Tervrajz-tolvajt leplezett le az ESET

forrás Prim Online, 2012. június 25. 15:47

Az ESET szakemberei egy olyan számítógépes kártevőt lepleztek le, amelyet az AutoCAD rajzállományok ellopására, illetve továbbítására - így feltehetőleg ipari kémkedésre - fejlesztették ki. Az ESET igyekezett minden tőle telhetőt megtenni, ezért haladéktalanul felvette a kapcsolatot az érintett cégekkel, továbbá közzétettek egy az AutoCAD-hez való ingyenes önálló mentesítő segédprogramot is.

- Először az tűnt fel, hogy az ACAD/Medre.A AutoCAD-es rajzokat próbál meg küldözgetni egy kínai szolgáltató 163.com című oldalára, ami egyértelműen egy súlyos ipari kémkedés gyanúját veti fel. A fertőzött gépeken az AutoCAD 14.0 és 19.2 közötti verzió használata (AutoCAD 2000-től egészen az AutoCAD 2015-ig) esetén, a kártevő a kínai szerverekre továbbítja minden egyes újonnan létrehozott .DWG kiterjesztésű rajzállományt. Maga a fertőzés az AutoLISP acad.lsp indítóállományát támadja meg. Mondani sem kell, ez a módszer a szellemi termékek létrehozói és jogos tulajdonosai számára milyen kellemetlen, de tovább gondolva a szabadalmi eljárások intézése kapcsán is okozhat komoly problémát az, ha még a termelés megkezdése előtt a bűnözők hozzáférhetnek különféle, akár stratégiai fontosságú tervekhez. Az sem elképzelhetetlen, hogy az eredeti szellemi tulajdonosok helyett majd a jogbitorló tolvajok fognak elsőként a szabadalmi hivatalhoz fordulni - nyilatkozta Righard Zwienenberg, az ESET főmunkatársa. Az ESET folyamatosan kapcsolatban áll a perui hatóságokkal a további nyomozás segítésében.

 

A felfedezést az ESET Live Grid (az ESET ThreatSense.Net következő generációs változata) segítette, amely korszerű, megbízhatósági értékeléseken alapuló figyelmeztető rendszer, mely képes már korai fázisukban észlelni a számítógépeken terjedő kártevőket. A felhőben található kártevőadatok valós idejű letöltése révén az ESET víruslaborja folyamatosan frissen tudja tartani a védelmet, és állandó védelmi szintet képes nyújtani. A Live Grid annyit tesz, hogy a gépünkön lévő fájlok méretét és Hash-ét összehasonlítja több millió felhasználó azonos fájljával, és ha nagyszámú felhasználónak van ilyen, akkor szűrője szerint az adott fájl biztonságosnak tekinthető. Pontosan ez segítette a leleplezést, mikor is az ESET víruslabor munkatársai a perui adatokban jelentős eltéréseket észleltek. A begyűjtött mintákból egyértelműen sikerült azonosítani az ACAD/Medre okozza az eltérést.

 

A féreg a számítógépes tervezés egyik legismertebb eszközének, a Magyarországon is széles körben használt AutoCAD rajzállományok ellopására, illetve ezek e-mailben Kínába való továbbküldésére jött létre. Az ESET kutatói felvették a kapcsolatot az ügyben érintett Tencent nevű kínai internetszolgáltatóval, a kínai CERT-tel (Chinese National Computer Virus Emergency Response Center) és magával az AutoDesk céggel is, aki az AutoCAD programot fejlesztette és forgalmazza. A vizsgálatok szerint több tízezer rajzot sikerült már a kártevőnek ellopnia, ezek döntő többsége perui számítógépekről került illetéktelen kezekbe.

 

Bár a kimutatásban nem szerepel Magyarország, itthon is érdemes résen lenni, hiszen a vírusok nem állnak meg az országhatároknál, és az AutoCAD termékei hazánkban is népszerűek.

 

- Egy ilyen incidens az ipar minden területen beláthatatlan károkat okozhat - emelte ki az eset kapcsán Béres Péter, az ESET termékeit Magyarországon képviselő Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója. - A gépek ellenőrzése során a vírusirtó használata mellett árulkodó jel lehet az is, hogy a rajzállományokat tartalmazó mappáinkban "acad.fas" illetve "cad.fas" nevű állományokat találunk.

 

Juraj Malcho, az ESET kutatási igazgatója szerint erősen gyanítható, hogy az említett kártevő kifejezetten ipari kémkedés céljából hozták létre, és igen fontos, hogy a további károkozást mihamarabb megakadályozzák. Szerencsére az említett partnerek - a Tencent ISP, a kínai CERT valamint az AutoDesk is mindent megtettek az incidens részletes tisztázása, és a kártékony weboldalak lekapcsolása érdekében.

 

 

 

Az ACAD/Medre.A féregről további részletes információkat találhatunk az angol nyelvű ESET Threat Center Blogjában az alábbi linkeken:

http://blog.eset.com/2012/06/21/acadmedre-10000s-of-autocad-files-leaked-in-suspected-industrial-espionage

http://blog.eset.com/2012/06/21/acadmedre-a-technical-analysis-2

Magát az ingyenes mentesítő segédprogramot pedig a

http://download.eset.com/special/EACADMedreCleaner.exe címről lehet letölteni.

 

 

Kulcsszavak: Eset Sicontact biztonság

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

CES 2023,2024 és a többi: innováció egész évben

Messziről indítja gondolatait amerikai tudósítónk, Laszlo Horvath, aki még nem írta ki magából az év elejei CES-élményeket, amiket a folyamatosan érkező hírlevelek is folyamatosan frissítenek. A sivatagi eső vagy a nyárson körbekínált hús mind elvezetnek a technológiához, ami a egyrészt a CES-nek központi témája, másrészt (s egyben) a környezete is. Az írás hosszú, javasoljuk olvasóinknak döljenek hátra, és élvezzék! 

2023. május 22. 22:25

A Delta az Apple termékek hivatalos rendszerintegrátora lett

A Delta Technologies Nyrt. 100%-os leányvállalata az elsők között szerzett rendszerintegrátorként AAR (Apple Authorised Reseller) minősítést. Az Apple termékek hatékonyabb hazai támogatásának érdekében a Delta Systems Kft. stratégiai megállapodást kötött az Apple termékek magyarországi hivatalos disztribútorával, az Apcom Hungary Kft-vel.  

2023. május 15. 17:03

Megjelent a Magyar Telekom 2022. évről szóló fenntarthatósági jelentése

Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott (2021-2030), ötödik fenntarthatósági stratégia második évét zárta a Magyar Telekom. A 2022. évi eredményekről a friss Fenntarthatósági jelentésében számol be a vállalatcsoport.

2023. május 9. 15:41

Stronger together! RSAC2023

Gyakorlatilag a Digital Media Hungaryvel egyidőben nyitotta meg a kapuit a kiberbiztonság legfontosabb nemzetközi eseménye, a szépséges San Francisco Moscone Centerében évente megrendezett RSA Conference.  

2023. április 26. 15:55

Öt árulkodó jel, hogy csalás áldozatai lettünk – mit tegyünk ezután?

Számtalan csaló jelent meg a kibertérben, akik csak arra várnak, hogy ellopják a felhasználók személyazonosságát és pénzét, akik ezt sokszor észre sem veszik. Az ő leleményességük, a mi hiszékenységünk, valamint a gyenge vállalati biztonsági megoldások együttesen teszik az online csalásokat egy több milliárd dollárt érő kihívássá. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint 2021-ben az amerikai fogyasztók összesen közel 6 milliárd dolláros kárt szenvedtek el online csalások miatt, ami 70 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az ESET kiberbiztonági szakértői összegyűjtötték azokat az intő jeleket, amelyek segítenek időben felismerni az átveréseket.

2023. április 26. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39