Eltávolították az internetről a 3D nyomtatóval elállítható lőfegyver fájljait

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 12. 07:12

Az amerikai kormány nyomására a készítők levették honlapjukról a világ első olyan működő kézi lőfegyverének számítógépes fájljait, amely háromdimenziós nyomtatóval állítható elő.

Az amerikai külügyminisztérium haditechnikai kereskedelmet felügyelő hivatalának (ODTCC) kérésére megszűntették az adatok nyilvános hozzáférhetőségét - közölte helyi idő szerint csütörtökön a Cody Wilson 25 éves joghallgató vezette Defense Distributed texasi nonprofit cég. "További döntésig az Egyesült Államok kormánya igényt tart az információk fölötti ellenőrzésre" - olvasható a honlapon. Mindamellett a fegyver előállításához szükséges CAD-fájlok még pénteken is megtalálhatók voltak az interneten, például a Pirate Bay és a Mega oldalakon.
 

A visszavonás a jelek szerint megkésett, mert a Defense Distributed adatai szerint a fájlokat két nap alatt több mint 100 ezren töltötték le. Meglepetésre a legtöbben Spanyolországban hívták le a fájlokat. Ezután a sorban az amerikai, a brazil, a német és a brit internet-felhasználók következtek. A külügyminisztérium illetékes osztálya az így keletkezett "export" nyomán avatkozott be. Egyébként a Defense Distributed eredetileg az új-zélandi Kim Dotcom által üzemeltetett Mega weboldalra töltötte fel az adatokat.
 

A Liberator elnevezésű lőfegyver, mint megírtuk korábban, a fém ütőszeg kivételével teljes egészében műanyagból készül. Tizenhat alkatrészéből tizenötöt ABS-műanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberű fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas. Annak érdekében, hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy körülbelül 170 grammos acéldarab is, amelyet azonban plasztikkal is helyettesíteni lehet.
 

A Liberator elnevezést eredetileg egy, a második világháború idején gyártott, egyszerű szerkezetű amerikai pisztoly kapta. Paramétereit tekintve a 3D nyomtatóval előállítható fegyver is kezdetleges: az műanyag pisztoly egylövetű, meglehetősen pontatlan és a nagyobb kaliberű kézifegyverekhez gyártott lőszerek kilövésére alkalmatlan, ezért a használója számára akár életveszélyes is lehet.
 

A Defense Distributed egy 8 ezer dolláros nyomtatót használt a fegyver előállításához, de az egyszerűbb gépek már 500-1000 dolláros áron is hozzáférhetők.
 

Charles Schumer demokrata szenátor a napokban bejelentette: mivel a fémdetektor nem mutatja ki őket, törvénytervezetet kíván benyújtani a 3D printereken előállítható plasztik fegyverek betiltására.

Kulcsszavak: printer nyomtató 3D

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38