Vállalatokat, országokat zsarolhatnak a kiberbűnözők

MTI Sajtóadatbank, 2011. szeptember 8. 09:07

A világszerte erősödő kiberbűnözés és a vállalatokat, országokat is zsarolni képes kiberbűnőzők veszélyére hívta fel a figyelmet a szeptember 27-én és 28-án hetedik alkalommal a fővárosban megrendezendő Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Keleti Arthur főszervező szerdán Budapesten.

Elmondta: az internetes támadások egyre szervezettebbek, a "hackerhadseregek" elsősorban a kritikus infrastruktúrákról gyűjtenek információkat, illetve ezeket támadják meg, mert ezzel zsarolni lehet egy vállalatot, országot, és meg lehet bénítani működését. A világszintű kiberbűnözés országokra is kiterjed, Észak-Korea például 3 ezer fővel felállított egy hackerhadsereget, s a kínaiak is megfigyeltek, megfigyelnek kormányzati rendszereket éveken keresztül - fűzte hozzá.
    Úgy vélte, Magyarország kiberterét ugyanúgy meg kell védeni, mint más országokét, mivel a közösségekbe tömörült hacktivisták ellen egyre nehezebb védekezni.
    A védelmet szolgálja az ITBN-en is megjelenő, nemrégiben létrejött KIBEV - Önkéntes Kibervédelmi Összefogás, amely toborzó központtal és információs pulttal lesz ott szeptember végi rendezvényen, amire mintegy 2.000 résztvevőt várnak.

    A sajtótájékoztatón Jakab Péter, az MKB Bank bankbiztonsági ügyvezető igazgatója elmondta, semmi okunk nincs azt gondolni, hogy Magyarország érintetlen maradhat a támadásoktól. A fenyegetés valós és reális kockázatokat hordoz magában még akkor is, ha Magyarország nem tartozik a kifejezetten fenyegetett országok közé.
    Hozzátette, a pénzügyi szolgáltatás nagymértéken támaszkodik az informatikára, ezért a kritikus rendszerek globális vagy lokális megbénítása nagyon komoly gazdasági károkkal is jár. Ezért is fontos, hogy ezzel témával a civil szférával összefogva foglalkozzanak a vállalkozások.

    Ács György, a Cisco regionális biztonsági szakértője arról számolt be, hogy a mobileszközök terjedésével egyre nagyobbak a biztonsági kockázatok is. Egy felmérés során kiderült, hogy az ilyen eszközök használóinak 58 százaléka már odaadta illetéktelen személynek a telefonját vagy számítógépét, 26 százalékuk pedig elhagyta-elvesztette.
    Kifejtette, a mobilbiztonság növelése azért is fontos, mert 2013-ra 1 milliárd okostelefon, illetve okos-eszköz lesz forgalomban, s az alkalmazottak egyre inkább használni fogják a saját gépeiket vállalati környezetben is.

    Az ITBN két napján mintegy 50 előadás hangzik el a biztonságról, s 40 kiállító mutatkozik be.
    Előadást tart például Galántai Zoltán jövőkutató, Kovács Tücsi Mihály író és Kurucz Péter piackutató. Az ITBN vendége lesz Csányi Vilmos etológus is, aki a biztonság legnehezebben kezelhető eleméről, az emberről fog előadásában beszélni.
    A magyar informatikai, infokommunikációs szakma képviselői hét évvel ezelőtt fogtak össze azért, hogy egy független, minden piaci szereplő és felhasználó érdekét képviselő fórumot teremtsenek. A konferencián a szektort meghatározó jogi, gazdasági és a területet befolyásoló szakmai és felügyeleti szervezetek mutatkoznak be, illetve fejtik ki véleményüket képviselőik révén.
 

Kulcsszavak: konferencia hacker security

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental hatékony hajtószíjakkal látja el a Goldwind szélturbinákat

A Continental technológiai vállalat látja el hajtószíjakkal a kínai Xinjiang Goldwind Science and Technology gyártóvállalat által előállított szélturbinákat. Az egyedülálló és szabadalmaztatott konstrukcióban a németországi Dannenbergben gyártott szíjak lehetővé teszik, hogy a rotorlapátokon fogaskerekek vagy hidraulika nélkül lehessen állítani. A Continental tervezői két, már kipróbált és bevált fogasszíj-technológia optimális kombinációjának segítségével fejlesztették ki a szíjakat. 2018-ban a Continental közel két millió eurót fektetett be alsó-szászországi helyszínén, hogy meg tudjon felelni a kínai vállalat évi több mint 100 kilométernyi hajtószíjat kitevő szükségletének.

2020. június 6. 16:27

Licencszerződést kötött az LG és a Miele

Hosszú távú, a robotporszívó-technológiákra vonatkozó szabadalmi licencszerződést kötött az LG Electronics (LG) és a Miele & Cie. KG (Miele). A megállapodás szerint az LG saját fejlesztésű, szabadalmazott robotporszívó-technológiáit a Miele is felhasználhatja kereskedelmi forgalmazásra szánt robotporszívóiban.

2020. június 6. 14:55

2020 végéig újabb testkamerák érkeznek a MÁV-START-hoz

A MÁV-START az országszerte dolgozó kollégák tapasztalatai alapján, idén év végéig várhatóan – a meglévő rendszerrel kompatibilis – közel hetven új testkamera beszerzését tervezi. A kiírt pályázatra 2020. június 19-ig várja a vasúttársaság az ajánlatokat; eredményes eljárás esetén, az eszközök beszerzéséről szóló szerződés megkötése tervezetten július közepén történhet meg.

2020. június 6. 12:44

Microsoft Civil Tech Hub: segítség a digitalizációs szintlépésben

A civileké volt a pálya: húsz társadalmi szervezet munkatársai ismerkedhettek meg az irodai munka hatékonyságát megtöbbszöröző Office 365 mesterfogásaival a Microsoft Civil Tech Hub ingyenes képzéssorozatán. A résztvevők a várakozásaikat is felülmúló, eredményes és hangulatos tudásátadásról számoltak be.

2020. június 6. 10:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás