Alternatív file-cserélő megoldás egyetemi hallgatóktól

Tóth Kristóf, 2003. október 29. 10:15

Keith Winstein és Joseph Mandel valószínűleg a campus kedvenceivé
válhatnak hamarosan. Azt mondják kitaláltak egy alternatív hozzáférési
lehetőséget, például nagy zenei adatbázisokhoz, anélkül, hogy meggyűlne
a bajuk a törvénnyel, vagy a szórakoztató iparral.
Hétfőn egy olyan rendszert mutattak be, amely segítségével a Massachusetts egyetemen több mint 3500 CD-nyi zenéből válogathatnak a tanulók, a helyi kábeltévé hálózaton keresztül. Elmondásuk szerint a megoldás teljesen kompatibilis a szerzői jogokat védő törvényekkel.

A tanulók meg fogják osztani a szoftvert más egyetemekkel, iskolákkal is, akik éves szinten nagyjából pár ezer dolláros költséggel tudják majd üzemeltetni a rendszert. Ők ezt egy nagyon csekély költségnek nevezik azokkal a büntetésekkel szemben, amelyet a szerzői jogi perek akasztanak az illegális filecserélők nyakába.

A rendszer lényege, hogy ugyan az interneten át kezelik azt, mégis az adat az egyetemi televíziós hálózaton át megy. Ezáltal ez egy analóg átviteli móddá válik, és a digitális átvitellel szemben nem egy az egyben reprodukálódnak a fileok. A megoldás hátulütője csupán annyi, hogy így a CD hangminőségét nem éri el a zenei szolgáltatás, azonban az FM rádióét jóval meghaladja. A jó oldala tehát, hogy amiért a fileok nem pontosan ugyanúgy sokszorozódnak, a licenszelési feltételek is jóval enyhébbek. Az ötlet két dolgon alapult, méghozzá az egyik, hogy az egyetemeknek rendkívül olcsó licenszet biztosítnak a kiadók az analóg zene közvetítésre, valamint rájuk is ugyanaz a fizetési kötelezettség vonatkozik, mint a rádiókra, tehát csak a zene előadóinak kell jogdíjat fizetni, a kiadónak viszont nem. Ily módon még azoknak a CD-it is közzé tehetik, akik amúgy nem járultak hozzá zenéjük digitális közzétételéhez még a legális letöltési szolgáltatóknál sem. Ilyen például Madonna, vagy akár a Beatles.

Természetesen a rendszer megvalósítható akár városok kábeltévés hálózatán keresztül is. Ennek ellenére mégis az egyetemek számára a legjobb megoldás ez, hiszen általában alapból is rendelkeznek kiépített kábelrendszerrel, valamint terjesztési licenszekkel. Ezenkívül persze azért, mert amúgy is az egyetemi hallgatók, ezen belül is a kollégisták a leggyakoribb filecserélők, és az egyetemeknek is megéri, ha a hallgatói legális keretek között végezhetik ezt, például havidíjért.

Az MIT egyetemi projektjét "Library Access to Music"-nak hívják, vagy röviden csak "LAMP"-nak, és a következőképpen működik: A felhasználók felmennek egy internetes weboldalra, ahol kiválasztanak egyet az MIT rendszer 16 kábel csatornája közül, amelyet ezután 80 percig birtokolhatnak. Ezt követően már válogathatnak is a 3500 CD közül, amelyet a két 20 és 22 éves tanuló egy kérdőív alapján válogatott össze az elmúlt egy év alatt. A kiválasztott zenét ezután a kábelen leadják a tanuló szobája felé, ahol azt a TV-n, számítógépén, vagy egyéb audió berendezésén hallgathatja. A felhasználók tehát hallgathatják, de nem tárolhatják a zenéket.

Egyetlen személy irányíthat egy időben egy csatornát, azonban abba bárki belehallgathat. Ezen kívül mindenki láthatja a szoftveren át, hogy melyik csatornát éppen ki irányítja, és mit hallgat rajta. Ha a 16 csatorna kihasználtsága olyan lesz, az MIT újabb csatornákat fog megnyitni a felhasználók előtt, pár száz dollár ellenében.

A rendszert a tanulók részben a Microsoft 25 millió dolláros támogatásából építették ki, amelyet az az MIT-nek nyújtott. "Eredetileg az interneten át akartuk megvalósítani, de az ügyvédek nem tanácsolták ezt." mondta el Winstein. A legnagyobb kihívást a kétfajta szerzői jog értelmezése jelentette, méghozzá a dal írójának joga, valamint a felvétel készítőinek jogai. Eleinte egyáltalán nem volt tiszta, hogy az intézmény egyszerűen közzé teheti-e a több mint 3500 CD-nyi zenét, ami már amúgy is a tulajdonában volt. Végeredményben engedéllyel, 8 dollárt kell fizetniük a tanulóknak CD-nként az MP3 állományokért.

Miután elküldték a projekt terveit Jonathan Lamynak, a Recording Industry of Americához, és a RIAA-hoz, azok nem voltak hajlandóak nyilatkozni az ügyben.

"A tanulók hozzáférhetnek egy hatalmas zenei adatbázishoz, és a szerzői jogok tulajdonosai is ki vannak fizetve cserébe. Ebbe az irányba kellene haladnia mindenkinek. Remélem a felvételt készítők iparága is észreveszi, hogy ez jobb megoldás, mint folyton megbüntetni a felhasználókat." mondta el Von Lohmann, aki rávilágított emellett arra is, hogy más fajta licenszekkel nem lenne ez az egész galiba a digitális zene, és a p2p hálózatok körül.
Kulcsszavak: filecserebere zene

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

Royal RSS Reader 1.69

Telepítést nem igénylő, gyorsan használható RSS olvasó alkalmazás. Jellemzők: új hírcsatornák egyszerű felvétele a listába, keresési műveletek időzítése, betűméret változtatás, aktuális hírcsatorna mentése HTML formátumba stb.

2023. október 1. 12:32

StarCodec Lite 20230926

A StarCodec különböző kategóriák szerint csoportosított kodekcsomag videó és audió kodekekkel, szűrőkkel és egyéb hasznos funkciókkal (XviD, DivX, LAV Filters, ffdshow, x264, WebM, MPEG-1/2, MP3, MP4, MKV, H.264, AVC, OGG, AAC, madVR, MediaInfo, DivFix ++ stb.).

2023. október 1. 12:30

A QNAP bemutatja az új kétportos QXG-10G2T 10 GbE hálózati bővítőkártyát

A QNAP Systems, Inc., a számítási-, hálózatépítési- és tárolási megoldások vezető innovátora bemutatta a QXG-10G2T 10 GbE hálózati bővítőkártyát.

2023. október 1. 12:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38