Valós idejű, online utastájékoztatás a MÁV-tól

forrás Prim Online, 2011. augusztus 2. 12:20

A Vonatinfo rendszer bevezetésével újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai vasúti utastájékoztatás: a MÁV-START Zrt. elindította korszerű, Google-térkép alapú szolgáltatását, melynek célja, hogy az utazóközönség gyors, pontos és valós idejű tájékoztatást kapjon a közlekedő vonatok lehető legtöbb paraméteréről. A Vonatinfo a korábban megszokott keresési feltételeket számos új lehetőséggel bővíti.

2008-ban indult útjára a MÁV berkein belül az ún. UTAS-projekt. A rendszer informatikai hátterét az ún. UTAS-projekt központi adatbázisa biztosítja Az UTAS-projekt, egy európai színvonalú, korszerű utastájékoztató rendszer kifejlesztését célozza. Ennek lényege, hogy a különböző forrásokból származó információkat integrálva, automatikusan és széleskörű csatornákon keresztül nyújt tájékoztatást az utasok számára.
Ez az egyszerre földi és műholdas rendszerekre épülő központi adatbázis több háttérrendszer adatainak feldolgozása révén teszi hozzáférhetővé a menetrendi információkat, a vonatok aktuális helyzetének, esetleges késésének meghatározását, valamint a rendkívüli eseményekre vonatkozó tájékoztatást is. Az UTAS rendszer a elsődlegesen a mozdonyfedélzeti berendezésekről származó GPS koordinátákat, majd a Központi Forgalom Irányítás és Központi Forgalom Ellenőrzés rendszerek adatait használja. Ezek a rendszerek összegyűjtik a vonatok eseményeit és képesek arra, hogy a vonatközlekedésben történt eseményekről értesítsenek külső rendszereket. A tényadatok  percenkénti gyakorisággal frissülnek az UTAS rendszerben. Az UTAS rendszer előrejelzés kalkuláló motorja a menetrendi adatokat összeveti a tényadatokkal, megállapítja a menetrendtől való eltérés mértékét, és a vonat következő állomásaira vonatkozóan várható érkezés és indulás időket kalkulál, a menetrendi keresőből tehát rögtön friss utastájékoztatási információhoz juthatunk.
Az UTAS-projekt soron következő állomásaként került elindításra a mai napon a továbbfejlesztett Vonatinfo nevű szolgáltatás, melynek célja, hogy az utasok kényelmesen, az esetleges késésekről azonnal értesülve utazhassanak.

A korábban Elviraként megismert utastájékoztató rendszer országos térképhálózattal kiegészített, így továbbfejlesztett változata a személyszállító vasúttársaság honlapján (www.mav-start.hu) is a személykocsikat jelző ikonokkal jeleníti meg a Magyarországon éppen közlekedő vonatok aktuális helyzetét. Ez év végére az okostelefonokon – különböző mobil operációs rendszerekre kifejlesztett alkalmazásokon keresztül, amelyeket ingyenesen az utazóközönség rendelkezésére bocsájtunk – is elérhető lesz majd a szolgáltatás. Így néhány gombnyomással hasznos információhoz juthat az ügyfél. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a MÁV Csoport az adatbázist úgy kívánja bővíteni, hogy az utazóközönség az Elvirán keresztül későbbiekben az esetleges késések okairól is (pl. balesetek, hatósági intézkedések, meghibásodások stb.) is tudomást szerezhessen.

A nemzetközi és a GYSEV által vontatott vonatok kivételével a Magyarországon közlekedő járatok mindegyikéről tájékozódhat az érdeklődő a Vonatinfo-n keresztül. Az agglomerációban élők, ingázók számára könnyebbséget jelent az is, hogy az elővárosi közlekedésben részt vevő személykocsikon már a mozdonyfedélzeti berendezés GPS-alapú hangos utas tájékoztatást is lehetővé tesz.

A most továbbfejlesztett internetes alkalmazást a MÁV-START honlapján, a menetrendi keresőben lévő „Vonatinfó” gomb megnyomásával lehet elindítani. A rendszerben az érdeklődő egy kiválasztott útvonalra, állomásra vagy akár egy vonatszámra is rákereshet.
A cél, hogy az állandóan megújuló struktúra egyre gyorsabban, egyre több felületen tudjon információval szolgálni az aktuális közlekedési helyzetről, bővítve és pontosítva ezzel a jelenlegi utastájékoztatás lehetőségeit. A fejlesztéssel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról az eszrevetel@mav-start.hu e-mail címre várja a vasúttársaság a jobbító javaslatokat.

 

Kulcsszavak: utazás onlineszolg MÁV

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországra jön a NASCAR?

Tavaly a floridai Daytona Beach-en, a NASCAR bölcsőjében rendezték a magyar-amerikai szakmai kapcsolatok egyik legnagyobb rendezvényét, a Hungarian Summitot, akkor Jordan Jiloty, a NASCAR ügyvezető igazgatója üdvözölte a konferencia résztvevőit, de úgy tűnik ez nem egy egyszeri alkalom volt. Jordan Jiloty az idén a budapesti Hungarian Summit-ra is ellátogat június 8-án. 

2023. június 1. 19:55

Környezetvédelmi díjat kaptak az LG 2023-as OLED evo tévéi

Az LG Electronics (LG) 2023-as OLED evo tévéi megkapták a Carbon Trust*** CO2 kibocsátás csökkentéséről* és CO2 méréséről** szóló tanúsítványát. A széria idén az egymást követő harmadik évben érdemelte ki a minősítést, valamint a Société Générale de Surveillance SA (SGS) környezetvédelmi címkét**** is magáénak tudhatja. Az elismerésekkel az LG folyamatos ESG-erőfeszítéseit díjazták, amelyeket a gyártás során keletkező műanyaghulladék csökkentése érdekében tesz.

2023. június 1. 16:59

Új okosóra a Huawei magyarországi kínálatában

Új okosórával bővül június 1-jétől a Huawei magyarországi kínálata: a HUAWEI WATCH GT 3 SE a sorozat eddigi legkisebb súlyú készüléke, amely sport- és fitnesz funkciók széles választékát nyújtja, és akár két hetes folyamatos használatot tesz lehetővé. Az okosóra kompatibilis Android és iOS-készülékekkel, a felhasználók egyszerűen indíthatnak és fogadhatnak hívást az eszközzel, amely gyorstöltéssel is tölthető.

2023. június 1. 15:37

Új technológiák forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát

Az elmúlt években számos új technológia jelent meg a pénzügyi szektorban, amelyek forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát. Az AFR 2.0 és a szupertárcák a legújabb innovációknak tekinthetők ezen a területen, amelyek azt ígérik, hogy alapjaiban változtatják meg a fizetés jövőjét. Segítségükkel az ügyfelek egységes és kényelmes fizetési élményben részesülnek, míg a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik újfajta üzleti modellek kialakítására.

2023. június 1. 14:03

Zöld gasztroreformot hirdet a magyar startup

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 12:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39