Péterfalvi Attila: minél korábban kapjanak a gyerekek oktatást a digitális eszközök biztonságos használatáról

MTI Sajtóadatbank, 2023. január 29. 14:13

Fontosnak nevezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban kapjanak felvilágosítást a digitális eszközök biztonságos használatáról.

Ebben kiemelt a szülők felelőssége – hangsúlyozta Péterfalvi Attila az adatvédelem nemzetközi napja alkalmából az M1 Ma reggel című műsorában, szombaton.

 

Sok esetben azonban maguk a szülők és a pedagógusok sem rendelkeznek a kellő informatikai tudással, ezért jelentős a civil jogvédők szerepe is, akikhez a gyerekek sokszor nagyobb bizalommal fordulnak, mint a tanáraikhoz – tette hozzá.

 

A NAIH elnöke azt tanácsolta a szülőknek, hogy lehetőleg kevés adatot osszanak meg gyermekeikről a közösségi oldalakon, mert azokkal nagyon könnyű visszaélni.

 

pexels.com

 

A NAIH elnöke emlékeztetett, hogy január 28. 2007 óta az adatvédelem nemzetközi napja, amelynek elsődleges célja a figyelem felkeltése és a jó gyakorlatok népszerűsítése az adatvédelem területén.

 

"Az idén lesz öt éve, hogy alkalmazzuk az Európai Unió adatvédelmi rendeletét, a GDPR-t, amely szoros együttműködést hoz létre a tagállamok adatvédelmi hatóságai között és amely a világ legerősebb adatvédelmi jogszabálya" – hangsúlyozta Péterfalvi Attila, aki szerint a digitalizáció és a globalizáció miatt volt szükség a szilárd, egységes és kikényszeríthető jogszabályra az adatvédelemben.

 

Az adatvédelem napján világszerte rendeznek programokat az adatvédelmi tudatosság népszerűsítésére, hogy az emberek tájékozódjanak a különböző adatvédelmi szabályokról, jogaikról, és ne törődjenek bele az adatsértő tevékenységekbe – mondta.

 

Az emberek még mindig nincsenek tisztában a jogaikkal, ezért kiemelkedő szerepe van a fiatalok felvilágosításának, oktatásnak – tette hozzá.

 

Beszámolt arról is, hogy a NAIH 2023-ban egy animációs film bemutatásával, valamint ezüst emlékérem adományozásával köszönti az adatvédelem napját.

 

Az emlékérmet az idén Ledvina Hajnalka Szilvia, a Baár-Madas Református Gimnázium matematika, informatika és digitális kultúra szakos tanára kapja, aki a gyerekek adatvédelmi oktatásával és felvilágosításával sokat tett azért, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre - mondta a NAIH elnöke.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips termékek új Red Dot díjakat nyertek

A TP Vision következetesen a kivételes európai dizájnt minden Philips márkájú TV és audiotermék központi elemeként pozícionálja, és ez a politika ismét elnyerte a legmagasabb szintű szakmai elismerést, öt Red Dot 2024 díjat nyert termékdizajnért.

 

2024. július 6. 14:38

Júliustól jegymentes a parkolás az Etele Plaza-ban

Nincs szükség többé jegyre a parkoláshoz az Etele Plaza-ba gépkocsival érkezőknek. A Swarco által kiépített jegymentes rendszámfelismerő rendszerrel még kényelmesebb és fenntarthatóbb parkolásra számíthatnak a vásárlók.

2024. július 6. 12:16

NMHH Podcast: médiatudatos szülő nélkül médiatudatos gyermek sincs

A gyermekek egyre korábban lépnek be a digitális térbe: a hét-nyolc évesek körében az elmúlt három év alatt megduplázódott a saját telefonnal rendelkezők aránya. A jó szülői minta és a tudatos médiahasználat fiatalkorban is egyre fontosabb, a gondviselők mégis hajlamosak magukra hagyni gyermekeiket az online világban. Egyebek mellett erről is szó lesz az NMHH Podcast második epizódjában.

2024. július 6. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01