Eltávolították az internetről a 3D nyomtatóval elállítható lőfegyver fájljait

MTI Sajtóadatbank, 2013. május 12. 07:12

Az amerikai kormány nyomására a készítők levették honlapjukról a világ első olyan működő kézi lőfegyverének számítógépes fájljait, amely háromdimenziós nyomtatóval állítható elő.

Az amerikai külügyminisztérium haditechnikai kereskedelmet felügyelő hivatalának (ODTCC) kérésére megszűntették az adatok nyilvános hozzáférhetőségét - közölte helyi idő szerint csütörtökön a Cody Wilson 25 éves joghallgató vezette Defense Distributed texasi nonprofit cég. "További döntésig az Egyesült Államok kormánya igényt tart az információk fölötti ellenőrzésre" - olvasható a honlapon. Mindamellett a fegyver előállításához szükséges CAD-fájlok még pénteken is megtalálhatók voltak az interneten, például a Pirate Bay és a Mega oldalakon.
 

A visszavonás a jelek szerint megkésett, mert a Defense Distributed adatai szerint a fájlokat két nap alatt több mint 100 ezren töltötték le. Meglepetésre a legtöbben Spanyolországban hívták le a fájlokat. Ezután a sorban az amerikai, a brazil, a német és a brit internet-felhasználók következtek. A külügyminisztérium illetékes osztálya az így keletkezett "export" nyomán avatkozott be. Egyébként a Defense Distributed eredetileg az új-zélandi Kim Dotcom által üzemeltetett Mega weboldalra töltötte fel az adatokat.
 

A Liberator elnevezésű lőfegyver, mint megírtuk korábban, a fém ütőszeg kivételével teljes egészében műanyagból készül. Tizenhat alkatrészéből tizenötöt ABS-műanyagból, a Stratasys cég által forgalmazott Dimension SST háromdimenziós nyomtatón állították elő. A variálható kaliberű fegyver szabványos lőszerek kilövésére alkalmas. Annak érdekében, hogy a fegyvert a vonatkozó törvényi előírások értelmében a fémdetektorok képesek legyenek kimutatni, a beleépítendő alkatrészek közé tartozik egy körülbelül 170 grammos acéldarab is, amelyet azonban plasztikkal is helyettesíteni lehet.
 

A Liberator elnevezést eredetileg egy, a második világháború idején gyártott, egyszerű szerkezetű amerikai pisztoly kapta. Paramétereit tekintve a 3D nyomtatóval előállítható fegyver is kezdetleges: az műanyag pisztoly egylövetű, meglehetősen pontatlan és a nagyobb kaliberű kézifegyverekhez gyártott lőszerek kilövésére alkalmatlan, ezért a használója számára akár életveszélyes is lehet.
 

A Defense Distributed egy 8 ezer dolláros nyomtatót használt a fegyver előállításához, de az egyszerűbb gépek már 500-1000 dolláros áron is hozzáférhetők.
 

Charles Schumer demokrata szenátor a napokban bejelentette: mivel a fémdetektor nem mutatja ki őket, törvénytervezetet kíván benyújtani a 3D printereken előállítható plasztik fegyverek betiltására.

Kulcsszavak: printer nyomtató 3D

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás