Hackerek az árvizek ellen

forrás: Prím Online, 2021. október 4. 12:39

A veszélyes árvizek hatásainak enyhítésére dolgoztak ki különböző megoldásokat a HackZurich 2021 során a Xylem Water Challenge elnevezésű versenyen induló csapatok. A győztes a Res-Queue csapat lett, ami egy olyan döntéstámogató rendszerrel nyerte el a Xylem Water Challenge díjat, amely segít optimalizálni a mentési műveleteket árvizek idején.

Az éghajlatváltozás hatására egyre szélsőségesebbé válik időjárásunk, ami többek között azzal jár, hogy hatalmas és rendkívül veszélyes árvizekkel szembesülünk a világ számos táján. A Xylem globális víztechnológiai vállalat a veszélyes árvizek hatásainak enyhítésére hirdetett versenyt a hétvégén megrendezett HackZurich 2021 keretén belül Xylem Water Challenge néven. 

 

A résztvevőknek egy olyan interaktív platformot kellett létrehozniuk, ahol az árvízi események által érintett közösségek pillanatok alatt elérhetik és megoszthatják az életmentő információkat. A győztes csapat, a Res-Queue tagjai egy, a hétvégén megrendezett 40 órás, non-stop hackathon esemény, a HackZurich keretében dolgozták ki saját megoldásukat a svájci Zürichben. A nyertesek egy olyan döntéstámogató rendszert fejlesztettek ki, ami valós idejű képeken és videókon alapuló gépi tanulási modellek segítségével veszélyességi szinteket határoz meg, ezzel támogatva a mentőegységeket a válaszadás optimalizálásában.

 

 

"A küldetésünknek tekintjük, hogy megoldjuk a világ legnagyobb vízügyi kihívásait, és azt tapasztaljuk, hogy egyre inkább digitális megoldásokat kell ehhez bevetni. A HackZurichen tartott vízügyi kihívásunk résztvevői inspiráló példái a tehetségek új generációjának, akiknek szenvedélye a valós problémák megoldása és a világ fenntarthatóbbá tétele. Ahogy az idei pusztító árvizek Európa-szerte megmutatták, a víz szempontjából kritikus időszakot élünk, és szükségünk van ezeknek az ifjú tehetségeknek minden szenvedélyére és leleményességére, hogy eredményesen reagáljunk a változó helyzetre” - mondta el Hayati Yarkadas, a Xylem európai elnöke. 

 

"Ennek az árvízkezelési kihívásnak a megoldása nagyon fontos számunkra, mivel életeket menthet meg. Mi lehet ennél fontosabb? A víz tulajdonképpen maga az élet - életeket ment meg, azonban életeket is elvehet" - jelezte Matan Levy, a Res-Queue csapat tagja.

 

"Igazán nagyszerű volt látni, hogy a résztvevők az Esri technológiáját használják a természeti veszélyek kezelésére, és hasznos megoldásokat nyújtanak az árvízi eseményekre történő reagáláshoz szükséges döntéshozatal támogatására" - közölte Arno Fiva, a Xylem egyik technológiai partnere, az Esri zürichi K+F központjának 3D fejlesztője.

 

Az ENSZ előrejelzése szerint az éghajlatváltozás miatt 2050-re 1,6 milliárdra nő az árvízveszélynek kitett emberek száma.

 

A Xylem részvétele a HackZurich2021-en a Xylem Ignite program része, amely egy olyan globális kezdeményezés, melynek célja, hogy kiépítse és megerősítse a vízügyi megoldások iránt szenvedélyesen érdeklődő és a víziparban a változásokat ösztönző diákvezetők hálózatát. A program már több mint 6600 diákot vont be a vízzel kapcsolatos kihívások megismerésébe és megoldásába.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38