iPad kölcsönzés automatából – könyvtári szolgáltatás

A könyvtárak keresik a válaszokat az e-book kihívásokra.

Kerekes Pál, 2012. január 28. 10:45

A könyvtárak – annak érdekében, hogy lépést tartsanak az e-book fejlődéssel – nem csak tartalmat, hanem egyre többször eszközt, e-könyv-olvasó gépezetet is kölcsönöznek. Teszik ezt azért, mert ezek a kütyük még viszonylag drágák, a könyvtárosok pedig úgy gondolják, nem lenne kulturálisan elfogadható, hogy csak azért maradjon le valaki irodalmi értékekről, mert nem tudja megfizetni a tartalom-hordozó költségeit. Eszköz kölcsönzésre itthon is van példa, az OSZK és a BME nagykönyvtárak már több publikációban is beszámoltak a tapasztalatokról.

Most azonban új fejlemény következett be.
A Mediasurfer vállalkozás (http://www.getmediasurfer.com/what-is-mediasurfer.html) olyan komplett rendszert dolgozott ki könyvtárak számára, ami merőben új. iPad kölcsönzést nyújtanak, a lapos kis táblagépeket egy étel-automatára hasonlító kasztniból lehet kiemelni. Odalépünk a világító-villogó szekrénykéhez, de a rekeszekben nem sütemény, ropi, vagy más finomság található, hanem egy iPad táblagép. A könyvtári kártyánk behelyezésével, már nyílik is a fülkécske, és kezünkben az iPad. Kezdhetjük használni…
Rengeteg kérdés merül fel. Elsősorban az eszköz megóvása, illetve az értelmes használat szempontjából. A kérdések és válaszok rovat igyekszik megfelelni a felvetődő kétségekre.
Rögtön felmerül: hogyan perszonalizálják a gépet, hiszen anélkül nem működik.  A válasz: amint kihelyezik az automatát egy helyszínre, akkor regisztrálják az eszközöket a cég dolgozói a könyvtár számára. Másik kérdés: mi lesz a tartalommal, amit feltöltött az olvasó? A válasz: amint a gép visszakerül az automatába, a szoftver újrainstallálja a teljes rendszerét. A GYIK-ben még további problémafelvetések és megoldások olvashatók. Annyit meg kell említeni, nem minden kétséget sikerül eloszlatni.

Az iPad kölcsönző szisztémát a Tech-Logic Corp. nyújtja. (www.tech-logic.com)
Bővebb és részletesebb könyvtári elemzés: Könyvkonnektor blog (www.konyvkonnektor.hu)
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Átadták az Év Informatikai Vezetője díjat

A hagyományokhoz híven idén is a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) éves konferenciáján, az INFOhajón adták át az Év Informatikai Vezetője díjat, valamint a 35 év alatti informatikai vezetők számára 2016-ban alapított Braun Péter-díjat.

2019. augusztus 30. 17:43

A Fujitsu felveszi a harcot a digitális csalás és kalózkodás ellen

A Fujitsu könnyen kezelhető DocumentFlow csalásellenes webalkalmazása blokklánc-technológiával ellenőrzi bármely digitális fájl vagy tartalom – dokumentum, video- vagy hangfájl, kép vagy szinte bármely alkalmazásból származó állomány – érvényességét. A DocumentFlow a Fujitsu szolgáltatásként nyújtott „Flow” blokklánc portfoliójának új tagja – a számlacsalás elleni védekezést segítő InvoiceFlow alkalmazással együtt.

2019. augusztus 26. 13:59

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

A Magyar Telekom ma közzétette 2019. második negyedévre vonatkozó Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

Sikeresen lezárult a Vodafone Csoport és a Liberty Global közötti tranzakció, melynek köszönhetően a Vodafone Magyarország lett a UPC Magyarország 100%-os tulajdonosa. A két szolgáltató mostantól egy cégcsoportként közösen bővíti gigabit képes szolgáltatásait, hozzájárulva ezáltal Magyarország digitális fejlődéséhez. A Vodafone és a UPC egyelőre különálló vállalatként működnek tovább,  az ügyfeleket pedig változatlanul, az eddig megszokott ügyfélszolgálati csatornákon szolgálja ki.

2019. augusztus 1. 12:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás