Telefon segítségével tarthatjuk a zöld-hullámot

Vértes János Andor, 2011. augusztus 26. 12:53

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói egy olyan okos-telefon alkalmazást fejlesztettek, amely folyamatosan tájékoztatja a vezetőt arról, hogy milyen sebességgel érdemes haladnia ahhoz, hogy a legközelebbi lámpánál ne kelljen várnia a zöld jelzésre.

Látszólag nehéz megmagyarázni, hogy miért kellett ehhez az alkalmazáshoz a MIT és a tudósok színe-java, hisz régebben több útvonalon segítették - hasonló funkciót betöltő - előjelző táblák az autósokat, ám ezek sajnos kimentek a divatból. Hogy a zöld hullámban történő autózás nem csupán idegkímélő, azt mutatja, hogy azok, akik a Massachusetts államban található Cambridge-ben részt vettek az új alkalmazás tesztelésében, átlagosan 20%-nyi üzemanyagot tudtak megspórolni, és a fogyasztás ilyen drasztikus csökkentése legalább annyira pozitív hatással van a környezetünkre is, mint a pénztárcánkra.

Míg azonban a korábbi utcai kijelzők be voltak kötve abba a rendszerbe, amely gondoskodott a jelzőlámpák váltásáról, s így az előrejelzés közvetlenül kapcsolódott a forgalomirányító központokhoz, a Signal-Guru esetében nincs mód a direkt összeköttetésre: a tudósok tehát arra kellettek, hogy "kitalálják" a közlekedési lámpák ritmusát, még pontosabban azt az algoritmust, amely a rendszerben résztvevő okostelefonoktól érkező információkat feldolgozza, és ennek alapján szimulálja a lámpák periodicitását.

A Signal-Guru alkalmazás kihasználja, hogy sok autós GPS-ként az okostelefonját használja, és emiatt a telefont - egy megfelelő tartóban - a szévédőre rögzíti. A Signal-Guru használatához a kamerát is be kell kapcsolni, amely felveszi a közlekedési lámpát, és figyeli a váltási rizmust. A rendszer arra épít, hogy sok autós használja majd a Signal-Gurut, és az ezektől beérkező felvételek segítségével feltérképezhető a város közlekedési-lámpa hálózatának váltási rendszere, vagyis idővel kialakul egy olyan minta, amely elég nagy pontossággal szimulálja a város jelzőlámpás forgalomirányítását.

Nem mindegy persze, hogy a lámpák fix periódus-időkkel váltanak, vagy alkalmazkodnak a forgalom alakulásához, és annak figyelembe vételével alakítják ki a zöld jelzés intervallumát. A rendszert például Cambridgen kívül Singapurban is tesztelték, és míg az előbbiben 0,6 másodperc pontossággal sikerült belőni, hogy mikor váltanak át a lámpák, az utóbbi város forgalmának hektikussága már több nehézséget okozott, de még a singapuri teszt is kielégítő eredményt hozott: az előrejelzés 2,5 másodperc tűréssel sikerült.

A fejlesztők szóvívője elmondta, hogy a kemerák sok egyébre is használhatók, például figyelhetik a benzinárakat, vagy az üres parkolóhelyeket, és az ezekből az információkból kialakított folyamatosan módosuló adatbázis a többi autós rendelkezésére állhat.

 

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50