iPad kölcsönzés automatából – könyvtári szolgáltatás

A könyvtárak keresik a válaszokat az e-book kihívásokra.

Kerekes Pál, 2012. január 28. 10:45

A könyvtárak – annak érdekében, hogy lépést tartsanak az e-book fejlődéssel – nem csak tartalmat, hanem egyre többször eszközt, e-könyv-olvasó gépezetet is kölcsönöznek. Teszik ezt azért, mert ezek a kütyük még viszonylag drágák, a könyvtárosok pedig úgy gondolják, nem lenne kulturálisan elfogadható, hogy csak azért maradjon le valaki irodalmi értékekről, mert nem tudja megfizetni a tartalom-hordozó költségeit. Eszköz kölcsönzésre itthon is van példa, az OSZK és a BME nagykönyvtárak már több publikációban is beszámoltak a tapasztalatokról.

Most azonban új fejlemény következett be.
A Mediasurfer vállalkozás (http://www.getmediasurfer.com/what-is-mediasurfer.html) olyan komplett rendszert dolgozott ki könyvtárak számára, ami merőben új. iPad kölcsönzést nyújtanak, a lapos kis táblagépeket egy étel-automatára hasonlító kasztniból lehet kiemelni. Odalépünk a világító-villogó szekrénykéhez, de a rekeszekben nem sütemény, ropi, vagy más finomság található, hanem egy iPad táblagép. A könyvtári kártyánk behelyezésével, már nyílik is a fülkécske, és kezünkben az iPad. Kezdhetjük használni…
Rengeteg kérdés merül fel. Elsősorban az eszköz megóvása, illetve az értelmes használat szempontjából. A kérdések és válaszok rovat igyekszik megfelelni a felvetődő kétségekre.
Rögtön felmerül: hogyan perszonalizálják a gépet, hiszen anélkül nem működik.  A válasz: amint kihelyezik az automatát egy helyszínre, akkor regisztrálják az eszközöket a cég dolgozói a könyvtár számára. Másik kérdés: mi lesz a tartalommal, amit feltöltött az olvasó? A válasz: amint a gép visszakerül az automatába, a szoftver újrainstallálja a teljes rendszerét. A GYIK-ben még további problémafelvetések és megoldások olvashatók. Annyit meg kell említeni, nem minden kétséget sikerül eloszlatni.

Az iPad kölcsönző szisztémát a Tech-Logic Corp. nyújtja. (www.tech-logic.com)
Bővebb és részletesebb könyvtári elemzés: Könyvkonnektor blog (www.konyvkonnektor.hu)
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vezető nélküli navigáció a töltőállomásokhoz

A parkolóhelykeresés, majd az autó újbóli megtalálása – különösen a labirintusszerű parkolóházakban – meglehetősen fárasztó és időigényes lehet, és hasonló a helyzet a szabad töltőállomások keresésével is. A Bosch és a Volkswagen leányvállalata, a Cariad most közösen teszteli az automatizált töltési asszisztens (Automated Valet Charging) megoldását, amely az automatizált parkolási asszisztens (Automated Valet Parking) rendszeren alapul. 

2024. január 11. 12:39

Együttműködési megállapodást kötött a Delta és az evosoft

Több hónapos előkészítés után írt alá együttműködési céllal szándéknyilatkozatot a Delta Systems Kft. és az evosoft Hungary Kft. Az elmúlt időszakban a legmodernebb platformok és dobozos rendszerek integrációját igénylő megoldásokon túl egyedi fejlesztéseket is magukban foglaló megrendelések egyre gyakoribbá váltak a piacon. Magyarország egyik legnagyobb rendszerintegrátora és Magyarország egyik vezető ipari szoftverfejlesztője mostantól egymás támogatását élvezve sokkal magasabb hozzáadott értékű informatikai fejlesztéseket lesz képes végrehajtani, így növelve versenyelőnyüket a hazai és nemzetközi piacon.

2024. január 4. 10:13

A Wolt Drive és a MediaMarkt ultragyors, kétórás kiszállítást indít

A magyar Wolt Drive a MediaMarkt első ultragyors kiszállítási partnere. Az együttműködés a teljes hazai MediaMarkt hálózatra vonatkozik, így országszerte Szombathelytől Gyöngyösön át Békéscsabáig 28, Budapesten pedig mind a 11 MediaMarkt üzletből elérhető a villámgyors kiszállítás.

2023. december 15. 16:27

Az év keresésekben: Google keresési trendek 2023

A Google Kereső nagyméretű információs bázisának köszönhetően évek óta segíti a felhasználókat abban, hogy megtalálják a számukra fontos információkat és tudnivalókat. A vállalat, összegyűjtve keresőmotorjának legfrissebb adatait, idén ismét közzétette a leggyakoribb keresések listáit, bemutatva, hogy mely témakörök érdekelték 2023-ban leginkább a felhasználókat Magyarországon és az egész világon.

2023. december 11. 14:36

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

Szeretnél szintet lépni vállalkozásoddal? Fejlesztettél egy innovatív appot vagy megújult a weboldalad? Esetleg valami rendkívüli digitális megoldást hoztál létre? Mutasd meg fejlesztésed Magyarország legrangosabb online marketingkommunikációs pályázatán, ahol az elmúlt években egyre változatosabb tematikájú honlapok és applikációk kerültek a szakma figyelmének fókuszába, amely mellé bónuszként jött a nagyközönség és a szakmai zsűri visszajelzése id. A 30 kategóriánk közül biztosan Te is megtalálod a számodra megfelelőt!

2023. december 5. 10:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40