Glett kisokos mindenkinek

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 2. 09:51

Egy építkezésnél vagy felújításnál alapvető fontosságú, hogy az esztétikai szempontokon felül az alapanyagok kiválasztásakor az anyag funkciója és tulajdonságai legyenek azok, amelyek befolyásolják döntésünket.

Egy rosszul megválasztott anyag számtalan problémát fog okozni a későbbiekben, miközben az építkezés és a felújítás során is pontosan az lenne a cél, hogy egy funkcionálisan is működő otthont építsünk, ne pedig új problémákat hozzunk létre. 

 

Attól függetlenül, hogy a probléma “csak” annyi, hogy a felület csúnya lesz idővel, vagy komoly penészedéshez fog vezetni, a következmény előbb-utóbb oda vezet majd, hogy az elhibázott munkafolyamatot valahogyan helyre kell hozni. 

 

Ezt elkerülendő válasszunk úgy, hogy a megfelelő anyagokat a nekik megfelelő felületeken használjuk, és ebben próbálunk meg egy kis iránymutatást adni, noha nyilván csak általánosan tehetjük ezt, hiszen nem állunk a helyszínen, az Ön otthonánál.

 

A népszerű gipszbázisú glettek

 

A gipszes glettek rendkívül elterjedtek, hiszen sokoldalúan használhatóak. Egy lakásban szinte minden glettelést megoldhatunk ezzel az anyaggal. Jól fog jönni például a gipszkartonfalak építésekor, valamint a falak és mennyezetek felületének kialakításához. A Hozo hőszigetelés webáruház gipszes glettje egy fehér színű, nagy szilárdságú glettelőgipsz, amely száradás után festhető és tapétázható is.

 

Ne használj gipszalapú glettet, ha a helyiségben tartósan 80% feletti páratartalom várható, illetve abban az esetben sem ez lesz a jó választás, ha nagy mechanikai terheléssel kell számolni.

 

Diszperziós termékek - ha fontos a nedvességtűrés

 

A diszperziós glettek már alkalmasak a tartós nedvességnek való ellenállásra. Könnyű használni őket, és a hézagok eltüntetésén kívül teljes felületek kialakítására is alkalmasak.

 

Mésztartalmú anyagok - kiemelkedő páraáteresztés

 

A meszes anyagokat kell választani olyan helyeken, ahol folyamatos a magas páratartalom, valamint az épület falai is nedvesek. A páraáteresztő képessége ezeknek a meszes gletteknek nagyon jó, ezért akár műemléknek nyilvánított épületekben, illetve vályogházakon is ezt érdemes alkalmazni.

 

Cementbázisú anyagok - masszív ellenállóképesség

 

A cementes anyagok jól ellenállnak a külső nedvességnek, de ami még fontosabb, a komoly fizikai behatásokat is jól tűrik. Cserébe sajnos páraáteresztő képességük gyakorlatilag alig van, ezért nedves fal esetén egyenesen tilos alkalmazni őket.

 

És ami a glettelés után jön…

 

Az még mindig nem a beköltözés vagy a kulcsok ünnepélyes átadója, hanem a beltéri festék felkenése, illetve a tapéták felragasztása. Bár gondolhatnánk azt, hogy ezt már valóban csak a szépség felől kell megközelítenünk, pedig még ez a folyamat is többlépcsős, s elhamarkodott munkával, elrontott felvitellel vagy rossz minőségű festékkel és festéssel nagyon valószínű, hogy nem sokáig leszünk boldogok. Érdemes tehát itt is minőséget és alaposan dolgozó szakembereket választani.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipari technológia a fogászatban?

A XXI. századi technológia nem kerülte el a fogászatokat sem. A komolyabb fogklinikák a modern tudomány adta vívmányokat használnak. Az egyik legfontosabb irány a CAD/CAM technológia, amelyet ipari gyártások során is alkalmaznak.

 

2021. szeptember 15. 09:07

Glett kisokos mindenkinek

Egy építkezésnél vagy felújításnál alapvető fontosságú, hogy az esztétikai szempontokon felül az alapanyagok kiválasztásakor az anyag funkciója és tulajdonságai legyenek azok, amelyek befolyásolják döntésünket.

2021. szeptember 2. 09:51

Milyen magassági ágvágót érdemes vásárolni?

Az ágak metszése az egyik legtöbb erőkifejtést igénylő munka. Akár száraz, akár zöld ágról van szó, minden esetben a feladathoz legalkalmasabb készüléket kell kiválasztani. A professzionális magassági ágvágóknak köszönhetően nem okozhat gondot a sűrű lombkorona és néhány magasan lévő ág. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni a vásárlás során.

2021. szeptember 2. 09:15

A szépségápolás elengedhetetlen kellékei

Minden szakmában fontos, hogy hozzuk a kellő professzionalitást, s ebben a rendelkezésre álló eszközök is segítenek nekünk. A kozmetikai, körmös szakmában például minden kelléknek megvan a maga szerepe.

2021. szeptember 1. 13:10

5 CSOK tévhit, amin talán még te is meglepődsz

Hoztam neked 5 CSOK tévhitet, a legjellemzőbbeket. Egy CSOK igényléssel akár 10 millió forintnyi támogatáshoz is hozzájuthatunk, és akár maximum 3%-os kamatozású hitelt is igényelhetünk.

2021. szeptember 1. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46