Így vigyázhatunk jobban a családi emlékekre

forrás: Prím Online, 2023. március 18. 15:12

A penész az egyik legrosszabb dolog, ami egy videókazettával történhet. Jobb esetben csak felületi penészről van szó, amitől még a kazetta megnézhető, rosszabb esetben bemászik a rétegek közé és szabályosan összeragasztja a szalagot. A problémát megelőzhetjük, ha megfelelő körülmények között tároljuk a VHS-eket, de akkor sem biztos, hogy kukába kerülnek a családi emlékek, ha már megtörtént a baj.

A VHS minden túlzás nélkül forradalmasította az emberek életét. Utat nyitott az otthoni mozizás élményének, és olcsó alternatívát kínált a családi emlékek megőrzésére. Sikere az olcsóságában és a könnyű kezelhetőségében rejlett, amivel a régi, celluloidalapú filmtekercseket szélsebesen kiszorította a piacról. Viszont nem örökéletű a VHS kazetta sem.

 

A legtöbb digitalizálással foglalkozó szakértő, ha meglátja a penészes videókazettát, azonnal vissza is adja a tulajdonosának, mivel szennyezett állapotban nem tanácsos betenni a lejátszóba.

 

“A penésznek, lévén hogy az is gomba, vannak spórái. Amikor betesszük a kazettát a lejátszóba, a fejegység kihúzza a szalagot, rajta a penésszel, ami a nagy sebességű mozgástól lehullik a lejátszóban. Onnan pedig könnyedén fertőzi tovább a következő kazettát. Sőt a fejegységet is elkoszolja, így a szalagról egyre rosszabb minőségű képet tud adni a lejátszó, míg végül marad a hangyaháború. Ha pedig nem csak felületi a penész, hanem rendesen beivódott a belső rétegekbe is, akkor az orsó szorul, a szalag pedig szakad, akár 4-5 cm-enként is” – mondta Stier-Nemes Lenke, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió kommunikációs vezetője.

 

 

Hogyan tároljuk megfelelően a VHS-eket?

 

A 80’-as évektől az analóg VHS kazetták több évtizeden át álltak az emberiség szolgálatában. Esküvők, születésnapok, nyaralások, de a kedvenc filmjeink és családi emlékeink is ezekre kerültek. Az egykor nagy becsben tartott videókazetták ma már sokszor pincékben, padlásokon vagy garázsokban várják a sorsukat, miközben tulajdonosaik mit sem sejtenek arról, hogy az adathordozók károsodnak.

 

“Az egyik fő ellenségük a penész, ami elsősorban a fűtetlen, szellőzés nélküli, esetleg párás helyeket kedveli. A penész először csak a szalag szélein jelenik meg, de az idő múlásával a felületére is átterjed. Így tehát érdemes szobahőmérsékleten, száraz helyen tárolni a videókazettákat. A legjobb, ha egy légmentesen záródó dobozba tesszük őket a lakás egy olyan pontjára, ahol stabil hőmérséklet uralkodik. Így attól is megóvhatjuk a szalagot, hogy egy óvatlan kisegér megrágja, vagy hogy pókotthonná változzon a kazetta” – tanácsolta az emlekmento.hu szakértője.

 

Lenke hozzátette: fontos tudni, hogy a mágnesszalag nem bírja jól az extrém hőmérséklet változásokat, így a kerti sufnik kerülendőek. Gondoljunk csak bele, hogy ezekben a helyiségekben nyáron 40-50 fok is lehet, télen pedig kemény mínuszok is. Ugyanígy a tűző nap sem tesz jót neki, hiszen a műanyag tok az UV fénytől erősen öregszik.

 

Mit tehetünk, ha már penészes a kazetta?

 

Habár sokan nem bajlódnak vele, az ország néhány pontján vannak olyan digitalizálással foglalkozó szakértők, akik speciális módszerrel meg tudják menteni a penészes VHS kazettákat is.

 

“Ilyenkor szét kell szerelni a VHS-t, és speciális tisztítófolyadékokkal letakarítani a szalagot. Ez első körben általában egy felületi tisztítás, amit szükség szerint akár többszöri vegyszeres áttekercselés is követhet. Ezt a munkafolyamatot ráadásul nem is lehet gépesíteni. Nem tudni előre, hogy milyen feszítésnél szakad a szalag, ez akár néhány méterenként is változhat a penészesedés súlyosságától függően. Az egyik legrosszabb állapotú VHS kazettát konkrétan centinként kellett lefejteni az orsóról, és nagyjából 3 napig küzdöttek érte az Emlékmentős kollégák, de végül egy egészen jó minőségű felvételt lehetett menteni egy olyan esküvőről, amelyen még ott volt a rajongott dédi mama” – árulta el Stier-Nemes Lenke, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió kommunikációs vezetője.

Kulcsszavak: VHS emlekmento.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A régiós pénzügyi vezetők harmada már teszteli a generatív AI megoldásokat

Közép-Európában már minden harmadik szervezetnek közvetlen tapasztalata van a generatív mesterséges intelligenciával, és mindössze a vállalatok négy százaléka várja passzívan, hogy a versenytársak tegyék meg az első lépést. A régióban négyből három pénzügyi vezető (73%) véli úgy, hogy az AI fontos a vállalatuk stratégiája szempontjából. A Deloitte legfrissebb CFO felmérése szerint a megkérdezett pénzügyi vezetők fele költségcsökkentést vár a mesterséges intelligencia bevezetésétől. 

2024. május 11. 10:22

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36