iPad kölcsönzés automatából – könyvtári szolgáltatás

A könyvtárak keresik a válaszokat az e-book kihívásokra.

Kerekes Pál, 2012. január 28. 10:45

A könyvtárak – annak érdekében, hogy lépést tartsanak az e-book fejlődéssel – nem csak tartalmat, hanem egyre többször eszközt, e-könyv-olvasó gépezetet is kölcsönöznek. Teszik ezt azért, mert ezek a kütyük még viszonylag drágák, a könyvtárosok pedig úgy gondolják, nem lenne kulturálisan elfogadható, hogy csak azért maradjon le valaki irodalmi értékekről, mert nem tudja megfizetni a tartalom-hordozó költségeit. Eszköz kölcsönzésre itthon is van példa, az OSZK és a BME nagykönyvtárak már több publikációban is beszámoltak a tapasztalatokról.

Most azonban új fejlemény következett be.
A Mediasurfer vállalkozás (http://www.getmediasurfer.com/what-is-mediasurfer.html) olyan komplett rendszert dolgozott ki könyvtárak számára, ami merőben új. iPad kölcsönzést nyújtanak, a lapos kis táblagépeket egy étel-automatára hasonlító kasztniból lehet kiemelni. Odalépünk a világító-villogó szekrénykéhez, de a rekeszekben nem sütemény, ropi, vagy más finomság található, hanem egy iPad táblagép. A könyvtári kártyánk behelyezésével, már nyílik is a fülkécske, és kezünkben az iPad. Kezdhetjük használni…
Rengeteg kérdés merül fel. Elsősorban az eszköz megóvása, illetve az értelmes használat szempontjából. A kérdések és válaszok rovat igyekszik megfelelni a felvetődő kétségekre.
Rögtön felmerül: hogyan perszonalizálják a gépet, hiszen anélkül nem működik.  A válasz: amint kihelyezik az automatát egy helyszínre, akkor regisztrálják az eszközöket a cég dolgozói a könyvtár számára. Másik kérdés: mi lesz a tartalommal, amit feltöltött az olvasó? A válasz: amint a gép visszakerül az automatába, a szoftver újrainstallálja a teljes rendszerét. A GYIK-ben még további problémafelvetések és megoldások olvashatók. Annyit meg kell említeni, nem minden kétséget sikerül eloszlatni.

Az iPad kölcsönző szisztémát a Tech-Logic Corp. nyújtja. (www.tech-logic.com)
Bővebb és részletesebb könyvtári elemzés: Könyvkonnektor blog (www.konyvkonnektor.hu)
 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok. Emiatt az iskolák is egyre jobban ki vannak téve rosszindulatú kibertámadásoknak. De mit tehetnek az intézmények, hogy megerősítsék védelmüket és távol tartsák maguktól az internetes fenyegetéseket? Az ESET kiberbiztonsági szakértői elmondják.

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

A Green Fox Academy új többségi tulajdonosa és befektetője, a Sandberg Capital bevonásával folytatja nemzetközi expanzióját, valamint vállalati szolgáltatásai és képzési kínálata fejlesztését. A magyar alapítású, Szlovákiában és Csehországban is piacvezető IT bootcamp így további növekedéséhez kulcsfontosságú erőforrásokhoz jut. A Sandberggel való partnerség lehetővé teszi, hogy a vállalat élére álljon a Közép-Európa technológiai oktatási piacán zajló konszolidációnak. 

2022. október 26. 11:20

2100 cég indul idén a Szerethető Munkahelyek Díjért

A DreamJobs 6. alkalommal hirdette meg a Szerethető Munkahelyek versenyét, melyre idén több mint 2100 cég jelentkezett. Legnagyobb arányban a kisvállalatok szeretnék megmérettetni magukat, területek szerint a szoftverfejlesztés, a kommunikáció és marketing, valamint a mérnöki, műszaki oldalról érkezett a legtöbb nevezés. A toborzásban és a munkaerő megtartásában is egyre nagyobb szereppel bíró díjakat 2022. november 17-én adják át egy ingyenes online konferenciával egybekötve.

2022. október 17. 15:17

2022-ben is keresik az év legjobb marketing-megoldásait!

Early bird kedvezménnyel indul a pályázási időszak a Marketing Diamond Awards-ra október 15-én. A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) immáron nyolcadik alkalommal keresi az elmúlt év legjobb marketingmunkáit, hogy a hagyományokhoz híven idén is átadja „Az Év Ügynöksége 2022” és „Az Év Megbízója 2022” díjakat. A szövetség tizenkét kategóriában várja a pályázatokat olyan kampányokról és aktivitásokról, amelyek 2021. november 1. és 2022. december 31. között valósultak meg.

2022. október 12. 14:06

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

Az iskoláskorú gyerekek jelentős része a neten tartja a kapcsolatot a barátaival, osztja meg az élményeit, az idősebbek esetleg már online is vásárolnak és olvasnak híreket. A világhálón számtalan lehetőség várja a diákokat, ám nem mindenki van tisztában az ezzel járó veszélyekkel. Európa egyik vezető kiberbiztonsági vállalata, az ESET ezért figyelemfelkeltő kreatív pályázatot hirdet a 6-20 éves korosztály számára Netezz biztonságban! címen. A legötletesebb pályamunkákat értékes nyereményekkel jutalmazzák, nevezni október 1-től 31-ig az ESET oldalán lehet.

2022. október 5. 15:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55