Hívjuk fel az angyalt! - Valósággá vált tündérmese (1. rész)

MTI Sajtóadatbank, 2012. március 24. 08:59

Hertogenbosch holland városka székesegyházán fent a magasban, nemes urak, keresztes vitézek, szentek és angyalok kőszobrai között van egy meglepő figura. Halványan mosolygó angyal, aki csukott szemmel áll, farmert visel, vállán laptoptáska lóg, és mobiltelefont tart a füléhez. Nyilván telefonál, ami sűrűn megesik, mivel naponta mintegy harminc telefonhívást kap.

    Történt ugyanis, hogy nem sokkal a szobor tavaly áprilisi leleplezését követően egy helyi, kétgyerekes házaspár olyan mobilszámot szerzett, amelyen fel lehet hívni az angyalt. Hamarosan az angyal képét és a számot tartalmazó névjegykártyák jelentek meg a város kocsmáiban, éttermeiben és szállodáiban. Az ötletnek akkora sikere lett, hogy a házaspár a Twitterre is felvitte az angyalt.
    "A telefon egész nap cseng - mesélte a feleség, aki a férjhez hasonlóan csak úgy volt hajlandó nyilatkozni, ha megőrizheti inkognitóját. - Olyan volt, mint egy tündérmese. Most viszont már valóság."
    Úgy érzi, ha elárulnák a nevüket, ennek vége szakadna.

Fentről kapják az üzenetet

    Ami tréfának indult, töretlenül tart, és a telefonszám egyfajta "forró vonallá" alakult át, amelyet a legkülönbözőbb korú telefonálók hívnak - vagy azért, mert segítségre van szükségük, vagy mert magányosak.
    Ünnepek környékén a hívások úgy megszaporodtak, hogy a házaspár már arra gondolt, feladja, mert nem bírja tovább az óriási nyomást. "Karácsony és újév között szívszorító időszakot éltünk át" - fogalmazott a feleség a The New York Timesnak.
    Egy kislány azért hívta az angyalt, hogy megkérje, imádkozzon a nagymamájáért, aki nemrég halt meg. Egy nő az első szülei nélkül eltöltendő karácsonyhoz kért segítséget. Egy özvegy halott gyermekeiért kért imát.
    A Kis Angyal születéséhez egy 1997-es pályázat vezetett, amelyet Ton Mooy holland szobrász nyert meg. Negyven szobrot kell készítenie, köztük tizennégy angyalszobrot az idő és a légszennyezettség által elpusztított korábbiak pótlására. A szobrok közül a Kis Angyal az egyetlen szokatlan, nem hagyományos.
    "Lehet hamis gótikus szobrot készíteni, de én nem azt akartam - fejtette ki amersfoorti műtermében a 63 éves művész. - Az angyalok azért vannak, hogy vezessék, védelmezzék az embereket. Ehhez fentről kapják az üzeneteket. Hogyan lehet ezt ábrázolni? Egy mobiltelefonnal."
    "Azt szoktam mondani a gyerekeknek, hogy a készüléken csak egy gomb van - közvetlen vonal a mennybe. Így nem huncutkodhat, nem hívogathat más angyalokat" - tette hozzá kuncogva.

Szokatlan műalkotások

    Az 1220-ra felépült székesegyháznak több évszázados hagyománya, hogy szokatlan, néha trágár műalkotásoknak is otthont ad.
    Egyik középkori szobra például csupasz fenékkel előre hajló kőművest ábrázol. Vannak rajta tragikus alkotások is. A főbejárat fölötti ólomüveg ablak az apokalipszist ábrázolja, egyik tábláján pedig a Világkereskedelmi Központ ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott támadás látható.
    A Szent János evangélistáról elnevezett hatalmas gótikus székesegyházat működtető római katolikus tisztségviselők nem örülnek maradéktalanul a mobiltelefonos angyal népszerűségének. "A sikernek sok atyja van. És talán kihasználója is..." - jegyezte meg Pieter Kohnen, a templom irányító testületének tagja.
    A mobilszámot fenntartó házaspár nem számít fel díjat a Kis Angyalnak szóló hívásokért, és azt állítja, hogy nem profitál egyre növekvő híréből.
    A katolikus egyház mindenesetre decemberben gondolt egyet, és hivatalos telefonszámot igényelt, amely percenként mintegy 250 forintnak megfelelő összegért hívható. A székesegyház mellé táblát is kitettek, amelyen arra biztatják az arra járókat, hogy "Hívjátok az angyalt!". A telefonálónak egy férfihang válaszol, és több lehetőséget kínál fel: "Tárcsázzon egyest, ha a templom történetére kíváncsi, és kettest, ha a kereszténységről akar hallani...", és így tovább.
    "Egy színészt választottunk, akinek bizalomgerjesztő a hangja" - magyarázta Kohnen, hozzáfűzve, hogy a vezetékes számot hetente mintegy százan hívják. Az evangelizáción, az ige terjesztésén kívül a vonal anyagi célokat is szolgál - a székesegyház fenntartása évente mintegy kétszázmillió forintnyi összegbe kerül.

Jogosítványt angyali segédlettel

  
    A Kis Angyal tehát híresség lett.
    A templomba járók száma lehet, hogy visszaesett, a katolikus egyház megítélésén pedig sokat ronthattak a gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatás esetei, ám ennek ellenére a székesegyház körül nagy a zsongás.
    A mobilszámot normális tarifáért hívók nem automatát hallanak, hanem a vonalat üzemeltető házaspár nő tagját. "Azt mondom, 'Halló, itt a Kis Angyal', és utána különböző dolgok történnek" - fedte fel.
    Nem minden telefonáló van bajban. "A legjobbak a tíz év alatti gyerekek - közölte nevetve. - A legkülönbözőbb dolgokat kérdezik: Milyen nyelven beszéljek? Mit fogsz vacsorázni? Nem fázol? Nem rossz esernyő nélkül az esőben?"
    Diákok vizsga előtt kérnek segítséget, mások vezetői engedély megszerzéséhez szeretnék az angyal közbenjárását. "Mindig azt felelem, hogy majd teszek valamilyen angyali csodát" - részletezte a telefonokra válaszoló nő. - Akadnak olyanok is, akik csak ki akarják önteni a lelküket. Az egyházról beszélnek, a gyerekekkel kapcsolatos visszaélésekről és hasonlókról."
    "A legtöbbször együtt nevetünk, de vannak olyan telefonálók is, akik nem hisznek a barátaikban vagy hozzátartozóikban, és olyasvalakivel szeretnének beszélni, akiben megbízhatnak" - fűzte hozzá. (folyt.)

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lenny Kravitz és Marshmello is jön a VOLTra

A Telekom VOLT Fesztivál első fellépői között tucatnyi világsztár szerepel: többek között Lenny Kravitz, Marshmello, Passenger és Yungblud. Idén először jelentős kedvezménnyel diákbérlet is vásárolható, több kemping lesz, amelyek részeként a VOLT VILLAGE fullos szolgáltatásokat ígér, az early bird jegyakcióban pedig minden megvásrolt bérlet után egy fát ültet a VOLT. Aki pedig az idei emlékeket akarja felidézni, az aftermovie-t nézve itt megteheti.

2019. november 27. 10:16

Online sportfogadás a legjobb oldalakon

Számos online fogadóiroda van a piacon, és olykor nem egyszerű eldönteni, melyik is igazán megbízható ezek közül. A Pepebet erre kínál megoldást, és segít eligazodni az online sportfogadás útvesztőjében.

2019. november 20. 15:21

Már készülhetünk a 2020-as Szabadság Szigetére

Érdemes beírni a naptárba: 2020. augusztus 5-én indul az év legjobb hete, a Szabadság Szigetén. Aki a november 14-én déli 12 órától 24 órán át tartó “Szitizen Prime” akcióban vásárol bérletet a jövő évi Szigetre, nem csupán a legolcsóbban válthat hetijegyet, de exkluzív ajándékcsomagot is kap, a környezettudatosság jegyében.

2019. november 13. 11:30

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás