Munka helyett a háborús oldalakat bogarásszák a netezők

Szalay Dániel, 2003. március 22. 20:37
A külföldi elemzők szerint a tévécsatornák közül a legnagyobb növekedést a Foxnews.com érte el az iraki háború miatt csütörtökön. 218 százalékkal többen nézték a CNN-nel versenyző médium weboldalát, mint a háború kitörése előtti átlagos csütörtöki időszakban.
A Foxnews.com után a CBSNews.com érte el a legnagyobb növekedést, a maga 207 százalékával. Csak ezután következik a CNN.com, melyet pontosan 200 százalékkal néznek többen, mint békeidőszakban. A legnagyobb forgalmat azonban, még így is, a CNN.com generálta csütörtökön az összes híroldalhoz képest, ami azt jelenti, hogy a CNN látogatóinak száma békeidőszakban is van olyan magas, hogy kisebb növekedéssel is meg tudta tartani első helyezését a látogatók számát tekintve. A külföldi beszámolók szerint ugyanis 9 millió látogatója volt két nappal ezelőtt, azaz csütörtökön.

Az MSNBC.com ebből a szempontból a második helyezést érte el azzal, hogy 6,8 millióan keresték a lapot.

Az adatok egyébként arra is utalnak, hogy a televízió és az internet jól kiegészíti egymást. Azok, akik munkahelyükről szeretnének friss információkhoz jutni, főleg az internetet böngészik. Otthonukból már inkább a televízió segítségével követik a híreket. A tömegtájékoztató eszközök azonban egymásra is épülnek, hiszen a televíziós hírműsorok gyakran hivatkoznak internetes forrásokra, és saját webcímeiket is gyakran kiírják, illetve a honlapokon is hangsúlyos helyen szerepelnek a tévéműsorral kapcsolatos információk, valamint hírforrásként a tévében elhangzó információkat is fölhasználják az online újságírók.

A napilapok egyébként úgy próbálják fölvenni a versenyt az internet gyorsaságával, hogy nem veszik föl a kesztyűt. Az írott sajtó ezért inkább háttérelemzésekkel szolgál. Persze azért megpróbálnak olyan új információkat is közölni, amelyek még az interneten sem jelentek meg.

A külföldi hírforrások mellesleg arról is beszámoltak, hogy egyre többen nézik a háborúellenes weboldalakat. Ezeken az oldalakon koordinálják néhány hónapja a béketüntetések szervezését. A három legismertebb tiltakozó lap (a http://www.antiwar.com, a http://www.unitedforpeace.org és a http://www.stopwar.org.uk) látogatóinak száma rövid idő alatt átlagosan 160 százalékkal növekedett meg a négy héttel ezelőtti adataikhoz képest.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55