Vezeték nélküli hálózat a hazai SPAR áruházakban

forrás Prim Online, 2006. március 15. 17:39
A SPAR áruházlánc 168 üzletében, logisztikai központjában és új irodaházában kiépített Cisco hálózat folyamatos vezeték nélküli hozzáférést biztosít az árugazdálkodási háttérrendszerhez. A soproni Interspar üzletben kísérleti jelleggel már ma is működik a vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódó infoterminál, amelyen keresztül a vásárlók online információkat kaphatnak az üzletben árusított termékekről, árakról.
A dinamikusan fejlődő SPAR áruházlánc évi több mint 200 milliárd forintos bevételével a magyar élelmiszer-kereskedelmi piac meghatározó szereplője. A SPAR hálózat jelenleg 168 üzlettel rendelkezik, a cég központja Bicskén található, közel 10 hektáros területen. Az 1994-ben épült logisztikai központot folyamatosan fejlesztik, a raktár területe jelenleg meghaladja a 30 ezer négyzetmétert. Ugyanitt 2002-ben került átadásra az új irodaház, amelyet 2005-ben jelentősen kibővített a vállalat. Valamennyi telephelyet Cisco technológiával kiépített VPN hálózat köt össze, a vezeték nélküli lefedettséget közel 2000 darab Cisco 1200-as vezeték nélküli access pont biztosítja.

Az új, vezeték nélküli hálózaton alapuló online rendszer megvalósításával a cél az adatgyűjtési és árugazdálkodási folyamatok megújítása, valós idejűvé tétele volt. Korábban az áruátvétel során offline adatgyűjtőkkel olvasták le az érkező áruk vonalkódját, az így nyert információkat egy újabb lépésben töltötték fel a számítógépes rendszerre, majd onnan bevételezték az árut. Ma már nemcsak az áruátvétel, de a rendelések is online történnek: a rendszer automatikusan figyeli a mindenkori készletszintet és szükség esetén feladja a rendeléseket, de emellett természetesen manuális árurendelésekre is van lehetőség. Hosszabb távon az üzlettérben található mérlegek rendszerbe kapcsolását is tervezik.

"A Cisco vezeték nélküli megoldása mellett alapvetően az ár-érték arány, valamint a hálózatba integrált biztonsági funkciók miatt döntöttünk. A központi raktárat és irodaházat is számításba véve 180 helyszínen összesen 2000 access pontra kiterjedő teljes rendszerben rendkívül fontos volt a biztonság, valamint távmenedzsment lehetősége. A frissítések a hálózaton át küldhetőek, így a teljes hálózatüzemeltetést összesen 5 fős csapat végzi." - mondta Katona Péter, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. IT managere. "Egy kereskedelmi hálózat esetében az online árugazdálkodás és a leltározás szempontjából követelmény a teljes lefedettség, hogy a hordozható adatgyűjtőket minden négyzetméteren használni tudjuk. A fejlesztés során az Airmagnet WLAN hálózat monitorozó, mérő és tervező megoldásaival szimulálni tudtuk a hozzáférési pontok elhelyezkedését, így pontosan definiálni tudtuk az access pontok pontos helyét és darabszámát."

A vezeték nélküli hálózat nemcsak az egyes üzletekben dolgozó boltvezetők, dolgozók munkavégzését teszi hatékonyabbá, de a több boltért, boltcsoportért felelős mobil munkatársak is bárhol, bármikor biztonságosan elérhetik a hálózatot és az üzleti alkalmazásokat. A fejlesztéseknek, így a vezeték nélküli hálózatelérésnek köszönhetően a belső informatikai helpdeskre befutó hívások, problémák számát is jelentősen sikerült csökkenteni.

A soproni Interspar üzletben kísérleti jelleggel már ma is működik az a vezeték nélküli hálózatra kapcsolódó infoterminál, amelyen keresztül a vásárlók online információkat kaphatnak az üzletben árusított termékekről, árakról. A tervek szerint a kedvező tapasztalatok alapján 2006. második felétől az infoterminálok használatát további üzletekre is kiterjesztik.

A projekt során a gyengeáramú hálózatot a Polygon Kft. építette ki, a vezeték nélküli hálózat megvalósítását a Cisco Systems Magyarország Premier minősítésű partnere, a GNS Kft. végezte.
Kulcsszavak: WLAN Cisco

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05