Sorozatgyártásra kész laptop-üzemanyagcella a CeBIT-en

Milkovits Gábor, 2006. március 4. 18:59
A tajvani Antig Technology és AVC nevű cégek a jövő heti hannoveri CeBIT kiállításon bemutatják az első olyan laptopokhoz kifejlesztett üzemanyagcellát, amely végre eljuthat a sorozatgyártásig.
A Media Bay DMFC nevű környezetbarát energiaforrás fő újítása az eddigi prototípusokhoz képest az, hogy bármely szabvány laptop optikai meghajtó számára kialakított rekeszébe behelyezhető. Így egyrészt nem teszik ormótlanná a hordozható PC-t, mivel a működtetéshez szükséges rész megbújik a rekeszben, másrészt pedig a kompatibilitás sem jelent gondot. A cella eldobható külső tartályból, vagy kapszulából tölthető fel, egyszerre mintegy 45 watt energiával, ami egy átlagos laptop esetében 8 órányi használathoz elegendő. Az első prototípus már az egy évvel ezelőtti CeBIT-en látható volt, ám az azóta eszközölt módosítások egyelőre nem ismertek.

A tajvani gyártók ezidáig sem a velük partneri viszonyban álló PC-gyártókkal, sem a várható piaci forgalmazással kapcsolatban nem nyilatkoztak. Egyes hírforrások szerint a Media Bay DMFC üzemanyagcella hátrányos tulajdonsága 1,7 kg-os tömege, ám ezt a hivatalos honlapok és sajtóközlemények nem támasztják alá. Ráadásul valószínű, hogy amennyiben az adat mégis hiteles, úgy a teljes szettre, vagyis a fő áramforrás mellett a töltőtartályra és a közvetítő modulra együttesen vonatkozik. Az ismertebb, vagy nevesebb vállalatok közül a Toshiba és a digitális fényképezőgépeket gyártó Olympus dolgozik komolyabb üzemanyagcellás projekteken, ám a technológia egyelőre a vártnál lassabban jut csak el a kereskedelmi forgalmazásig.
Kulcsszavak: notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14