Folytathatja, ha meri és tudja a Napster

Zsigó József, 2001. február 12. 21:36
A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság elvetette Marilyn H. Patel indítványát, amelyben a Napster azonnali bezárását helyezte kilátásba, viszont elmarasztalta az mp3-fájlokat cserélő site-ot a szerzői jogok megsértése miatt, ami dollármilliók megfizetésének kötelezettségét és akár a Napster teljes gazdasági ellehetetlenülését vonhatja maga után.
Az RIAA szóvivője, Hilary Rosen szerint a lemezkiadók teljes győzelmet arattak. A Napsternek ugyanis blokkolnia kell azoknak a file-oknak a cseréjét, amelyeket a lemezkiadók követelnek. Ezt technikailag kivitelezni nem egyszerű, és azok, akik eddig a zenei fájlok könnyű eléréséért keresték fel a Napstert, elpártolhatnak tőle. Az Emusic vezetője, Robert Kohn szerint cégét eddig több százmillió dollár veszteség érte, amelyet a Napsternek meg kell fizetnie. Naponta felszólítások százait küldik a Napsternek, követelve a szerzői jogok megsértésének azonnali beszüntetését.

A Napster abban bízott, hogy nem kell leállnia szolgáltatásával, mert ez nem törvényellenes, mint ahogy nem számít illegálisnak az sem, ha videomagnóval felveszünk egy tévében sugárzott filmet. Más a helyzet azonban akkor, ha csak a technológiát használom fel, és más az, ha egy központi szerv (Napster-site) aktív segítségét is, hívta fel a figyelmet a döntő különbségre a háromtagú bíróság.

Most ismét Patel következik: miután indokolatlanul szigorúnak találták döntését, újra kell fogalmaznia ítéletét. Csak azoknak a daloknak a blokkolását rendelheti el és kérheti számon, amelyeket a lemezkiadók kifejezetten kérnek. A most kiadott döntés azonban nem egyértelmű, és lehetőséget ad némi manőverezésre is. Miután a Napster nem tudja az mp3-fájlokat tartalom, csak név alapján azonosítani, más néven, illetve "hibásan" írva ugyanazt a zenét már legálisan cserélhetik a rajongók, ha a Napster meri vállalni ennek következményeit.

Úgy tűnik tehát, lezárult egy újabb fejezet a Napster-ügyben, és csak egy a biztos, hogy folytatódik a macska-egér harc a hallgatók és lemezkiadók között – foglalja össze a CNet az eseményeket.

Kulcsszavak: jog Napster +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40