Canon DC320 kamkorder amatőröknek

Széles Csongor, 2007. augusztus 9. 11:13

Ezen a területen eddig a Sony volt az igazi nyertes és ha jobban megfigyeljük, szinte egyik gyártó sem lendül neki komolyan a trónfosztásnak. Most itt van előttünk a Canon DC320, amely akárhogy is nézzük, nem tud leckét adni a Sony kamkordereknek.

Design

A DC230 méretei ellenére nehéznek mondható, 405 grammnyi alkatrész azonban még levegősen elfér, az 54 x 90 x 128 mm-es MiniDV szabványnak megfelelő vázban. A nagyobb súlynak azonban előnye is van, hiszen a Canon jó fogást biztosít, és nem veszi igénybe a csuklónkat sem. A gombok ergonomikus elhelyezésének köszönhetően jobb hüvelykujjunkkal szinte minden fontosabb gombot elérünk.

Az LCD képernyő a többi kamkorderhez hasonlóan nyílik, rajta a lejátszás/pause gomb mellett gyors lejátszás és visszajátszás gombot is találunk. A szélesvásznú 2,7 inch átmérőjű képernyő 123.000 pixel felbontású, és nagy sajnálatunkra sajnos nem érintőképernyő. Ez komoly hátrányt jelent a Canonnak hiszen szinte manapság szinte mindegyik valamire való kamerának érintőképernyője van. Sajnálat ide vagy oda, érintőképernyő híján a joystikkal kell végig szenvedni az emlékek megörökítését. Egy szó, mint száz: kényesebben is lehetne.

A kamera optikáját egy vázba süllyedő objektívvédő óvja, amely a külső sapkához képes elegánsabb megoldás, ráadásul el sem lehet veszíteni. A sztereó hangszórókat az objektívvédő alatt helyezte el a gyártó. A kihajtható képernyő melletti kisebb rekeszben találjuk a memóriakártya-foglalatot és az AV dugasz helyét.

Tulajdonságok

A kamkorder 35x optikai zoommal és 1000x digitális zoommal domborít. A digitális zoom azonban inkább árt, mint használ, ezért ajánlott azonnal kikapcsolni. Az optikát és a szenzort tekintve a kamkorder 2,6-91mm fókusztávú, f/2,0-f/5,0 rekeszű objektívet kapott. A DC230 alapbeállításon 16:9 arányú szélesvásznú videót rögzít, de természetesen lehetőség van 4:3 oldalarányú videó rögzítésére is.

A felvételeinket egy 3 inches DVD/DVD RW lemezre rögzíthetjük, amelyet a kamkorder képernyőjén azonnal visszajátszhatunk, azonban ha a számítógépen vagy a DVD lejátszón akarjuk megpörgetni a lemezt, előbb végleg rögzítenünk kell az anyagot. A bosszantó az, hogy a véglegesítést kizárólag hálózatra csatlakoztatott kamerával lehet elvégezni, akkumulátorral nem. Ez egy biztonsági megoldás, de néha körülményes is lehet, hiszen több olyan helyzet is adódhat, amikor azonnal véglegesíteni kell az anyagot. De hát ezzel együtt kell élni...

A DC230 több felvétel- és téma móddal rendelkezik: Auto, Program, TV Portrait, Sport, Éjszakai felvétel, Havas táj, Tengerpaart, Naplemente, Lámpafény és Tűzijáték. Ezen túl a felvételek elején két effektet is hozzárendelhetünk a felvételekhez. A többi kamkorderhez hasonlóan állíthatjuk a felvételeket, választhatunk élénk, semleges vagy a bőrtónus visszaadására optimalizált képbeállítást. A DC230-cal két felbontás választható: 1152x864 és 640x480, ugyanakkor videózás közben állóképet is rögzíthetünk.

Teljesítmény

Bár a kamera képstabilizátora megfelelő, a videóklip egyes részei veszítenek a minőségükből, vagy zajosabbnak tűnik a kép. Ezt leszámítva az autofókusz gyorsan dolgozik, ráadásul kézzel is beállíthatjuk az élességet. Nagyon hiányzik azonban az érintőképernyő, amely segítségével ujjbeggyel megmutathatnánk a kamerának, hova élesítsen. A DC230 esetében azonban joystickezni kell.

Optimális fényviszonyok között, napközben jól működik a kis Canon, egyik előnye, hogy ritkán készít túlexponált képeket. A DC230 színhűsége meglepően jó, bár helyenként hajlamos túltelíteni a színeket. Hiányzik azonban az éjszakai felvételekre használható divatos infra felvétel mód. Bár itt is megtaláljuk az éjszakai felvétel módot, amely gyakorlatilag használhatatlanul beégeti a felvételeket. A kamkorder minimális fókusztávolsága 1cm.

A kamkorder hozza a megszokott képmanipuláló funkciókat, a szépia tónust, a fekete-fehér módot és a negatív felvétel módot. Bár néhány effektet a kamerában is el lehet végezni, a jobb minőség érdekében érdemesebb egy komolyabb videószerkesztő programot beszerezni, például az Adobe Premiere Elements programot.

Végszó

A DC230 egy meglehetősen jó kamkorder, főleg azok számára, akik nem a hollywoodi minőséget keresik. Egyszerű automata kamkorderként megállja a helyét, a kezdő amatőr számára sokszor nem is kell több. A baj csak az, hogy ennyi pénzért már jobb felszereltségű kamerát is kaphatunk, amellyel például éjjeli infra feltételeket is készíthetünk, nem beszélve a kényelmes érintőképernyőkről...

Kulcsszavak: Canon kamkorder

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Karácsonyi ajándékötletek a család minden tagjának a Sonytól

A karácsony közeledtével gyakran nehézségekbe ütközünk, hogy megtaláljuk a tökéletes ajándékokat, ezért a Sony összegyűjtötte azokat a termékeit, melyekkel bárki garantáltan lenyűgözheti barátait, családtagjait. Legyen szó a zene, a film vagy a fotózás szerelmeseiről, a Sony újdonságai között mindenki megtalálhatja álmai ajándékát.

2019. december 2. 11:33

Lélegzetelállító nyertes fotók a Red Bull Illume 2019 versenyéről

Lenyűgöző helyszínen hirdették ki a Red Bull Illume 2019 díjazottjait. A világ legnagyobb akció- és kalandfotó pályázatának győzteseit az olasz Alpokban lévő Plan de Corones (Kronplatz) egyik hegyi állomásán található LUMEN Fotómúzeumban díjazták, ahonnan a fődíjat a francia fotós Ben Thouard vitte el. 

2019. november 24. 12:22

A Nikon nagykövete az Amasonas területéről tudósít

A híres fotós és Nikon nagykövet, Sebastián Liste lenyűgöző, új fotósorozatot adott ki, amely a kolonizációnak és az erdőirtásnak a helyi foglalkoztatásra, a kereskedelemre, a közösségek áttelepítésére és a környezetre gyakorolt hatásait vizsgálja az Amazonas területén. 

2019. november 15. 10:20

Két új LUMIX S PRO objektív a Panasonictól

A Panasonic bemutatta két új, L-bajonettes, objektívjét, amelyeket a LUMIX S sorozat full-frame, digitális, cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépeihez terveztek. A kifejezetten professzionális felhasználásra készült LUMIX S sorozat célja, hogy kimagasló minőségű fényképezőgépeivel és objektívjeivel kompromisszumok nélküli fotós kifejezési lehetőségeket nyújtson. 

2019. november 9. 12:38

Két új termékéről is lerántja a leplet a Nikon

A Nikon ma bemutatja a Nikon Z 50-et, a Z sorozat első DX-formátumú tükör nélküli fényképezőgépét és az első két NIKKOR Z DX-zoomobjektívet, a NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR és a NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR objektívet. A remek képminőségnek köszönhetően a vadonatúj Nikon Z 50 tökéletesen éles fényképeket és 4K-s videókat készít, amelyek részletgazdagok, ragyogó színűek, és amelyeknek valódi mélységük van. A Z 50 fényképezőgépet az új NIKKOR Z DX-objektívekkel kombinálva az új DX tükör nélküli rendszer lenyűgöző képeket készít a nagy látószögtől a telefotóig minden beállítás mellett.

2019. október 10. 17:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás