Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

forrás: Prím Online, 2022. június 13. 17:17

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

A digitális eszközök által okozott szemproblémáknak már külön neve is van: CVS (Computer Vision Syndrome). Tünete lehet a homályos látás, szemszárazság, nyakfájdalom, szemfájdalom, kettős látás, szédülés, fókuszálási problémák és a rövidlátás mértékét is növeli. Mindezek hátterében leginkább az húzódik meg, hogy képernyőnézés közben keveset pislogunk, keveset mozgunk, valamint ugyanazokat az izmokat és funkciókat terheljük, és mindezt talán észre sem vesszük, annyira koncentrálunk.

 

 

Egy 2019-es tanulmány szerint a digitális tartalomfogyasztók 90%-a tapasztal a CVS tünetei közül legalább egyet. A szemszárazság a kontaktlencse-használók körében pedig fokozottabban is jelentkezhet, hisz az ilyen lencsék miatt egyébként is hajlamosabb kiszáradni és begyulladni a szem.

 

A felsorolt, nem kifejezetten szemhez köthető problémák a rossz testtartásra, a nem megfelelő magasságúra beállított asztalra, székre és kijelzőre vezethetők vissza, a rosszul elhelyezett egér és billentyűzet miatt pedig akár ínhüvelygyulladás is kialakulhat.

 

Íme a tippek, amelyek segíthetnek elkerülni a CVS-t

 

  1. Üljön a kijelzőtől kicsit távolabb, és inkább felülről lefelé nézze a képernyőt, ne pont szemből! A nyaka és a gerince is hálás lesz.
  2. Állítsa nagyobbra a betűméretet a kijelzőn, így kevésbé kell erőltetnie a szemét olvasás közben.
  3. Állítsa nagyobbra a képernyő fényerejét és a kontrasztot! Filmnézéshez megfelelőbb a kisebb kontraszt, de olvasáskor előnyösebb a kontrasztos kép.
  4. A tünetek fokozódnak, ha a szobában élesek és túl erősek a fények, ezért érdemes megfontolni, hogyan világítjuk meg a dolgozós tereinket.
  5. Tartson 20 percenként egy olyan 30 másodperces szünetet, amikor nem a kijelzőt nézi, hanem valami távolabbi pontot! Ez segít majd fókuszálni, és feloldja a szemizmokban keletkezett görcsöt és túlfeszítettséget.

 

A kijelzőnézés miatt romló rövidlátáson persze időlegesen segíthet a szemüveg vagy a kontaktlencse, de csak a lézeres látásjavítás nyújt végleges megoldást. Ezért aki sok időt tölt kijelzők előtt, annak érdemes megfontolnia a lézeres szemműtét opcióját. 

 

Sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, mert azt hiszik, a beavatkozás fájdalmas pedig a műtét során nem kell fájdalomra számítani. A másik visszatartó tényező esetenként a lézeres szemműtét ára, ami viszont egyből nem tűnik soknak, ha az életünk során megvásárolt és megvásárolandó szemüvegekhez vagy kontaktlencsékhez viszonyítunk. Valójában akár 2-3 minőségi szemüveg árából kijöhet a lézeres szemműtét, ami végleges megoldást jelenthet a problémára.

 

Kulcsszavak: kijelző szem

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59