Karácsonyi Google-doodle

Vértes Judit, 2010. december 23. 21:25

Aki az elkövetkező három napban a Google oldalán jár, a hagyományos logo helyett interaktív karácsonyi képeket talál. Az előző évek ünnepi képeinél sokkal színesebb, érdekesebb és kreatívabb az idei doodle.

Első pillantásra talán nem  is vesszük észre benne magát a logót, de ha jobban megnézzük a képek elrendezése együttesen mégis kiadja a Google betűit.

Ám ami még érdekesebb, hogy a képekre egyenként rákattintva, azokat  nem csak kinagyítva csodálhatjuk meg,  hanem egy olyan keresőoldal nyílik meg, ahol a kép eredetéről, vagy a képpel kapcsolatban tudhatunk meg érdekességeket.

Például az első képre rákattintva, amelyen a moszkvai Szent Bazil székesegyház látható, a székesegyházat és Moszkva építészetét bemutató linkek jelennek meg. A mellette lévő képre klikkelve elolvashatjuk a Karácsonyi fatörzs receptjét és történetét. De találunk indiai táncosokról, Velencéről, arab húros hangszerről, a Szaharáról is képeket illetve linkeket. És így az utolsó pillanatokban akár vásárolhatunk is még Karácsonyra, például Henna lámpát, a Mikulást ábrázoló képre kattintva pedig karácsonyi dalokat tölthetünk le.

Azt gondolhatnánk, hogy az ilyen doodle elkészítése csupán szórakozás, de valójában egy ilyen kép elkészítésén 5 művész dolgozik, mintegy 250 órát. A mostani 17 kép tervezésén hat hónapot dolgozott Micheal Lopez és csapata.

A Google nem csak ünnepek alkalmával színesíti nyitólapjának logóját, hanem  más különleges évfordulókon vagy eseményeken is, például Einstein születésének évfordulóján is új doodle jelent meg. Az első doodle-t 1998-ban készítette Lany Page és Sergei Brin, a „Távol vagyok” üzenetet akarták rajzzal helyettesíteni. Azóta a Google logó körüli rajzok egyre inkább elterjedtek. Egyrészt emlékeztetik a böngészőt az aznapi jeles eseményre, másrészt vonzóbbá és változatosabbá teszi az oldalt.

Az alábbi helyen kedvünkre böngészhetünk a korábbi Google-doodle-k között, (s közben egy kis irodalmi, történelmi jártasságra is szert teszünk): http://www.google.hu/logos/

Kulcsszavak: Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50