Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

forrás: Prím Online, 2022. június 13. 17:17

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

A digitális eszközök által okozott szemproblémáknak már külön neve is van: CVS (Computer Vision Syndrome). Tünete lehet a homályos látás, szemszárazság, nyakfájdalom, szemfájdalom, kettős látás, szédülés, fókuszálási problémák és a rövidlátás mértékét is növeli. Mindezek hátterében leginkább az húzódik meg, hogy képernyőnézés közben keveset pislogunk, keveset mozgunk, valamint ugyanazokat az izmokat és funkciókat terheljük, és mindezt talán észre sem vesszük, annyira koncentrálunk.

 

 

Egy 2019-es tanulmány szerint a digitális tartalomfogyasztók 90%-a tapasztal a CVS tünetei közül legalább egyet. A szemszárazság a kontaktlencse-használók körében pedig fokozottabban is jelentkezhet, hisz az ilyen lencsék miatt egyébként is hajlamosabb kiszáradni és begyulladni a szem.

 

A felsorolt, nem kifejezetten szemhez köthető problémák a rossz testtartásra, a nem megfelelő magasságúra beállított asztalra, székre és kijelzőre vezethetők vissza, a rosszul elhelyezett egér és billentyűzet miatt pedig akár ínhüvelygyulladás is kialakulhat.

 

Íme a tippek, amelyek segíthetnek elkerülni a CVS-t

 

  1. Üljön a kijelzőtől kicsit távolabb, és inkább felülről lefelé nézze a képernyőt, ne pont szemből! A nyaka és a gerince is hálás lesz.
  2. Állítsa nagyobbra a betűméretet a kijelzőn, így kevésbé kell erőltetnie a szemét olvasás közben.
  3. Állítsa nagyobbra a képernyő fényerejét és a kontrasztot! Filmnézéshez megfelelőbb a kisebb kontraszt, de olvasáskor előnyösebb a kontrasztos kép.
  4. A tünetek fokozódnak, ha a szobában élesek és túl erősek a fények, ezért érdemes megfontolni, hogyan világítjuk meg a dolgozós tereinket.
  5. Tartson 20 percenként egy olyan 30 másodperces szünetet, amikor nem a kijelzőt nézi, hanem valami távolabbi pontot! Ez segít majd fókuszálni, és feloldja a szemizmokban keletkezett görcsöt és túlfeszítettséget.

 

A kijelzőnézés miatt romló rövidlátáson persze időlegesen segíthet a szemüveg vagy a kontaktlencse, de csak a lézeres látásjavítás nyújt végleges megoldást. Ezért aki sok időt tölt kijelzők előtt, annak érdemes megfontolnia a lézeres szemműtét opcióját. 

 

Sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, mert azt hiszik, a beavatkozás fájdalmas pedig a műtét során nem kell fájdalomra számítani. A másik visszatartó tényező esetenként a lézeres szemműtét ára, ami viszont egyből nem tűnik soknak, ha az életünk során megvásárolt és megvásárolandó szemüvegekhez vagy kontaktlencsékhez viszonyítunk. Valójában akár 2-3 minőségi szemüveg árából kijöhet a lézeres szemműtét, ami végleges megoldást jelenthet a problémára.

 

Kulcsszavak: kijelző szem

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24