Kutatás: az európai válaszadók több mint fele nem jár rendszeresen orvosi vizsgálatokra

forrás: Prím Online, 2023. december 4. 18:58

Egy nyolc európai országban végzett felmérés* szerint a válaszadók 56 százaléka nem jár rendszeresen orvosi vizsgálatra, annak ellenére, hogy több mint 70 százalékuk küzd legalább egy egészségügyi tünettel. A Huawei és az Ipsos friss kutatása alapján a megkérdezettek többsége nincs tisztában a kulcsfontosságú egészségügyi mutatók – vérnyomás, pulzus vagy vércukorszint – ideális tartományával sem. A kutatás szerint az okosóra-használók pedig sokkal nagyobb valószínűséggel ismerik az alapvető egészségmutatók ideális értékét, és ezeket több mint kétszer annyiszor ellenőrzik, mint azok, akik nem rendelkeznek ilyen eszközzel.

A vizsgált nyolc európai ország válaszadóinak 56 százaléka nem jár rendszeresen orvosi vizsgálatra, noha a túlnyomó többség (több mint 70 százalék) legalább egy egészségügyi tünettel küzd. Ezek ráadásul olyan tünetek, amelyek hosszútávon akár komolyabb betegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak, a listát ugyanis az alvással, stresszel és kimerültséggel kapcsolatos problémák vezetik, emellett sokan küzdenek súly, illetve mozgásszervi problémákkal is. Az egzaktabb egészségügyi problémák miatt, amilyen például a szív egészsége, csupán átlagosan 10 százalék aggódott.

 

A hivatkozott felmérésből kiderült továbbá, hogy a többség (87 százalék) tudja, miért fontos nyomon követni az egészségügyi mutatókat, azok helyes értékét azonban sokan nem ismerik, illetve 3-ból csupán 2 ember tartotta fontosnak rendszeres mérésüket. Ez a hozzáállás inkább a 29 év alatti válaszadók körében jellemző, és az életkor előrehaladtával a megkérdezettek egyre lényegesebbnek tartják a mutatók rendszeres figyelését. Nemek tekintetében is eltérő az arány: a nők inkább tartják fontosnak az egészségügyi mutatók monitorozását, mint a férfiak (69 százalék, szemben a 65 százalékkal).

 

 

A vérnyomás a legfontosabb, de mégsem eléggé fontos

 

A felmérésben résztvevők szerint a hat legfontosabb egészségügyi mutató a vérnyomás és az alvás minősége/mennyisége (összesen 42 százalék jelölte ezeket), valamint a pulzus, a vércukorszint, a stressz és a koleszterinszint. A leggyakoribbak közül a vérnyomást, a pulzust, a vércukorszintet és a koleszterinszintet zömében a legidősebb válaszadók jelölték meg, míg ezek a mutatók legkevésbé fontosnak a fiatal, legfeljebb 39 éves válaszadók körében bizonyultak. Ők inkább a fizikai aktivitás szintjével, a vízfogyasztással, az elégetett kalóriákkal, az izomtömeg szintjével és a test víztartalmával kapcsolatos értékeket emelték ki.

 

A megkérdezettek ugyanakkor nincsenek tisztában az egészségügyi mutatók optimális tartományával; nem volt olyan mutató, amely esetében a többség tudta volna a helyes választ. Bár a vérnyomás volt a legtöbbször választott mérőszám, csak a válaszadók 44 százaléka ismerte a megfelelő értékeket, és csak a megkérdezettek fele ellenőrzi rendszeresen (havonta vagy gyakrabban). 

 

 

Egészségtudatosabbak az okosórát használók

 

A kutatás kiemelten vizsgálta az okosórák hatását az egészséges szokások kialakítására vonatkozóan. Kiderült, hogy az okosórákat használók átlagosan 51 százalékkal nagyobb valószínűséggel ismerik az összes kulcsfontosságú egészségügyi mutató ideális értékét, mint az okoseszközt nem használók. Emellett a felmérés arra is rámutatott, hogy az okosóra-felhasználók több mint kétszer gyakrabban ellenőrzik az alapvető mutatókat, és közel háromszor gyakrabban figyelik a pulzusukat, véroxigén-szintjüket, és az elégetett kalóriákat. A felhasználók közel fele naponta nyomon követi a lépésszámát, ami hozzájárulhat az egészségi állapot javításához. A felmérés ezenfelül kimutatta: az okosórát használók 71 százalékkal nagyobb valószínűséggel ismerik a megfelelő napi kalóriamennyiségüket. Emellett általánosságban fittebbnek (56 százalék, szemben a 45 százalékkal) és egészségesebbnek érzik magukat (57 százalék, szemben a 45 százalékkal.), és elégedettebbek egészségi állapotukkal is (60 százalék, szemben az 50 százalékkal).

 

Nyolc európai országban végzett átfogó egészségügyi kutatást a Huawei megbízásából az Ipsos készítette.**  A felmérés többek között betekintés nyújt abba, hogy a válaszadók milyen egészségügyi problémákkal küzdenek, mennyire tartják fontosnak az állapotukat jelző egészségügyi mutatók nyomon követését és a rendszeres szűrővizsgálatokat, illetve tudják-e, hogy egy egészségügyi mutató mikor jelez megfelelő értéket.

 

 

A kutatás teljes anyaga a https://consumer.huawei.com/uk/wearables/2023-eu-health-survey link alatt érhető el.

 

__________________

*A “Kutatás az okosóra használatról és attitűdökről” c. online felmérést az Ipsos végezte 2023 szeptemberében: Németország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Románia, Bulgária, Törökország és az Egyesült Királyság lakosai körében. Az országok átlaga, N=8019, a válaszadók a 18-64 év közötti lakosságot reprezentálják.

**A “Kutatás az okosóra használatról és attitűdökről” c. online felmérést az Ipsos végezte 2023 szeptemberében: Németország, Lengyelország, Spanyolország, Olaszország, Románia, Bulgária, Törökország és az Egyesült Királyság lakosai körében. Az országok átlaga, N=8019, a válaszadók a 18-64 év közötti lakosságot reprezentálják.

Kulcsszavak: Huawei okosóra egészség

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészséget helyezi fejlesztései fókuszába idén a Huawei

Prémium kategóriás zászlóshajó termékeivel jelentkezik a Huawei fogyasztói üzletága az idei barcelonai Mobil Világkongresszuson (MWC). Olyan, nagy érdeklődésre számot tartó, a divatot és csúcstechnológát ötvöző terméket mutatnak be, mint a HUAWEI Mate 60 RS ULTIMATE DESIGN okostelefon, a HUAWEI FreeClip vezeték nélküli fülhallgató és a HUAWEI WATCH GT 4 okosóra. A Huawei tavaly megszilárdította pozícióját a viselhető prémium okoseszközök piacán: 2023 végére több mint 150 millió okosórát szállított le. A vállalat tovább növeli kutatás-fejlesztési beruházásait. Idén három fontos iparági kihívást, az alvásfigyelést, a vérnyomásmérést és a mentális egészség kezelését érintő innovációkra összpontosít.

2024. február 28. 13:01

A Samsung a Galaxy AI jövőképét mutatja be legújabb készülékein az MWC-n

A Samsung a Galaxy AI-jal új mobilélményeket mutat be a 2024-es Mobil Világkongresszuson (Mobile World Congress) Barcelonában. A Samsung kiállítóterének látogatói a Galaxy AI funkciókat a Galaxy készülékeken kipróbálhatják, köztük a Galaxy S24 szérián, amelyek az AI mobilok új korszakába vezetnek. Az új ökoszisztéma magában foglalja a Galaxy Watch6 széria egészséget szolgáló okosfunkcióit is, valamint a Galaxy Ring okosgyűrűt, amelyet ezen a kiállításon mutatnak be először a nagyközönségnek.

2024. február 27. 12:53

Maradj motivált és hozz ki magadból még többet az új Samsung Galaxy Fit3 aktivitásmérővel!

A Samsung bemutatja a legújabb, széles körben elérhető Galaxy Fit3 aktivitásmérőjét, amely a vállalat továbbfejlesztett egészségmegőrző technológiájával mindenkit arra ösztönöz, hogy jobban érezze magát és egészségesebb életmódot folytasson. Az alumíniumvázzal és szélesebb kijelzővel érkező Galaxy Fit3 okoskarkötőkön a felhasználók éjjel-nappal, közvetlenül csuklójukról követhetik nyomon az alvás vagy edzés során mért, egészségüket és jóllétüket érintő információkat.

2024. február 25. 13:50

Legyen minden pillanat nyugodt a babával

Az Owlet sokkal többet nyújt egy innovatív és díjnyertes technológiánál. Már a magyar szülők számára is elérhető a bébifigyelő rendszer, amely biztosítja a gyermek jó közérzetét alvás közben. A márka két zászlóshajó termékében, az Owlet Smart Sock Okos Zokniban és a kamerában már több mint 1,5 millió család bízik világszerte.

2024. február 24. 13:29

Az utazások elengedhetetlen kelléke – BOOX Palma!

A BOOX tavaly szeptemberben mutatta be legújabb mobil e-papír készülékét, amely a csúcsteljesítményt az E-Ink kijelzővel és a telefon méretű dizájnnal ötvözi, így tökéletes választást jelent útközben is.

2024. február 22. 12:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30