A Samsung további beruházással igyekszik előzni

MTI Sajtóadatbank, 2005. november 22. 09:50
A világ legnagyobb memórialapka-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics 636,9 milliárd vont (614,2 millió dollár) ruház be a flash és a DRAM lapkák gyártásának növelésébe. Az új futószalagokon a jövő év második felében indul a tömeggyártás, közölték a cégnél.
A Samsung Electrinics a jelek szerint további nagy beruházásokkal igyekszik megtartani piaci előnyét a bizonytalan, áreséssel nehezített piacon, remélve, hogy jövőre stabilizálódnak az árak, de a mostani árszínvonal addig is ösztönzi a keresletet. A cég becslése szerint az idén több mint 30 százalékkal csökken a DRAM-lapkák ára, jobban, mint az elmúlt években. A mobiltelefonokban, digitális kamerákban és hordozható zenelejátszókban használatos flash memórialapkáknál 40 százalékos áreséssel számolnak az idén a dél-koreai cégnél.

A Samsung Electronics tavaly 17 milliárd dollárért adott el félvezetőlapkákat, ezt 2012-re legalább 61 milliárd dollárra akarja emelni. Alapot ad erre a cégnek az a várakozása, hogy a kínai információs technológiai ágazat ezentúl évente 11 százalékkal bővül. 2010-ben már 5,5 milliárdos lapkaértékesítést tervez a dél-koreai vállalat Kínában, háromszor annyit, mint jelenleg. A lapkapiac áresését a Samsung Electronics is megszenvedi, de a jelek szerint kevésbé, mint számos versenytársa.

A második negyedévben a Samsung Electronics adózott eredménye 46 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, 1,694 billió von (1,6 milliárd dollár) volt 3,133 billió helyett. Ez a legutóbbi, ismert eredménye messze a piaci várakozások alatt volt, de 13 százalékkal mégis jobb lett az idei első negyedévinél. Üzemi eredménye 56 százalékkal romlott, forgalma 9,3 százalékkal 13,588 billió vonra esett vissza a tavalyi második negyedévi 14,98 billióhoz képest.

Tavaly a Samsung Electronics adózott eredménye még majdnem megkétszereződött: 10,787 billió vonra nőtt a 2003-as 5,959 billióról. A forgalma 57,632 billió vonra emelkedett 43,582 billióról.

Az egyik fő európai versenytárs, a német Infineon Technologies AG félvezetőgyártó a tavalyi, pozitív fordulat után az idén ismét bajba került. A szeptemberrel zárult üzleti évében 312 millió eurós veszteséget szenvedett adó után, az előző évi, 61 milliós adózott eredmény helyett.

Az üzemi mérlegben 183 millió eurós hiány volt az előző évi, 314 milliós többlet helyett, a forgalom 6 százalékkal 6,759 milliárd euróra csökkent 7,195 milliárdról, jelentették a cégnél pénteken.

Az év végén javult valamelyest a helyzet: az utolsó üzleti negyedévben az adó utáni veszteség 100 millió euróra csökkent az előző negyedévi 240 millióról, az üzemi veszteség 43 millió euróra szűkült 234 millióról, a forgalom 8 százalékkal 1,73 milliárd euróra nőtt, de 13 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az üzletmenet egész évi romlását azzal magyarázták, hogy meredeken csökkent a kereslet a mobiltelefon-alkatrészek iránt, és folytatódott az áresés minden terméknél, főként a memórialapkáknál. Az Infineonnál úgy becsülik, hogy jövőre a félvezetőpiac világszerte körülbelül 5 százalékkal bővülhet, és a cég is követni fogja ezt az ütemet.

A helyzet láttán fel is darabolják az Infineont: a DRAM memórialapkák gyártását 2006 közepéig leválasztják, és az új céget is tőzsdére viszik, így döntött a cég felügyelőbizottsága az éves beszámoló közzététele előtt, múlt héten csütörtökön. Ezzel a konszern a jelenlegi forgalmának mintegy negyedétől válik meg, és az így jelentősen zsugorodó Infineon az autóipar és a távközlés számára gyártott termékeire összpontosít majd.

Az új memórialapka-konszern székhelye is Németországban lesz, a cég technológiai fejlesztőközpontja is Drezda marad, és az új cég vezetője is az Infineon DRAM részlegének eddigi főnöke lesz. A piac pozitív hírként értékeli a leválasztást, és maga az Infineon is úgy véli, hogy mindkét egységnek jók a jövőbeni kilátásai.

A Daiwa Institute of Researchnél úgy vélik, hogy a DRAM áramkörök kínálata az idén összességében 2-3 százalékkal haladja majd meg a keresletet, és nem biztos, hogy az árak még az idén elérik a 3,00 dolláros fedezeti pontot, amely alá süllyedtek év közben. Az árszintet az új generációs modellek emelhetik az év végétől. A DRAM áramkörgyártók jó évet zártak tavaly. Az irányadó 256 megabites DDR lapka ára tavaly áprilisban átlépte a 6 dollárt, majd visszaesett, de a negyedik negyedévben még 4,52 dollár volt.

Az előző, tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon adózott eredménye 61 millió euró volt a 2003-as, 435 millió eurós veszteség és a 2002-es, 1,021 milliárd eurós veszteség után. A 2001. szeptemberrel zárult üzleti évben az adó után veszteség 592 millió euró volt. A cégnek utoljára 2000-ben volt adózott eredménye, akkor 1,126 milliárd euró. Az előző, tavaly szeptemberrel zárult üzleti évben az Infineon üzemi mérlege 314 millió eurós többletre váltott az előző évi, 344 milliós hiányról, a bevétele 7,195 milliárd euróra emelkedett 6,152 milliárdról.

Az év során sikerült növelni a legkorszerűbb, legkeresettebb félvezetők termelését, eladták az száloptikai üzletágat, és fejlesztették a portugáliai és a kínai termelésüket, ezek és a viszonylag jó piaci árak járultak hozzá a fordulathoz a cég jövedelmezőségében.

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

A világ harminc országának legfeljebb 15 és fél éves diákjai számára meghirdetett Európai Junior Informatikai Diákolimpiát (eJOI) idén Ukrajna rendezte meg - virtuálisan. A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az eJOI-ra, amelyen két ezüstérmet és öt bronzérmet szereztek.

2022. szeptember 26. 18:20

OutlookStatView 2.27

Az OutlookStatView beolvassa az Outlook postafiókját, és általános statisztikákat jelenít meg azokról a felhasználókról, akik e-mailben kommunikálnak. Minden felhasználónál (e-mailnél) a következő információk jelennek meg: akimenő üzenetek száma, a beérkező üzenetek száma, az üzenetek teljes mérete, időtartomány stb.

2022. szeptember 26. 17:41

Macrorit Disk Scanner Portable 5.1.0

Gépünk tökéletes működésében a merevlemezek hibás szektorai jelentős problémát okozhatnak, a mellékelt program ezeket a hibás részeket keresi meg és próbálja kijavítani azokat.

2022. szeptember 26. 16:55

Egészségügyi startupper a leginspirálóbb fiatal női tehetség díjának jelöltje

Magyarország egyik legolvasottabb női portálja, a Femcafe.hu negyedik éve jutalmazza azokat az ösztönző női példaképeket, akiknek munkássága, teljesítménye és személyisége példaként szolgál a hazai közösségek számára. A 2022-es Inspiráló Nők Díj jelölőbizottságának fiatal tehetség kategória jelöltje Nagy Nelly, a My Food Protocol startup ötletgazdája és alapító tulajdonosa.

2022. szeptember 26. 16:39

Mesterséges intelligencia segítheti a valós idejű anomáliaészlelést a hálózatokon

Lezárult a Quadron Kibervédelmi Kft., a BME és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILab) közös tudományos kutatási projektjének első szakasza. A kutatás központjában egy olyan algoritmus áll, amely mesterséges intelligencia képességgel tudja érzékelni egy informatikai rendszer nem megszokott működését, amelyek támadásokra utalhatnak, jóval azelőtt, hogy a károkozás bekövetkezne.

2022. szeptember 26. 15:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38

Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

2022. augusztus 31. 14:17