A szegedi műbogár, a Katica a londoni RobotvilleEU kiállításon

MTI Sajtóadatbank, 2011. december 1. 10:02

A szegedi Informatika Történeti Múzeum állatrobotját, a Katicát mutatja be a londoni Science Museumban a csütörtöktől vasárnapig tartó RobotvilleEU nevű kiállításon.

    Magyarországot egy valódi tudománytörténeti ritkaság képviseli, hiszen Muszka Dániel 1957-ben fejlesztette ki a Katicát a Szegedi Tudományegyetemen Kalmár László akkori igazgató támogatásával. A kibernetikus állat olyan feltételes reflexek modellálására készült, amely képes rövid ideig emlékezni bizonyos stimulusokra. A Katica a szemébe és a pettyeibe épített érzékelőkön keresztül fényre, hangra, tapintásra reagál - tájékoztatta az MTI-t a Londoni Magyar Kulturális Központ.

    Az 54 éves eredeti műállat mai klónját a feltaláló, Muszka Dániel és segítőtársa, Gyuricza Csaba fogja az érdeklődő közönségnek bemutatni. A 81 éves feltaláló jelenléte és demonstrációja a kiállításon igazi kuriózum lesz - jegyezte meg levelében a magyar intézet.
    A kiállítás kezdeményezője és főszervezője az EUNIC London, az Európai Unió kulturális intézeteinek szövetsége, együttműködésben az Európai Bizottság (EB) Kognitív rendszerek és robotika programjával és az EB brit képviseletével.

    A londoni Science Museum mintegy 20 egyedi robotot mutat be a kiállításon. Hat zónában elhelyezve lesznek láthatók háztartási robotoktól kezdve az úszó és felfedező robotokon át egészen a humanoid robotokig. Számos európai robot szinte a kísérleti laboratóriumokból érkezik a kiállításra és a brit közönség első alkalommal láthatja őket.
    A RobotvilleEU kiállítás célja, hogy bemutassa az európai robottechnológia és innováció élvonalbeli példáit és azt vizsgálja meg, hogy a robotok miképp válnak majd a jövőben a mindennapok elengedhetetlen részeivé.

    A magyar intézet tájékoztatójában idézte Paulina Lathamot, a londoni Lengyel Kulturális Intézet programigazgatóját, az EUNIC London RobotvilleEU projektjének koordinátorát, aki azt mondta, hogy a mesterséges intelligencia fogalma és a robotika mintegy 3000 éves múltra tekint vissza. A robot szó 90 éves, ezt a kifejezést Karel Capek cseh író kreálta és használta először R.U.R. című darabjában.

Kulcsszavak: robot tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01