkavállalói megközelítésben.

2021. április 3. 10:43

Az autópálya-matricák díjkategóriái

Autópálya-matrica vásárlásakor nem csak arra kell figyelni, hogy garantáltan valamennyi használni kívánt díjköteles szakaszra megváltásra kerüljön az úthasználati jogosultság, de arra is, hogy ez használat csak a matrica érvényességi idején belül történhet. Ezenkívül nagyon fontos figyelni arra is, hogy a forgalmi engedély “J” mezőjében szereplő járműkategóriának megfelelő díjkategóriába tartozó autópálya-matrica kerüljön megvásárlásra.

2021. április 2. 10:14

Modern kültéri lámpák - a világítástechnika eszközei

A ház körüli világítást tudatosan kell megtervezni, s az már szinte biztos, hogy több lámpára is szükségünk lesz. Az már többnyire az udvar vagy a kert kialakításától egyaránt függ, hogy milyen típusú lámpát kell beszerezned.

2021. április 2. 09:16

Az élő rendezvények vonzanak? Nem vagy egyedül!

Egyre több és több online rendezvénnyel találkozunk, ami a jelenlegi helyzetben frissítő lehet a mindennapokban, ám mindannyian érezzük: valami mégis hiányzik, nagyon kellenének már az élő rendezvények. Vajon miért nincs olyan lehengerlő hatással ránk egy online esemény, mint egy live event?

2021. április 1. 10:38

Amit a B-vitaminról tudni kell

Bár sokféle B-vitamint létezik, ezek soha nem fordulnak elő önmagukban, egy-egy ételben mindig együtt vannak jelen. Egymás jótékony hatását kiegészítve segítenek az idegrendszer tökéletes működésében, valamint segítik a haj és a köröm növekedését, és azok megfelelő fényéhez is hozzájárulnak. 

2021. április 1. 10:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27