1,06 milliárd euróra büntette az Intelt az EU

Milkovits Gábor, 2009. május 13. 17:52

Az Európai Bizottság (EB) 1,06 milliárd eurós, rekordösszegű pénzbüntetést szabott ki az Intel processzorgyártóra, amiért a társaság illegális kedvezményekkel  és más versenyellenes praktikákkal igyekezett kiszorítani a rivális AMD-t a piacról.

Az EB vizsgálata szerint az Intel különféle kedvezményekkel arra késztette a PC-gyártókat, hogy halasszanak el, vagy egyáltalán ne dobjanak piacra egyes már tervbe vett AMD-alapú rendszereket. A másik jogszerűtlen gyakorlat hosszú távon írta elő a cégeknek, hogy milyen arányban forgalmazhatnak AMD-processzoros számítógépeket akkor, ha igénybe akarják venni az Intel által nekik felkínált árengedményeket. A Reuters értesülése szerint például a Dell és a Lenovo összes komolyabb PC-jébe Intel CPU-nak kellett kerülni, csakúgy, mint a HP vállalati laptopjainak 95 százalékába, de az NEC is csak 20 százalékban forgalmazhatott AMD-alapú noteszgépeket.

A mostani döntést egy 8 évig tartó részletes kivizsgálás előzte meg, amelynek során azt találták, hogy a számítógépes processzorpiac több mint 80 százalékát uraló Intel 2002 óta folyamatosan gyakorolja a törvénytelen üzleti praktikákat. Az érvényes szabályok szerint az EB akár éves bevételeinek tíz százalékára is büntethette volna a vállalatot, azonban a bírság végül ennek kevesebb, mint a fele lett. A bizottság szerint az Intel köteles azonnal beszüntetni az illegális kedvezményekkel történő visszaéléseket, valamint a határozatot követő három hónapon belül kifizetni a büntetést.

Paul Otellini Intel-vezér a hírre reagálva közölte, hogy a döntéssel nem értenek egyet, ezért fellebbeznek az EU Elsőfokú Bíróságához, amelynél már csak egy magasabb szintű jogi fórum létezik az Unióban. Bruce Sewell, a cég ügyvédje ugyanakkor jelezte, hogy tárgyalnak az EB-vel a határozat végrehajtásának módjáról, de részletekbe nem bocsátkozott. A mostani az EB történetének legmagasabb összegű versenyügyben kiszabott pénzbüntetése. Tavaly a Saint-Gobain üveggyártó 896 millió eurót kellett, hogy kifizessen árrögzítés miatt, míg a Microsoftot monopolhelyzettel való visszaélésért 2004-ben 497 millió euróra büntették.

Kulcsszavak: EU Intel +céginfo jog

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

CES 2023,2024 és a többi: innováció egész évben

Messziről indítja gondolatait amerikai tudósítónk, Laszlo Horvath, aki még nem írta ki magából az év elejei CES-élményeket, amiket a folyamatosan érkező hírlevelek is folyamatosan frissítenek. A sivatagi eső vagy a nyárson körbekínált hús mind elvezetnek a technológiához, ami a egyrészt a CES-nek központi témája, másrészt (s egyben) a környezete is. Az írás hosszú, javasoljuk olvasóinknak döljenek hátra, és élvezzék! 

2023. május 22. 22:25

A Delta az Apple termékek hivatalos rendszerintegrátora lett

A Delta Technologies Nyrt. 100%-os leányvállalata az elsők között szerzett rendszerintegrátorként AAR (Apple Authorised Reseller) minősítést. Az Apple termékek hatékonyabb hazai támogatásának érdekében a Delta Systems Kft. stratégiai megállapodást kötött az Apple termékek magyarországi hivatalos disztribútorával, az Apcom Hungary Kft-vel.  

2023. május 15. 17:03

Megjelent a Magyar Telekom 2022. évről szóló fenntarthatósági jelentése

Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott (2021-2030), ötödik fenntarthatósági stratégia második évét zárta a Magyar Telekom. A 2022. évi eredményekről a friss Fenntarthatósági jelentésében számol be a vállalatcsoport.

2023. május 9. 15:41

Stronger together! RSAC2023

Gyakorlatilag a Digital Media Hungaryvel egyidőben nyitotta meg a kapuit a kiberbiztonság legfontosabb nemzetközi eseménye, a szépséges San Francisco Moscone Centerében évente megrendezett RSA Conference.  

2023. április 26. 15:55

Öt árulkodó jel, hogy csalás áldozatai lettünk – mit tegyünk ezután?

Számtalan csaló jelent meg a kibertérben, akik csak arra várnak, hogy ellopják a felhasználók személyazonosságát és pénzét, akik ezt sokszor észre sem veszik. Az ő leleményességük, a mi hiszékenységünk, valamint a gyenge vállalati biztonsági megoldások együttesen teszik az online csalásokat egy több milliárd dollárt érő kihívássá. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint 2021-ben az amerikai fogyasztók összesen közel 6 milliárd dolláros kárt szenvedtek el online csalások miatt, ami 70 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az ESET kiberbiztonági szakértői összegyűjtötték azokat az intő jeleket, amelyek segítenek időben felismerni az átveréseket.

2023. április 26. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01