Újra bíróság előtt a Napster

Gyimesi Dávid, 2000. október 3. 07:45
A Napster Inc. ma visszatért a bíróságra, hogy harcoljon az igazáért.
A San Mateo-i vállalat, egy elsőfokú ítélet fellebbviteli tárgyalásán kell hogy megjelenjen. A Napster, ami MP3 fájlokkal kereskedett a neten, most megpróbál fellebbezni a július 26-i döntés ellen, mikor is a bíróság lezáratta a cég szervereit, megakadályozva ezzel a céget, hogy jogvédett zenéket illegálisan terjesszen. Ha a bíróság nem kegyelmez, az a cég végét jelentheti, örökre. A lemezkiadók többsége szerint a Napster egy bűnszövetkezet, akiknek nincs joguk ahhoz, amit csinálnak.

Most már a kérdés csak az, hogy lehet e valami legális jogi alapot teremteni a cég működéséhez. A Napster ügyvédei most azt szeretnék elérni, hogy a "fair use" alapjain megismételjék a '80-as évek videokazetta otthoni használatának engedélyezését, csak ezúttal az MP3-ra hivatkoztatva. Csakúgy, mint akkor a Sony ügyvédei, a Napster most arra hivatkozik, hogy az MP3 segítségével a kezdő zenészek is meghallgathatók legyenek.

Az 1992-es Audio Home Recording törvény szerint bárki lemásolhatja saját hallgatásra otthon a zenéit, mindössze a DAT és Minidisc gyártóknak royalty-t kell fizetnie a kiadóknak. A Napster most ugyanerre hivatkozik, az MP3-mal kapcsolatban.

Kulcsszavak: Napster jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40