Ölbemozi, avagy a mobil dvd

forrás Prim Online, 2004. március 20. 09:24
Az autó fejtámlájára csatolható vagy éppenséggel az ebédlőasztalon a vasárnapi leves mellett fényképtartószerűen kitámasztható, akkumulátorról, hálózatról és szivargyújtóról egyaránt működtethető DVD-lejátszó jelent meg februárban a magyar piacon, amely a gyári DVD-k mellett az MP3-fájloktól az újraírt CD-kig szinte minden inputot elfogad, és lejátszik.
A magyarországi forgalmazást elindító For-Max Kft. autós, illetve hordozható multimédia-eszközökre szakosodott, és ennek a kínálati palettának ugrott az élére a Next Base SDV 17A márkanevű, walkmanméretű, saját képernyős DVD-lejátszó.

A saját képernyőt és a méretet azért hangsúlyozzuk külön is, mert a korábbi mobil DVD-k esetében vagy külön készülékben volt a lejátszó, amelyhez csatlakoztatni kellett az önálló, kisméretű LCD-kijelzőt (pl. a DVD-Center által tesztelt DV1-P1, ld.: dvd.index.hu/index.php?cikkid=481), vagy az a noteszgépekhez hasonlóan fedőlapként hajlott rá a lejátszóra. Az SDV 17A az első általunk ismert berendezés, amelynek DVD-fiókja közvetlenül a képernyő alá csúszik be, és ennek a tulajdonságának köszönhetően akár az autó első ülésének fejtámlájára is ráerősíthető (hogy ezt ne kelljen madzaggal megoldani, a gyári csomagolásban akad egy erre szolgáló kis táska), és így a hátsó ülésen utazónak (vagy a repülőgép, a luxusautóbusz utasának) menet közben sem kell lemondania a mozi élményéről. (Feltehetően szintén az autósokra gondoltak, amikor kidolgozták azt a tulajdonságát, hogy a kijelzőn a kép 180 fokkal elforgatható legyen. Beszerelésnél vagy akár a fejtámlára erősítésnél hasznos lehet, hogy fejjel lefelé is működtethető a készülék, és a film ilyenkor is "talpon" marad...)

A szomszéd ülésen ülő ugyanúgy élvezheti a filmet, hiszen vízszintesen mindkét irányban 70-80 fokos látószögből jól látható a kép, függőlegesen viszont igyekezni kell a képernyővel szemben elhelyezkedni, mert alulról vagy felülről nézve már 40 fokon túl elkezdődik az információvesztés.

Kipróbálva a készüléket, sok olyan tulajdonságot fedeztünk fel, amelyet esetleg még a "nagyok" sem tudnak (vagy legalábbis nem mindegyik). Például a különböző minősítésű filmeket jelszavakkal lehet védeni, azaz a szülő kontrollálhatja, hogy gyermekének mit szabad, és mit nem. MP3-CD esetén a készülék kezeli a könyvtárakat, azonosítókat, ha pedig egy CD JPEG-képeket és MPEG-zenefájlokat is tartalmaz, akkor rákérdez, hogy melyikre is vagyunk kíváncsiak. A képeket diavetítő-szerűen játssza le, az audiofájloknál viszont a trackek számát nem mutatja, a lejátszást menüvel nem támogatja.

A hang külön is megérdemel egy bekezdést: Dolby Digital és DTS surround. A készülékbe 2 darab 1 wattos hangszórót építettek be, de digitális, optikai kimeneten keresztül csatlakoztathatók nagyobb teljesítményű hangsugárzók is. (Igaz, ehhez a kábelt külön meg kell venni, csakúgy, mint az asztali készülékek esetében.) Van viszont fülhallgató (nemcsak kimenet). Szomorúan fedeztük fel, hogy a berendezés oldalán lévő kis hangerő-szabályozó funkciója nem került rá a távirányítóra, s bár azzal sokkal több műveletet lehet végrehajtani, mint a készülék saját billentyűivel, a hangerőt csak magán a masinán lehet szabályozni. (Szerencsére egy ekkora, 7 colos kijelző valójában karnyújtásnyinál nem kerül messzebbre.)

A 7 colos TFT-kijelző 16:9 arányú, de átváltható 4:3-ra is, ami természetesen a hasznos méret rovására történik. A felbontás 480x234 pixel, a színmélység pedig true color - ez elegendőnek tűnik a filmekhez, a feliratok szélei azonban pixelesek. Természetesen léteznek ennél nagyobb felbontású kijelzők, de a készülék árát tekintve ez optimálisnak tűnik. Mindenesetre ha valaki a sötét, tónusgazdag Gyűrűk urát szeretné élvezni, akkor annak vagy a mozit ajánljuk, vagy azt, hogy a berendezést csatlakoztassa egy igazán jó, márkás televízióhoz.

Persze egy ekkora készüléknél nem a moziszintű élvezet, hanem a hordozhatóság a lényeg, és javára legyen mondva: a kép a rázkódást is jól bírta, ami a magyar utakon nem utolsó szempont. A hang ezzel csak akkor tart lépést, ha a fülhallgatót használjuk, ám ez utastársaink iránti tapintatból amúgy sem árt.

A kocsiban kisegít bennünket a tartozékként kapott szivargyújtós vezeték, egyébiránt pedig a készülék méretéhez képest terjedelmesnek tűnő, dokkolóállomásra emlékeztető akkumulátor gondoskodik a menet közbeni áramellátásról - egy feltöltéssel mintegy két és fél órán keresztül, ami egy mozifilmre elegendő.

Mondani sem kell, hogy videokamerát is csatlakoztathatunk a berendezéshez. Így jó minőségű kijelzőn követhetjük a felvételt, de hát ehhez nem kell mobil DVD, az operatőr valószínűleg beéri egy kijelzővel, ami olcsóbb. (Más kérdés, hogy azon nem nézhet DVD-t...)

A For-Max cseregaranciával 120 000 forintban határozta meg a készülék nettó árát, ami nemcsak egy autóba beszerelt DVD ellenértékéhez viszonyítva tűnik kedvezőnek. A berendezésről további információkat a cég weboldalán találhatunk: www.for-max.hu.

***

Végezetül összegezzük - immár csak felsorolásszerűen és angolul - a műszaki paramétereket:

- Auto/Pal/NTSC System
- Built In Dolby Digital Decoder
- Multi OSD Language (English/Germany/French/Spainish/...)
- Multi Angel/Audio/Subtitle Supported
- Parent Lock
- Fast Forward/Reverse (X2,X4,X8,X16)
- Zoom Play (X2,X3,X4,X1/2,X1/3,X1/4)
- 7" 16:9 Wide-Type TFT Display
- Viewing Area 154.1(W)X87.05(H)Mm
- Response Time 30 ms
- 112,320 Pixels (W480xh234x3rgb)
- Mini-Speakers 1W+1W
- Rechargable Lithium-Ion Type 2.5 hrs Playback Time
- DVD/VCD/SVCD/MP3/CDDA/JPEG/CD-R/CD-RW/DVD-R/DVD-RW
- 1*Av Out (Mini Jack)
- 1*Optical Digital Out (Toslink)
- 1*3.5 mm Earphone Output W/Vol Control
- AC/DC Adapter
- Remote Control
- AV Cable
- Soft Carrying Case, Accessory Bag
- Li-Ion Battery Pack
- Car Light Adapter Plug
- Earphone, 1 To 2 Earphone
- Socket, Car Bag
- Player Dim.: L202*W154*H26 mm

Business Online ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Új tagokkal bővült a G-Shock női karóráinak választéka

A Casio bemutatta a G-Shock márka legújabb ütésálló karóráit. A kompakt, analóg-digitális számlappal rendelkező karórák a nőiességet ünneplik és rózsaarany (ú.n. rose gold) színben tündökölnek. Mint ismeretes ez az árnyalat eredetileg az ékszereknél jelent meg, de ma már a karórákon is hódít. 

2023. október 1. 13:36

20 éves jubileumát ünnepli a Budapest Design Week

Idén 20. alkalommal rendezik meg 2023. október 5. és 15. között a Budapest Design Weeket (BDW), amelyre jubileumi programsorozattal készül a Magyar Formatervezési Tanács. A fesztivál fókuszában a BDW elmúlt 20 évének legkiemelkedőbb szereplői, alkotásai és eseményei állnak, emellett számos izgalmas programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, szakértői előadásokkal és neves hazai designvállalkozások bemutatásával ünnepelnek. A visszatekintés mellett kiemelt szerepet kap a jövőtervezés is.

2023. október 1. 11:49

Karrierváltás: 600 ezerhez közelít a junior informatikusok átlagbére

A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon az informatikusok: egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után egy éven belül átlagosan havi bruttó 596 ezer forintot vihetnek haza azok, akik a karrierváltás mellett döntenek. 

2023. október 1. 10:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38