Tízből öt kártevő hátsóajtót nyit

Sicontact havi vírusriport

forrás: Prím Online, 2013. augusztus 2. 16:39

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2013. júniusában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban.

 

Az aktuális havi listán jól látható, mi is a kártevő terjesztők legfőbb célja: a személyes adatok, jelszavak, banki belépések ellopása mellett a számítógép távolról való folyamatos kihasználása, vagyis hátsó ajtó nyitása a fertőzött rendszeren. A mostani helyezettek közül öt ilyen hátsó ajtós kártevő is szerepel a leggyakoribbak között. A hatékony védekezéshez naprakész internetbiztonsági csomag használatán felül az operációs rendszer biztonsági javításainak haladéktalan lefuttatása, valamint a biztonságtudatos felhasználói magatartás is kötelezően szükséges elem. 

 

Az Autorun vírus és a Conficker féreg is hónapról hónapra veszít pozíciójából, 2013-as jelenlétük a tömegesen frissítetlen rendszerek miatt húzódhatott ilyen tartósra. Emlékezetes, hogy már 2008-ban megjelentek emiatt a szükséges biztonsági javítások, valamint az automatikus futtatási lehetőséget alapértelmezetten kikapcsoló javító folt is, ám az említett kártevők mégis élnek és virulnak.

 

Az ESET Global Trends Report e havi kiadásában ezúttal arról esett szó, hogy a vírusok, kártevők folyamatos evolúciója, fejlődése hogyan folytatódik napjainkban. A naponta megjelenő egyedi kártevők óriási száma - ez lehet több tíz-, de akár több százezer is -  hatalmas nyomást helyez a víruslaborok munkatársaira. Érezhető elmozdulás látszik a hamis antivírusok területén is, amely egyre inkább a megtévesztés alapú ransomeware, azaz váltságdíj szedő programok felé tolódik el. Amint azt a kártevőterjesztők jó érzékkel észrevették, sokkal hatékonyabban tudják begyűjteni a védelmi pénzt azért, hogy a megijesztett felhasználó újra hozzáférjen saját merevlemezének adataihoz, mint hogy valaki azért fizessen, hogy állítólagos, nem létező fertőzéseket eltávolítson.

 

A havi jelentés emellett arra is figyelmeztet, egyre markánsabban megfigyelhető az egészségügyi rendszerek biztonságának gyenge állapota. Ennek nyilvánvalóan elsődleges indoka a hiányos anyagi forrásokban keresendő, viszont az egyre gyarapodó adatbázisok egyre értékesebb célpontnak bizonyulnak, és az emberi mulasztáson, felelőtlenségen át különféle okok miatt egyre gyakoribb az orvosi adatok elvesztése, ellopása, az ilyen rendszerekbe való illetéktelen behatolás. Egy átfogó elemzés, a The Global State of Information Security Survey 2013 szerint az egy évvel korábbi adatokhoz képest 2012-ben 50%-kal nőttek az ilyen jellegű incidensek, ahogy az ipari, közüzemi célpontok veszélyeztetettsége is évek óta folyamatosan növekszik.

 

Júniusi fontosabb blogposztjainkat áttekintve ismét terítékre kerültek a csalások. Ezúttal egy autóvásárlással kapcsolatos átverésről szóltunk. Röviden az volt a lényeg, hogy érdemes óvakodni a kép nélküli hirdetésektől, ugyanis egyre gyakrabban fordul elő, hogy az utólagosan e-mailben kért képek helyett/mellett kártevőket, vagy ezekre mutató linkeket kaptak az áldozatok. 

 

Szerepeltek még a Digital Rights Management, azaz DRM védett állományok is, itt a kártevőterjesztők azt használták ki, hogy az ASF videó fájlokban a média lejátszhatóságának jogosultsági ellenőrzése alkalmával ha ilyen nincs neki, úgy a lejátszás helyett egy előre meghatározott - fájlba bedrótozott - tartalomszolgáltató URL-jét jeleníti meg a felhasználóknak. Preparált rosszindulatú videóállományok segítségével azonban ezeket a linkeket módosították, így sikerült megfertőzniük a gyanútlan felhasználók rendszerét. Itt pedig az a legfontosabb jó tanács, hogy az ismeretlenektől kéretlenül kapott állományokat (DOC, XLS, PNG, FLV, ASF, PDF, de tulajdonképpen bármi) legjobb, ha megnyitás, olvasás, lejátszás nélkül töröljük.

 

Végül, de nem utolsósorban beszámoltunk egy újabb webkamerás incidensről, melyben egy saját fürdőszobájában számítógépén DVD-t néző fiatal lány volt a kukkolás áldozata. Az effajta cselekményeket zömmel fiatal férfiak hajtják végre, részben kíváncsiságból, részben pénzért. A feketepiacon a női felhasználók webkameráihoz tartozó hozzáférés áráért - ami mindössze 1 amerikai USD - száz férfi használóhoz való webkamerát lehet kapni. Ezzel kapcsolatosan érdemes megjegyezni, hogy a Google Chrome böngészőben is jelentkezett egy webkamerás kihasználható hiba, melynek révén illetéktelenek titokban fotókat készíthettek, ezért a beépített kamerát használaton kívül mindig érdemes letakarni.

 

Vírustoplista

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2013. júniusában a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 22.23%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag oldalán.

 

1. Win32/Bundpill féreg

 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 3.47%

 

Működés: A Win32/Bundpill féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja.

 

Bővebb információ

 

2. HTML/ScrInject trójai

 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.57%

 

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

 

Bővebb információ

 

3. INF/Autorun vírus

 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.55%

 

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

 

Bővebb információ

 

4. Win32/Kryptik.ALB trójai

 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.33%

 

Működés: A trójai titokban átirányítja a felhasználó webböngészőjét különféle kártékony hivatkozásokra. Másolatokat nem hoz létre, és kódja magába a HTML weboldalakba beágyazódba található meg. A rosszindulatú szoftverekre mutató linkekre irányítás mellett nem ritkán különböző kéretlen reklámokat megjelenítő szkripteket is lefuttat a fertőzött számítógépen.

Bővebb információ

  

5. Win32/Sality vírus

 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.32

 

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve Registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

 

Bővebb információ

 

6. HTML/Iframe.B.Gen vírus

 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.15%

 

Működés: A HTML/Iframe egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Fertőzött weboldalakon keresztül terjed.

 

Bővebb információ

 

7. Win32/Dorkbot féreg

 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.05%

 

Működés: A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.


Bővebb információ

  

8. Win32/Conficker féreg

 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.82%

 

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

 

Bővebb információ

 

9. Win32/Ramnit vírus 

 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.49%

 

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

 

Bővebb információ

 

10. Win32/Qhost trójai

 

Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.48%

 

Működés: A Win32/Qhost trójai hátsó ajtót nyit a gépen, kiszolgáltatja annak adatait a bűnözőknek. Futása során először bemásolja magát a Windows %system32% alkönyvtárába, majd kapcsolatba lép távoli vezérlő szerverével, ahonnan átvehető a teljes irányítás a megtámadott számítógép felett. A Win32/Qhost általában fertőzött e-mail üzenetek mellékleteiben terjed.

 

Bővebb információ

Biztonságtechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nyaralást tervez? Mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

Az utazással kapcsolatos csalások a hackerek egyik legfontosabb bevételi forrását jelentik, ilyenkor ugyanis az ESET szakértői szerint lazul a figyelem, csökken az éberség. Szakértők szerint a növekvő megélhetési költségek miatt az akciós utazásokat keresők még inkább ki lesznek téve ezeknek a csalásoknak. Csak 2022-ben több mint 62 400 olyan esetet regisztráltak az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságánál (FTC), amelyek áldozatai utazási csalást szenvedtek el. Az áldozatok összesen 104 millió dollár, azaz több mint 34,7 milliárd forint kárt szenvedtek el 2022-ben, és ez csak a bejelentett eseteket jelenti. Az alábbiakban mutatunk néhányat a legelterjedtebb csalási módszerek közül, amelyekre érdemes odafigyelni az idei nyári szezonban.

2023. augusztus 1. 11:32

Az ESET jelentős fejlesztéseket hajtott végre, hogy a vállalatok a hackerek előtt járhassanak

A világ egyik vezető kiberbiztonsági vállalata, az ESET bejelentette, hogy hamarosan elérhetővé válik az ESET PROTECT kiberbiztonsági platform új funkciója. A fejlesztés célja, hogy világszerte megoldást kínáljon a vállalatok aktuális és jövőbeli, digitális biztonsági kihívásaira.

2023. július 18. 10:01

Az ESET Internet Security megkapta a legmagasabb szintű vírusvédelemért járó Advanced+ minősítést

Rangos elismerést kapott a világ egyik vezető kiberbiztonsági vállalata, az ESET fejlett, többrétegű vírusvédelmi megoldása, az ESET Internet Security. A biztonsági szoftver az AV-Comparatives által végzett vírusvédelmi és teljesítményteszt során Advanced+ minősítést nyert el. Az elismerés bizonyítja az ESET termékek kiemelkedő teljesítményét és a vállalat elkötelezettségét a felhasználók védelme iránt. 

2023. június 27. 11:25

TikSokk: 5 csalás, amelyeknek a gyerekek is áldozatává válhatnak a TikTokon

A TikTok továbbra is rekordokat döntöget felhasználóinak folyamatosan növekvő számával, így aztán a platform sajnos a csalók számára is egyre vonzóbbá válik. A rövid videók megosztására és megtekintésére alkalmas felület mindössze hat év alatt meghatározó közösségi médiummá vált, a brit és amerikai felhasználói pedig már több időt töltenek el az alkalmazásban, mint a YouTube-on.  Mennyire vagyunk tisztában a világ egyik legnépszerűbb közösségi médiumának veszélyeivel? Az ESET kiberbiztonsági szakértői segítenek abban, hogyan kerülhetjük el az átveréseket és maradhatunk biztonságban a TikTokon is – ezt a tudást a gyerekeinkkel is osszuk meg!

2023. június 12. 11:20

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest. A felhasználók sajnos gyakran ugyanazokat a belépési adatokat adják meg kényelmi szempontok miatt, amit a hackerek ki is használnak úgy, hogy az ellopott jelszavakat minden népszerű online szolgáltatásban végigpróbálják, így egyszerre akár több fiókhoz is hozzáférhetnek. Kiemelten fontos tehát, hogy egyedi, erős jelszavakat használjunk minden egyes online fiókunk esetében. Egy jelszókezelő pedig remek megoldást nyújt ezek megjegyzésére és kényelmes előhívására. De hogyan válasszunk, hogy biztonságban legyenek az adataink? Az ESET szakértőinek tanácsai.

2023. május 31. 15:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59