Alternatív file-cserélő megoldás egyetemi hallgatóktól

Tóth Kristóf, 2003. október 29. 10:15

Keith Winstein és Joseph Mandel valószínűleg a campus kedvenceivé
válhatnak hamarosan. Azt mondják kitaláltak egy alternatív hozzáférési
lehetőséget, például nagy zenei adatbázisokhoz, anélkül, hogy meggyűlne
a bajuk a törvénnyel, vagy a szórakoztató iparral.
Hétfőn egy olyan rendszert mutattak be, amely segítségével a Massachusetts egyetemen több mint 3500 CD-nyi zenéből válogathatnak a tanulók, a helyi kábeltévé hálózaton keresztül. Elmondásuk szerint a megoldás teljesen kompatibilis a szerzői jogokat védő törvényekkel.

A tanulók meg fogják osztani a szoftvert más egyetemekkel, iskolákkal is, akik éves szinten nagyjából pár ezer dolláros költséggel tudják majd üzemeltetni a rendszert. Ők ezt egy nagyon csekély költségnek nevezik azokkal a büntetésekkel szemben, amelyet a szerzői jogi perek akasztanak az illegális filecserélők nyakába.

A rendszer lényege, hogy ugyan az interneten át kezelik azt, mégis az adat az egyetemi televíziós hálózaton át megy. Ezáltal ez egy analóg átviteli móddá válik, és a digitális átvitellel szemben nem egy az egyben reprodukálódnak a fileok. A megoldás hátulütője csupán annyi, hogy így a CD hangminőségét nem éri el a zenei szolgáltatás, azonban az FM rádióét jóval meghaladja. A jó oldala tehát, hogy amiért a fileok nem pontosan ugyanúgy sokszorozódnak, a licenszelési feltételek is jóval enyhébbek. Az ötlet két dolgon alapult, méghozzá az egyik, hogy az egyetemeknek rendkívül olcsó licenszet biztosítnak a kiadók az analóg zene közvetítésre, valamint rájuk is ugyanaz a fizetési kötelezettség vonatkozik, mint a rádiókra, tehát csak a zene előadóinak kell jogdíjat fizetni, a kiadónak viszont nem. Ily módon még azoknak a CD-it is közzé tehetik, akik amúgy nem járultak hozzá zenéjük digitális közzétételéhez még a legális letöltési szolgáltatóknál sem. Ilyen például Madonna, vagy akár a Beatles.

Természetesen a rendszer megvalósítható akár városok kábeltévés hálózatán keresztül is. Ennek ellenére mégis az egyetemek számára a legjobb megoldás ez, hiszen általában alapból is rendelkeznek kiépített kábelrendszerrel, valamint terjesztési licenszekkel. Ezenkívül persze azért, mert amúgy is az egyetemi hallgatók, ezen belül is a kollégisták a leggyakoribb filecserélők, és az egyetemeknek is megéri, ha a hallgatói legális keretek között végezhetik ezt, például havidíjért.

Az MIT egyetemi projektjét "Library Access to Music"-nak hívják, vagy röviden csak "LAMP"-nak, és a következőképpen működik: A felhasználók felmennek egy internetes weboldalra, ahol kiválasztanak egyet az MIT rendszer 16 kábel csatornája közül, amelyet ezután 80 percig birtokolhatnak. Ezt követően már válogathatnak is a 3500 CD közül, amelyet a két 20 és 22 éves tanuló egy kérdőív alapján válogatott össze az elmúlt egy év alatt. A kiválasztott zenét ezután a kábelen leadják a tanuló szobája felé, ahol azt a TV-n, számítógépén, vagy egyéb audió berendezésén hallgathatja. A felhasználók tehát hallgathatják, de nem tárolhatják a zenéket.

Egyetlen személy irányíthat egy időben egy csatornát, azonban abba bárki belehallgathat. Ezen kívül mindenki láthatja a szoftveren át, hogy melyik csatornát éppen ki irányítja, és mit hallgat rajta. Ha a 16 csatorna kihasználtsága olyan lesz, az MIT újabb csatornákat fog megnyitni a felhasználók előtt, pár száz dollár ellenében.

A rendszert a tanulók részben a Microsoft 25 millió dolláros támogatásából építették ki, amelyet az az MIT-nek nyújtott. "Eredetileg az interneten át akartuk megvalósítani, de az ügyvédek nem tanácsolták ezt." mondta el Winstein. A legnagyobb kihívást a kétfajta szerzői jog értelmezése jelentette, méghozzá a dal írójának joga, valamint a felvétel készítőinek jogai. Eleinte egyáltalán nem volt tiszta, hogy az intézmény egyszerűen közzé teheti-e a több mint 3500 CD-nyi zenét, ami már amúgy is a tulajdonában volt. Végeredményben engedéllyel, 8 dollárt kell fizetniük a tanulóknak CD-nként az MP3 állományokért.

Miután elküldték a projekt terveit Jonathan Lamynak, a Recording Industry of Americához, és a RIAA-hoz, azok nem voltak hajlandóak nyilatkozni az ügyben.

"A tanulók hozzáférhetnek egy hatalmas zenei adatbázishoz, és a szerzői jogok tulajdonosai is ki vannak fizetve cserébe. Ebbe az irányba kellene haladnia mindenkinek. Remélem a felvételt készítők iparága is észreveszi, hogy ez jobb megoldás, mint folyton megbüntetni a felhasználókat." mondta el Von Lohmann, aki rávilágított emellett arra is, hogy más fajta licenszekkel nem lenne ez az egész galiba a digitális zene, és a p2p hálózatok körül.
Kulcsszavak: filecserebere zene

Mit tudnak rólunk az okosautók?

Az autóipar technológiai fejlődésével egyre többen használnak internetre kapcsolt autókat a világ minden táján, a statisztikák szerint 2023-ra 76 millió új okosautó lesz forgalomban. Ezek a járművek rengeteg hasznos adatot gyűjtenek saját műszaki állapotukról és a sofőrök vezetési szokásairól, amelyeket a gyártók például későbbi termékfejlesztésekhez használnak fel, hogy kényelmesebbek, fenntarthatóbbak és biztonságosabbak legyenek az autók, illetve a közlekedés. Az adatok egy része azonban személyes információ is egyben, amivel az autóhasználók sokszor nincsenek is tisztában. Vajon tudjuk, hogy pontosan milyen információkat rögzítenek az okosautók és mi történik aztán ezekkel? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül a GDPR bevezetésének második évfordulója kapcsán a flottakezelésben piacvezető LeasePlan, amely legújabb Mobility Monitor felmérésében a kapcsolódó aggodalmakkal is foglalkozik.

2020. június 3. 17:48

Online is igényelhetők a Telenor új kedvezményei

Mobilnetezés szempontjából a nyár hagyományosan intenzívebb időszak, és ugyan az idei biztosan nem lesz szokványos a koronavírus miatt, abban azonban nincs változás, hogy a Telenor most is extra adatkerettel járul hozzá ügyfelei gondtalan időtöltéséhez. A meglévő számlás és kártyás előfizetők duplázott adatkeretet, az újonnan érkező számlások pedig 100 GB extra Hipernetet érvényesíthetnek.

2020. június 3. 16:20

A Fujitsu hatpontos akciótervet dolgozott ki a munkaerő átalakítására

Új akciótervében a Fujitsu hat olyan cselekvési pontot azonosított, amelyek révén a szervezetek túltekinthetnek a COVID-19 világjárvány által megkövetelt azonnali munkaerő-gazdálkodási intézkedésékeken. 

2020. június 3. 14:56

Az új Sony TV-k kiemelkedő minőségű audiovizuális élményt nyújtanak

A Sony jellegzetes képminőségét, hang- és felhasználóélményét tömörítő XH80 és X70 4K HDR LCD televíziók Európa-szerte megérkeztek a viszonteladókhoz, jelentette be a Sony Europe. 

2020. június 3. 13:41

Ahol a válság egyben lehetőség is

A hazai vállalatok 50 százalékát saját bevallásuk szerint egyáltalán nem, vagy csak enyhén érinti a koronavírus miatt továbbgyűrűző válság, ötödük pedig kifejezetten lehetőségként tekint rá – derül ki a Stylers friss kutatásából. A felmérés eredményei optimizmusra adnak okot, bár van még hová fejlődni: a döntéshozók többsége tisztában van a digitalizáció szükségességével és hajlandó is erőforrást allokálni erre a területre, azonban közülük is csupán 63 százalék kezeli azt stratégiai kérdésként. Az már világosan látszik, hogy a járványhelyzet örökre megváltoztatja a cégek hozzáállását a digitalizációhoz, de vajon mire fókuszálnak majd a következő hónapokban?

2020. június 3. 13:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás